Dtum
Login with Facebookk
1919 | November

A Nemzeti Hadsereg bevonulása

A római légiók és Napoleon gránátosainak lépése alatt rengett egykoron ugy a föld, mint ma a magyar Nemzeti Hadsereg bevonulásakor. A légiók és a gránátos ok meghódították a félvilágot, tartományokat és országokat szereztek Rómának és Párisnak, ahol megjelentek, mindenütt tiszteletet és meghódolást szereztek hazájuknak.

 

A magyar Nemzeti Hadsereg a magyar föld egyik feléről vonult be ma az ország fővárosába, hogy tovább nyomuljon az ország másik felébe. Nem hódításból tértek vissza, nem hódítani vonultak előre, mégis ugy fogadtuk a magyar katonákat, mintha felszabadítóink érkeztek volna. Pannónia ősi földjéről jöttek a magyar katonák. Ahol átvonultak, magyar szivek lelkes dobbanása fogadta őket és soraik után tágra nyitott szemmel nézett a Dunántul népe. Hadsereget soha és sehol nem fogadtak ekkora tisztelettel, ekkora rajongással és ekkora reménykedéssel.


Napoleon gránátosai nem bámultak akkora csodálattal és rajongással a vezérre, mint ahogy a mi hadseregünk legényei tekintenek föl vezérükre, Horthy Miklósra. Mit jelent a Nemzeti Hadsereg Magyarországnak! Jelenti a jelen millió veszedelme közül a biztos és nyilegyenes kivezető utat, jelenti a nemzet ellenségeinek a pusztulását, jelenti a férfi erős karját. A szenvedések és a munka verejtékes utján ez a hadsereg fog átsegíteni, fog megvédelmezni és biztosítja a munkához szükséges nyugalmat és rendet. Mert a lerombolt haza ujjáépítéséhez elsősorban nyugalom és rend kell.


Zászlódíszben, fellobogózott utcákon át, ünnepi ruhát öltött nők és férfiak, aggastyánok és gyermekek, szegények és gazdagok sorfala között vonult be a magyar Nemzeti Hadsereg Budapestre. Az ország legfőbb egyházi méltósága, a bibornok-hercegprimás megáldotta a katonákat és kifejezést adott az egész város és az egész ország ama kivánságának, hogy a hatalmas isten legyen jó szívvel a sokat szenvedett magyar nemzet katonáihoz. Azok a szónoklatok, amelyek elhangzottak, Budapest szívéből fakadtak és azt a koszorut, amelyet hadseregünk homlokára fontunk, az egész magyar nemzet kötötte lelkesedésével.


Évszázados remények váltak valóra a mai napon. A nemzet évszázados óhajtása teljesült, mikor örvendezve köszönthettük a magyar Nemzeti Hadsereget. Csaba vezér, Árpád fejedelem, Szent-István, Mátyás király, Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos katonái ezek a keménytartásu legények, akik, mintha a földből varázsolták volna elő őket, egyszerre csak megérkeztek. Ezer esztendő álma, nagy fejedelmek és nagy királyok büszkesége ez a sereg, amely megvédi a magyar földet külső és belső ellenségtől, megvédi a magyar kulturát, amit évszázadokon át ugy teremtett a magyar, hogy egyik kezében a tollat, a másikban a kardot tartotta.

 

Történelmünk legragyogóbb napjai elevenednek meg előttünk, ha erre a magyar seregre gondolunk, amely ma tette lábát először Budapest földjére. A Dunántul hazafiaságát, őserejét, régi apátságok és ősi templomok puritánságát hozták számunkra, hogy megmutassák az ország félrevezetett és rövid időre megtévesztett népének, hogy a magyar nép hazafiaságát és magyar erkölcsét soha, de soha nem lehet eltörölni a föld színéről.


És Budapest hódolattal fogadta ezt a hadsereget, mert Budapest sem akar más lenni, mint magyar. Horthy Miklós fővezér bölcs figyelmeztetését egész Budapest megérti. Ez a város már megbünhődött minden bünért, ez a város magyar akar lenni, dolgozni akar a haza javára. Soha hadsereget nem fogadtak olyan rajongással és hódolattal, mint Budapest a Nemzeti Hadsereget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Szegeden alakult fehér gárda lekiválóbb csoportja Siófokon Kommunisták összefogdosása Siófokon Prónai Pál pribékjei akasztanak Héjjas Iván Soós Károly, a Nemzeti Hadsereg első vezérkari főnöke Horthy bevonulása Budapestre a fehér lovon
Cikk-ajánló
Mi lesz Németország legközelebbi lépése Mi lesz Németország legközelebbi lépése
Ha sorsdöntő események korszaka után pillanatnyi nyugalom áll be,...
Petele és Körtvélyfája között épül a tízezer lóerős gáztüzelésű erőmű Petele és Körtvélyfája között épül a tízezer lóerős gáztüzelésű...
16 és félmillió pengő alaptőkével kezdte meg működését a Székelyföldi...
Broukenthal-képtár Broukenthal-képtár
A müncheni képtárba kikölcsönzött Jan van Eycknek tulajdonított kép...
A magyar drágaság titka A magyar drágaság titka
Ősi magyar szokás szerint hosszu verekedés, tanácskozás, ankétezés,...
Az Amerikából hazatérő Hunyady Sándort Gibraltárban őrizet bevették, majd Bordeauxba internálótáborba irányították Az Amerikából hazatérő Hunyady Sándort Gibraltárban őrizet bevették,...
Vasárnapra virradó éjjel távirati értesítés érkezett Bródy János dr....
„Spirituális eszközökkel győztünk New-Yorkban!” „Spirituális eszközökkel győztünk New-Yorkban!”
Most érkezett haza Amerikából Szablya János kormányfőtanácsos, a...
Az első igazi sí vasárnap Az első igazi sí vasárnap
Szikrázó fehér porhó és ragyogó napsütés várta a vasárnapi...
Vízipóló: Magyarország – Németország 7:1 Vízipóló: Magyarország – Németország 7:1
Nyolcezer főnyi rekordközönség örömmámorban ünnepelte a világraszóló...
Szálasit és társait kötéláltali halálra ítélte a Népbíróság Szálasit és társait kötéláltali halálra ítélte a...
Ma hirdetett ítéletet a népbíróság Szálasi és bűntársai felett. Már...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98