Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Fejetlenség a fémközpontban

A Fémközpont, amelyet röviden a Magyar Szent Korona Országainak Fémközpontja rt.-nak is neveznek, tulbuzgalmában ismét tul lőtt a célon, Budapest minden lakója tegnap, vagy tegnapelőtt egy ugynevezett fémösszeírási lapot kapott és mondják, hogy akadt Budapesten egy családapa, aki meg is értette, hogy mi van ezen az összeírási lapon és hogy mit is akarnak a sok kitöltendő rubrikával. 

Olyan fémtárgyakra vonatkozóan intéz hozzánk kérdéseket ez a buzgó fémközpont részvénytársaság, aminő fémtárgyakról eddig még nem is hallottunk, megkérdezi, hogy vannak-e sárgaréz öntvényeink, sárgarézlemezeink, vörösrézünk, ujezüstünk, alpakkánk, ónunk, ólomunk, nikkelünk, aluminiumunk, gombjaink, huzalaink, gömbjeink, drótjaink, fazekaink, korlátaink, csapjaink, a jó isten tudná felsorolni, hogy mi mindenre kell itt választ adni és komplikálja az ügyet az, hogy ugyanazt az ívet küldték kitöltés végett a vállalatoknak, üzleteknek, háztulajdonosoknak és lakóknak és azt követelik a jámbor pesti lakótól, hogy vallja be, mennyi lépcsőházi rézkarfája van. 

De ezt még el lehetne viselni valahogyan, mert hiszen a legtöbb ember amugyis beszolgáltatta már tavaly a fölösleges réztárgyait és ami most a háztartásokban van, az legtöbbnyire szükséges háztartási cikk. A háztartási cikkekre pedig szükség van, amint azt a honvédelmi miniszter rendelete is elismeri, amely rendelet szerint a fémből készült háztartási eszközök, csészék, fazekak, fedők, kádak, sütők, üstök, kancsók, tányérok, villák és ehez hasonló célt szolgáló tárgyak nem esnek beszolgáltatási kötelezettség alá.

A fémközpont pedig a pesti lakosságnak küldött kérdőívén elköveti azt az indiszkréciót, hogy ezekről a tárgyakról is kérdezősködik, ugy tüntetvén fel a dolgot a rendeleteket nem ismerő emberek előtt, mintha ezeket a tárgyakat is be kellene szolgáltatni. 

Elkelne már itt valamilyen uj hivatal, amely a fémközpont tulbuzgóságát egy kicsit ellenőrizné, vagy legalább is arra vigyázna, hogy a pesti lakossághoz küldött körleveleket és kérdőíveket érthetőbben fogalmazzák és meg ne tévesszék a pesti embert afelől, hogy mit is muszáj beszolgáltatni és mit nem muszáj.

Igaz, itt még meg kell jegyeznünk, hogy a fémközpont részvénytársaság kezelési költség címén minden beszolgáltatott fémtárgy után százalékot kap, talán ezért van ez a nagy tulbuzgóság.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98