Dtum
Login with Facebookk
1916 | Május

Hat milliárd

A negyedik hadikölcsön sikere méltóan sorakozik ugy Magyarországban, mint Ausztriában a megelőző három nagy pénzügyi próbatétel mellé. Ami különösen a magyar jegyzés eredményét illeti, a legvérmesebb reményeknek is megfelelhet, hogy az elért főösszeg ennyire versenyre kel harmadik hadikölcsönük – rekord summájával.

Nyilván jórészben annak folytán volt biztositható, hogy a kölcsön jegyzésének időszaka az aratás utáni hetekbe, a mezőgazdasági szemtermelés értékesitésének időtájába esett. Ezzel szemben a negyedik hadikölcsönre való jegyzés Magyarország gazdasági strukturájának szempontjából aránylag kedvezőtlen időpontban folyt le. 

Ezt azonban jelentékeny részben ellensulyozta az a körülmény – amire a Magyar Pénzügy már a jegyzés elején rámutatott, – hogy a III. és IV. magyar hadikölcsönre történt aláirás lezárása között, vagyis 1915. november 17-től 1916. május 23-ig a monarchia körülbelül 2 és fél milliárddal többet költött közvetlen hadiköltségekben, mint a II. és III. magyar hadikölcsön jegyzési zárlatai közé eső időben, vagyis 1915. junius 7-étől 1915. november 17-éig. Az a jelentékeny többlet, amely igy a IV. hadikölcsön előtt a gazdasági élet csatornáiba, a nép közé jutott, megfelelően éreztette is a jegyzésnél a már emlitett hátráltató körülményekkel szemben hatását. 

Bizonyos azonban, hogy ez alkalommal is a legnagyobb része volt az elért eredményben annak a lelkes, fáradhatatlan agitációnak, a melyet pénzintézeteinknek a hadikölcsönök szolgálatába állitott, mind tökéletesebben szervezett hatalmas munkaerői a IV. hadikölcsönnél fokozott agitálással végeztek.

Vidéki pénzintézeteinknek hazafias készségére vall, de egyuttal éppen a háborus állapot ideje alatt egyre örvendetesebb erősödésüket tanusitja, hogy az elégedetlenségnek egy hangja sem hallatszott a pénzügyminiszter abbeli intézkedése ellen, hogy a negyedik hadikölcsönnél való jegyzésre a moratóriumos betétek is korlátlanul igénybe vehetők. 

A négy magyar hadikölcsön összegezett eredménye több mint hat milliárd.
Hogy mennyi ez a mi viszonyaink között, arra nézve rámutatunk arra, hogy a magyar kir. államvasutak egész hálózatába nem egészen három milliárd korona van befektetve. A hat milliárdot másfél év alatt tudtuk előteremteni és pedig idehaza. Ezzel szemben az 1914. év első felének végén, tehát közvetlenül a háboru előtt, a magyar államadósság tőkeálladéka 6.6 milliárdra rugott, a melyből 2.8 milliárd (41,6 százalék) volt a belföldön elhelyezve. 

Amig tehát a háboru előtt hosszu évtizedeken át sikerült csak nem egészen három milliárdnyi cimletet idehaza plaszirozni, illetve repatriálni, most tizennyolc hónap alatt hat milliárdnál nagyobb értékü állami cimletet vett fel a magyar piac.

Amig a háboru előtt a 6.6 milliárdot tevő államadósságunknak 41.6 %-a volt itthon elhelyezve, ma a hadikölcsönök, valuta-kölcsönök stb. folytán mintegy kétszeresére emelkedett államadósságunknak, figyelembe véve természetesen, hogy a valuta kölcsönt Németországban, tehát idegenben vettük fel, figyelembe véve azt is, amit hadikölcsöneinkre Ausztriából és Németországból jegyeztek, szóval mindezt tekintetbe véve megállapithatjuk, hogy ma összes államadóssági cimleteinknek több mint 60 %-a belföldi kézen van. 

A monarchia hadiköltségei a háboru 22 hónapjára, vagyis 1910. május 31-éig 26 milliárd koronára becsülhetők. Ezzel szemben az első három magyar hadikölcsön eredménye pontosan 4.3 milliárd, az első három osztrák hadikölcsönre pedig összesen 9.1 milliárdot jegyeztek; a negyedik hadikölcsön eredménye Magyarországon és Ausztriában együttvéve több, mint 6 milliárd, ugy hogy a monarchia két államában a négy hadikölcsönre legalább 19,5 milliárdot, de lehet, hogy közel 20 milliárdot jegyeztek, ami a IV. hadikölcsönre vonatkozó pontos adatok ismeretével lesz megállapitható. A mindenesetre jegyzett 19.5 milliárd koronával az 1916. május végéig kiadott 26 milliárd hadiköltségnek 75 %-a van (névértékben) hoszu lejáratu kölcsönnel fedezve. 

A negyedik hadikölcsön eredménye ismét azt bizonyitja, hogy Magyarország népének apraja-nagyja, szegényebbje-gazdagabbja törhetetlenül bizik az ország katonai és gazdasági erejében. Makacs ellenségeinknek pedig most újból azt üzenjük az eredménnyel, hogy amint a világháborunak rájuk végzetesnél-végzetesebbé vált harctéri eseményeit visszaforditani nem tudják, épp olyan hiába reménykednek gazdasági kimerülésünkben. A végsőig ki tudunk és ki fogunk tartani minden vonalon.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A hadikölcsönök eredménye Tolnai Világlapjában Az Országház rajza Tolnai Világlapjában
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Erdély gazdasági fölvirulásáért Erdély gazdasági fölvirulásáért
A székely-kérdés nagyon megérdemli az egész ország, az egész magyar...
Akikkel mindennap találkozunk Akikkel mindennap találkozunk
Mikor mindenki forradalmár volt, akkor Robespierrének öltözött,...
Kosztolányi Dezső -  Pacsirta Kosztolányi Dezső - Pacsirta
Kosztolányi Dezsőnek valami nagy szerencséje van. Sohasem lehetett őt...
Az Andrássy-úti rablógyilkos harmadik tettesét keresik Az Andrássy-úti rablógyilkos harmadik tettesét keresik
Az Andrássy úti rablógyilkosság ügyében, melyről a Hétfői Napló adott...
A pápa véleménye A pápa véleménye
A pápát a szász királyi udvar eseményeinek minden részletéről...
Egy fiatal pár öngyilkossága Egy fiatal pár öngyilkossága
Budapest egyik kisebb fogadójában öngyilkos lett egy fiatal ember és...
Összeomlott trónok Összeomlott trónok
Amiről pár hónappal ezelőtt még csak nem is álmodtunk volna, azt...
A megsértett lobogó A megsértett lobogó
Huerta mexikói elnök vonakodott üdvlövésekkel üdvözölni az Egyesült...
György király halálküzdelme György király halálküzdelme
A kenti herceg és a canterbury érsek megérkezett Sandringhambe....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98