Dtum
Login with Facebookk
1919 | Július

Új kultura

(Futurista, expressionista és kubista festészet. Írta: Hevesi Isván. G. Apollinaire-nek a Kubizmusról írott festészeti tanulmánya. Fordította: Dénes Zsófia). Guillaume Apollinaire: "A tisztaságot szemlélni annyi, mint az ösztönt megkeresztelni, a művészetet megemberíteni és az egyéniséget isteníteni."

Ez a hármas etikai tendencia: az ösztön megkeresztelése, a művészet megemberítése és az egyéniség istenítése volt a belső tartalma annak a nagy paganizmusnak, mely a reneszánsszal indult meg a dogmatikus krisztiánizmus ellen. A reneszánsz művészet nagy pogányságát a reformáció buktatta el akkor, mikor a képeket és szobrokat kizárta a templomból.

 

Mikor kizárta a "hívők" kegyeiből faragott képeket, "az isteneket" azaz a megkeresztelt ösztönt, a megemberített művészetet és a megistenített egyént. Éppen emiatt - a reneszánsz paganizmusának elbuktatása miatt, - nevezi Nitzsche a reformációt "bugrisdühöngésnek a kultúra fölött".

 

A reformáció volt az a reakció, mely a művészetben a világszemléleti bukást előidézte, úgy hogy a művészet elvesztette egészséges etnikai tendenciáit, királyi és úri udvarok felületes etikettjébe demoralizálódott, a kép ahelyett hogy "új alkotás viszonyát fejezte volna ki az új alkotóhoz", - úgyszólván - hálószobák és ebédlők rendeltetését kifejező dekoratívummá züllött. Később nemcsak etikájában, hanem a művészi kifejezés eszközeiben is teljesen elértéktelenedett és eljelentéktelenedett.

A művészi kifejezés eszközeinek tisztaságáért való forradalmat a naturalizmus kezdi el. A dogmatikus képzőművészeti formák felbontása: ez a naturalizmus. A művészi kifejezés tiszta eszközeinek keresésre: tehát analízis. Az a roppant dekomponáltság, melyet a naturalizmus teremtett a képzőművészetek terén a későbbi fejlődés folyamán a tiszta művészi egység, a tiszta szintézis azaz egyszerűen: a forma és a tartalom harmóniája felé igyekszik.

 

A mai scholasztikus irányok (impresszionizmus, futurizmus, expresszionizmus, kubizmus) azonban még mindig csak analízisek a tiszta művészi egység keresésére, még mindig csak az eszközök és a hangulat pillanatnyi egyezségei (álharmóniák) és nem tiszta színtézisek, nem a forma és a tartalom harmóniája (azaz nem világszemlélet!).

 

Még állásfoglalásuk valamelyes tartalmi jelentőséget tud kapni, legtöbbnyire a belécsúszott litteraire elemek okozzák. (Russolo: Visszaemlékezés egy éjszakára. Chagall: Én és a falu stb.) Ezek egyúttal a legrosszabb képei is az új irányoknak.

Hevesi Iván a "Futurista expresszionista és kubista festészet" című könyvében okos és tiszta kritériumok alapján éles ítéletű és sokoldalú felkészültséggel tárgyalja az új képzőművészeti irányok jelentőségét. "Az új művészeti törekvések - írja a futurizmusról szóló cikkében - egy nagy művészet teljes bukása és leromlása után beálló anarchisztikus tünetek." Ez az anarchia azonban "nemcsak a rombolást, nemcsak a meg nem kötöttséget jelenti, hanem első sorban új utak keresését, nem a káosz csinálását, hanem ellenkezőleg a káoszból kivergődni akarást, a fundamentum keresését."

 

Hevesi szép kiállítású könyve nagyon jó útmutató az újfestők megértésére és értékelésére. Csak nem tudom, miért felejti ki Kmetty Jánost újfestőink közül, aki talán a legtisztábban bontakozik ki az analitikus irányokból, aki túl az eszközök és a hangulat pillanatnyi egyezségein a forma és a tartalom tiszta harmóniáit adja már s egy puritán és mély világnézet komolysága van minden vásznán.

Míg Hevesi könyve a világos és tiszta megértéshez vezet bennünket, addig Apollinairenek a kubizmusról írott tanulmánya rajongó elköteleződés a kubizmus mellé. Szinte költemény már, itt-ott szépen és mélyfénnyel világító igazsággal és nagy gondolatokkal, melyek azonban inkább Apollinairenek a kubizmussal szemben ápolt vágyait és jóreményeit semmint a kubizmusból eredményképpen leszűrt világnézetét reprezentálják. Azok a mély és szép gondolatok Apollinaire-ből sugárzanak a kubizmusra és nem megfordítva.

 

Rozványi Miklós

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Orosz uralom Drohobyzban Orosz uralom Drohobyzban
A sajtóhadiszállásról jelentik: A drohobyczi kerületből érkezett...
Véglegesen biztositva van a magyar kölcsön Véglegesen biztositva van a magyar kölcsön
Párisból jelenti a Hétfői Hirlap tudósitója, hogy a kölcsön ügyében...
A Népszövetség a „devizaarisztokrácia” megszüntetését követeli A Népszövetség a „devizaarisztokrácia” megszüntetését...
A Népszövetség jelentésében foglalt jóakaratu tanácsok közül egy sem...
Kormányközi tárgyalások külkereskedelmünkről Kormányközi tárgyalások külkereskedelmünkről
Az osztrák és magyar kormány képviselői ez idő szerint Berlinben...
Az ipari cikkek ármaximálása Az ipari cikkek ármaximálása
Szterényi József kereskedelemügyi miniszter tudvalevően fölszólitotta...
Rövidek Rövidek
A ruhrvidéki bányászsztrájk a vasárnapra virradó éjszaka véres...
Politizált a borbélymühelyben Politizált a borbélymühelyben
Révész Márk 29 éves magánhivatalnok a Kertész-utcában levő egyik...
A rádiós szemüveg A rádiós szemüveg
Nemcsak Magyarországon, de még inkább a nyugati, különösen pedig az...
Ausztria miatt olcsóbbodik a gabona Ausztria miatt olcsóbbodik a gabona
Hiteles számadatok szerint a tavalyi termésből exportálható készletek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98