Dtum
Login with Facebookk
1917 | Augusztus

Kabos Ede - A királyné

Kabos Ede nem a bőtermésű írók közül való. Ritka ünnepi alkalom számára az írás: az életnek valami nagy titkára kell rányitnia valami megejtően érdekes esemény, valami megrázó lelki katasztrófa során, hogy tollával megtisztelje.

 

Magáért az elbeszélésért, az elmondásnak finom örömeért - latin fajú írók könnyelmű kedvteléséért - nem fog az íráshoz; ő, aki megértéssel teljes élvezője és ritka megbecsülője mindenfajta írásnak - karamazoffi mélységeknek és Maupassant elragadó könnyűségének - megvárja, míg az életnek egy komor, keserű bölcsességeket kihívó eseménye bűvöletébe keríti, hogy ezt aztán passzióval, s úgyszólván a végsőig exponálván magát tárgyáért művészien alakítsa.

 

Azok a témák, a melyekben egy-egy mellékes esemény, egy kaland, egy grimasz, egy elszólás hirtelen erős fénnyel világít rá egy emberi alakra - ha néha meg is próbálkozik velük (mint új kötetének utolsó előtti novellájában: "Irsikné") nem érdeklik igazán, de nemesen komoly írói becsvággyal - az irodalomnak, minden irodalminak és önnön tollának ezt a megbecsülését mindig szerettem Kabos Edében - fordul azok felé a témák felé, melyekben nem közönséges emberek "sorsdöntő órái" rögzítvék és ezeknek kiteljesítésében érvényesül igazán elbeszélő talentumát felülmúló alakító művészete. Új kötetében két nagyobb elbeszélése ragadja meg figyelmünket - ezek ragadták meg igazán írójuk figyelmét is - "A királyné" és "A zöld szem"  címűek.

 

"A királyné"valószínűtlen romantikájának mennyi acélos keménységet tud adni, színpadi alakjai köré, milyen igazi levegőt varázsolni Kabos Ede művészete. Talán meséjében nem ilyen érdekes, de jelentősebb művészi alkotás - Kabos Ede új kötetének legértékesebb darabja: "A zöld szem" Walter Dénesről, egy "ellenszenves, hórihorgas, vékony, félvállú, foghíjas és lehetetlenül szőrös ábrázatú férfirőlť szól és ennek gyönyörű feleségéről - a harmadikról -, aki öngyilkos lett, mert nem bírta az ura féltékenységét.

 

E féltékenység köré szövődik Kabos Ede novellája: értékes tanulmány tele pszichológiai salto-mortalékkal, melyeknek láttán - egy pillanatra megáll a szívverésünk. Az író itt igazán elemében van: gazdag ember és életismerete, ötletessége, gyakran cinizmusig menő filozófiája (igaz, legtöbbször szentimentalizmust takar vele), íráskészsége, mind művészi céljait szolgálja. S becsülettel szolgálja. Aki elolvassa Kabos Ede kötetét, meg fog győződni róla.

 

Fenyő Miksa

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98