Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

A németek bevonultak Monasztirba

Monasztir elfoglalásáról ma kapjuk az első hivatalos közlést, mely érdekes és nagyjelentőségü meglepetéssel is szolgál. A német legfelsőbb hadvezetőség vasárnapi kommünikéje bejelenti ugyanis, hogy Monasztirba német és bolgár különítmények vonultak be.

 

Hivatalosan megtudjuk tehát, amit az entente jelentésekből már következtetni lehetett, hogy a Mackensen-hadsereg egyes német csapatjai Közép-Szerbiából, ahol eddig harcoltak, lementek Szerbia déli részébe. Macedóniába és ott csatlakozva a Thodorow-féle bolgár sereghez, offenzivát kezdtek a déli Macedóniában még megmaradt szerb sereg ellen.

 

Az offenziva eredményes volt, ugy, hogy most már egyes német seregrészek mindössze husz kilométerre vannak Görögország határától. És ennek az utóbbi ténynek a jövő szempontjából, Görögország és az entente most kiélesedett viszonya miatt is, még fontosabb, mint maga az a tény, hogy Monasztrit a szerbek elvesztették.


A vasárnapi hivatalos jelentések még más örvendetes hireket is közölnek. Montenegróban két helyen is győzelmet arattunk: Plevlje és Ipek mellett, a bolgárok pedig Prizrendtől délnyugatra, tehát már Albánia határánál megállították a menekülő szerbeket és hogy ezek milyen nagy vereséget szenvedhettek, mutatja a bolgárok óriási zsákmánya: több, mint száz ágyu és rengeteg egyéb hadiszer. Az a hadsereg, mely egy ütközetben ilyen veszteséget szenved, nem lehet már akcióképes.


Az olasz harctéren az ellenség offenzivája az Isonzo-vonalon lanyhul, vagy legalább is szünetel. Az olasz tüzérség most a tiroli fronton kezd élénkebb tevékenységet.
A francia és orosz harctéren lényeges esemény nem történt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98