Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Fejetlenség a fémközpontban

A Fémközpont, amelyet röviden a Magyar Szent Korona Országainak Fémközpontja rt.-nak is neveznek, tulbuzgalmában ismét tul lőtt a célon, Budapest minden lakója tegnap, vagy tegnapelőtt egy ugynevezett fémösszeírási lapot kapott és mondják, hogy akadt Budapesten egy családapa, aki meg is értette, hogy mi van ezen az összeírási lapon és hogy mit is akarnak a sok kitöltendő rubrikával. 

Olyan fémtárgyakra vonatkozóan intéz hozzánk kérdéseket ez a buzgó fémközpont részvénytársaság, aminő fémtárgyakról eddig még nem is hallottunk, megkérdezi, hogy vannak-e sárgaréz öntvényeink, sárgarézlemezeink, vörösrézünk, ujezüstünk, alpakkánk, ónunk, ólomunk, nikkelünk, aluminiumunk, gombjaink, huzalaink, gömbjeink, drótjaink, fazekaink, korlátaink, csapjaink, a jó isten tudná felsorolni, hogy mi mindenre kell itt választ adni és komplikálja az ügyet az, hogy ugyanazt az ívet küldték kitöltés végett a vállalatoknak, üzleteknek, háztulajdonosoknak és lakóknak és azt követelik a jámbor pesti lakótól, hogy vallja be, mennyi lépcsőházi rézkarfája van. 

De ezt még el lehetne viselni valahogyan, mert hiszen a legtöbb ember amugyis beszolgáltatta már tavaly a fölösleges réztárgyait és ami most a háztartásokban van, az legtöbbnyire szükséges háztartási cikk. A háztartási cikkekre pedig szükség van, amint azt a honvédelmi miniszter rendelete is elismeri, amely rendelet szerint a fémből készült háztartási eszközök, csészék, fazekak, fedők, kádak, sütők, üstök, kancsók, tányérok, villák és ehez hasonló célt szolgáló tárgyak nem esnek beszolgáltatási kötelezettség alá.

A fémközpont pedig a pesti lakosságnak küldött kérdőívén elköveti azt az indiszkréciót, hogy ezekről a tárgyakról is kérdezősködik, ugy tüntetvén fel a dolgot a rendeleteket nem ismerő emberek előtt, mintha ezeket a tárgyakat is be kellene szolgáltatni. 

Elkelne már itt valamilyen uj hivatal, amely a fémközpont tulbuzgóságát egy kicsit ellenőrizné, vagy legalább is arra vigyázna, hogy a pesti lakossághoz küldött körleveleket és kérdőíveket érthetőbben fogalmazzák és meg ne tévesszék a pesti embert afelől, hogy mit is muszáj beszolgáltatni és mit nem muszáj.

Igaz, itt még meg kell jegyeznünk, hogy a fémközpont részvénytársaság kezelési költség címén minden beszolgáltatott fémtárgy után százalékot kap, talán ezért van ez a nagy tulbuzgóság.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bethman-Hollweg után Bethman-Hollweg után
Erzberger centrumpárti német politikus a keleti frontra látogatott. A...
Egy pengő ezután is egy aranypengőt ér Egy pengő ezután is egy aranypengőt ér
A 33-as bizottság augusztus hó 26-án ujra ülést tartott, melyen...
Súlyos visszásságokat állapított meg a Pestmegyei Kőbánya ellen megindított, de hirtelen befejezett vizsgálat Súlyos visszásságokat állapított meg a Pestmegyei Kőbánya ellen...
Értesülésünk szerint a Pestvármegyei Köbánya és Útépítő...
A podolini takácsné A podolini takácsné
Huszonegy rövid novella és rajz van a Krúdy Gyula legújabb könyvében....
Élet a Marson Élet a Marson
A titokzatos Mars bolygó ujra gondolkozásra serkenti az embereket és...
A felfedezett Munkácsy A felfedezett Munkácsy
Valamelyik napilapunk legutóbb elragadtatott tudósítást közölt arról,...
Szenzácziós bankcsalás Szenzácziós bankcsalás
Páris, a nagy szédelgők hazája, ismét hét országra szóló botránynak a...
A nyomorgó ember vagyona A nyomorgó ember vagyona
Néhány nap előtt temették el Tapolczán Weisz Ignácz sárszegi...
Erős küzdelem a vívóbajnokságért Erős küzdelem a vívóbajnokságért
A magyar kardvívó bajnokságok döntőjét délután az 5 órára kitűzött...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98