Dtum
Login with Facebookk
1917 | Március

A hónap rövidhíreiből

Állategészségügyi törvényjavaslat a képviselőház előtt

A háborús szükségletek kielégítése közben állapítható meg leginkább, hogy mekkora feladatok várnak az államra és a gazdatársadalomra állattenyésztésünk hathatós fejlesztése terén is. E kérdés megoldásának egyik döntő részlete állategészségügyi viszonyaink reformja, a mi évek óta huzódik. Bizonyára megelégedéssel fogadja tehát a gazdaközönség azt a hírt, hogy Ghillány Imre báró földmivelési miniszter a képviselőház március 14-iki ülésén beterjesztette az állategészségügyre vonatkozó törvényjavaslatot. 

Az állategészségügyről beterjesztett kormányjavaslatnak kettős czélja van:
Egyrészt elavult állategészségügyi törvényünknek a modern állategészségügyi tudomány haladása folytán szükségessé vált reviziója, különös figyelemmel a gazdák érdekeire, mely főleg abban nyilvánul, hogy a kötelező irtást állami kártalanítás mellett a legveszedelmesebb állatbetegségre kiterjeszti és egyuttal az állategészségügyi alap utján megveti az alapját az általános állatbiztosításnak. 

Másrészt czélja, hogy oly helyzetet teremtsen, mely lehetővé teszi a védekezést az ellen, hogy a leszereléskor a harcztérről hazakerült lovak itthoni egészséges állatállományunkat különféle ragadós nyavalyákkal be ne fertőzzék.

 


A nyári időszámítás

A belügyminiszter értesítette a hatóságokat, hogy a múlt évi nyári időszámítást legközelebb az idei nyárra is elrendelik. Felhívta a belügyminiszter a hatóságokat, hogy az új időszámítás bevezetésére intézkedjenek. A nyári időszámítás április 1-én lép életbe és október 1-ig lesz érvényben. A változás nem érinti a vasuti menetrendet és a hivatalos órák beosztását.


A mezőgazdasági felmentések meghosszabbítása

Az 1917. márczius 31-ig történt általános, továbbá az 1916. deczember 6. óta a hadügyminisztérium és honvédelmi minisztérium, vagy a katonai parancsnokságok által elrendelt további felmentéseket a népfelkelésre kötelezett legénységi személyek tekintetében a mezőgazdasági üzemekre vonatkozólag általánosan 1917. junius 30-ig meghosszabították.

E felmentésekbe belefoglalták azokat a népfelkelésre kötelezett magyar állampolgárokat, a kiket az osztrák üzemek számára mentettek fel. A katonai parancsnokságok által 1917. május 31-ig felmentett tisztviselők és munkások, valamint bányafaszállítók, tekintet nélkül arra, hogy katonai vagy népfelkelési szolgálatra kötelezett személyekről van szó, beleértetnek a jelenlegi intézkedésbe. 


A franciaországi szénhiány

Barcelonából jelentik: Ideérkezett jelentések szerint Franciaországban a szénhiány olyan nagy, hogy a hadihajók már a végszükség esetére elraktározott szénből kénytelenek készleteiket kiegészíteni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98