Dtum
Login with Facebookk
1918 | Február

A munkapárt bomlása

Vasárnap reggel nagy meglepetésre ébredt a munkapárti képviselők nagyrésze. A lapokból értesültek arról, amiről eddig csak néhány beavatott tudott: Zichy János gróf és hét hive kilépett a munkapártból s csatlakozott az egységes kormánypárthoz. Részben máris bejelentették, részben a közeli napokban be fogják jelenteni csatlakozásukat a 48-as alkotmánypárthoz.


A munkapárt "közlegényeit" nagyon megdöbbentette ez a szecesszió. Tisza legutóbbi, sok tekintetben engedékeny beszéde után nem számitottak arra, hogy a pártban akadni fognak bátor képviselők, akik nyiltan szakitanak Tiszával és magukévá teszik a kormány választójogi javaslatát. Rögtön hire terjedt annak is, hogy a már eddig kilépetteken kivül még többen is vannak olyanok, akik ott akarják hagyni a munkapártot, csak arra várnak, hogy a választójogi bizottság elérkezzék a javaslat 2.§-ához, mert akkor fog kitünni, hogy Tisza, minden látszólagos lojalitása ellenére, meg akarja hiusitani a Vázsonyi-féle javaslat törvénnyé válását.


A munkapárt közemberei nagy csapásnak tartják Khuen-Héderváry halálát, mert benne látták azt az óvatos és konciliáns politikust, aki Tisza makacs és a pártra nézve veszedelmes politikáját fékezni tudta. Azt mondják, hogy a munkapártban Khuen halálával, Serényi és Zichy távozásával Tiszán kivül nem maradt olyan politikus, akinek felfelé és lefelé tekintélye és hívei lennének. Tisza ismét a végveszedelembe sodorja pártját s nincs még egy vezérférfi ki meg tudná akadályozni, vagy aki esetleg Tisza végleges bukásával a pártot össze tudná tartani. Ezért is nagyon valószinü, hogy a Zichy-csoport kiválása csak kezdetét jelenti a munkapárt teljes válságának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Zichy János Tisza István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98