Dtum
Login with Facebookk
1920 | Március

A hónap rövidhíreiből

Nyersbőrök iránt a külföld részéről élénk az érdeklődés, a külföldi vevők ellátogatnak személyesen is Budapestre, de üzlet kevés jön létre, mert a kormány ezzel az elsőrangu kompenzációs cikkel takarékosan bánik és nehezen ad rá kiviteli engedélyt. Egyelőre az árak főleg a külföldön uralkodó szilárd irányzat hatása alatt igen magasak.

Nyers marhabőrökért frissen a vágóhidon 80-85 K-t fizetnek, a sózott bőr ára sómentesen mérve 105 K körül, a szárazé pedig 180 K körül mozog.
Borjubőr alig van a legális kereskedelemben, mert az ujpesti timárok minden darabot, amihez hozzáférnek, egészen nedvesen összevásárolják a mészárostól 160-180 K-ért, de a sózottért is fizetnek sómentesen mérve 200-220 K-t.
Juhbőrök szintén nagyon drágák, zöld állapotban 60 K, sómentesen mérve 85 K és száraz állapotában 120 k körül ingadozik az áruk.
Lóbőr nagyon kevés van a piacon; 220 cm.-nél kisebbekért darabonként 800 K-t, 220 cm.-nél nagyobbakért pedig 1000 K-t is fizetnek. 


A dunahajózási forgalom a tavasz küszöbén a közérdeklődés homlokterébe lépett. A Budapesten francia és angol vezetés alatt álló nemzetközi Dunabizottság megszervezését végleg még nem fejezték be ugyan, mindazonáltal az angolok és franciák még a békekötés előtt kidolgozták a külön kereskedelmi kirendeltségek létesitésére vonatkozó tervezetet.

Mint értesülünk, most a bajorok is szándékoznak tisztán kereskedelmi expoziturát felállitani Budapesten, hogy ennek révén a Balkánra irányuló forgalmat simán lebonyolithassák.

De az angolok nem azért nyilvánitották ki a békeszerződés tervezetében a Dunát nemzetközivé, hogy azt a németek is vehessék korlátlanul igénybe, hanem hogy az csupán az ántánt szolgálatába szegődjék. Könnyen érthető tehát, hogy az angolok minden követ megmozgatnak, hogy a németek részéről támasztott eme jogos és méltányos szándék kivitelének utját állják. 


A fiumei kereskedelmi kikötő

Az olasz kereskedelmi minisztérium a fiumei kereskedelmi kikötő kiépitésének terveit elkészitette. A tervezet szerint a kikötőt a volt Szápáry-riva mentén fogják kiépiteni. A vasuti peage-jogra nézve a magyar és olasz vasutak között külön egyezmény fog létrejönni. A békeszerződés megkötése után a magyar kormány Fiuméban kereskedelmi muzeumot és kirendeltséget fog létesiteni. Ezzel kapcsolatban tárgyalások folynak Olaszországgal abban az irányban, hogy külön mólót, átrakodási helyet és saját vámépületet kapjunk Fiuméban. 

A posta- és távirdaforgalom korlátozása

A kereskedelmi miniszternek a hivatalos lap márc. 19. számában megjelent 6906/16. sz. rendelete folytán külföldről Magyarországba érkező csomagok, értéklevelek, lezáratlan érkező közönséges és ajánlott levelek átvizsgáltatnak; Magyarországból a megszállott területekre és a külföldre csomagok felvétele beszüntettetett, a közönséges és ajánlott levelek nyitva adandók fel és átvizsgáltatnak, ugyanez áll a nyomtatványok, áruminták és üzleti papirokra. Bárminő postai küldemény csak vámkezelés után lesz kézbesitve. 


Uj sertéshizlaló vállalat

Dunántuli Sertéshizlaló, Husipari és Mezőgazdasági r.-t. cég alatt Bun József elnöklete alatt tartott alakuló gyülésen uj társaság alakult 12 millió korona alaptőkével, a Bóni r.-t. tulajdonában levő győri sertéshizlaló és malom átvételére és a sertéshizlalás folytatására. Az uj vállalatban a Leszámitolóbank és a Bóni részvénytársaságon kivül az Agrárbank, az Állatforgalmi r.-t., a Kohner Adolf Fiai és Fleischl Samu cég vesz részt.


Bor

Az üzlet stagnál. A szállitási akadályok, a kivitel elé tornyosuló nehézségek és a pénzpiac rendezetlensége a vevőket tartózkodásra készteti, a termelők pedig egyáltalában nem igyekeznek még meglevő készleteiken tuladni. Ausztria részéről is megcsappant az érdeklődés, máshová pedig egyáltalában semmi kivitel sincs. Kialakult árak nincsenek és az ujborért jegyezhető 18 K körüli, óborért pedig 20 K-n felüli árak csak névlegesek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
India, a világ kincsesbányája India, a világ kincsesbányája
Izlésesen berendezett, meghitt lakásba lépünk. Mindenütt indiai és...
Vaszary János - Exner Sándorról
Huszonegy éves volt, költőnek indult és meghalt. Ennyi az egész...
Hegyi plébános szabadulása Hegyi plébános szabadulása
A csongrádiak egykor híres plébánosa, Hegyi Antal, a ki most a...
Az autó a bün szolgálatában Az autó a bün szolgálatában
Ha már minden ugy törtet a modern felé szinte mohó beteges vágygyal,...
Majszki ujabb rádióbeszédében kért segitséget Angliától Majszki ujabb rádióbeszédében kért segitséget Angliától
Majszki londoni szovjet nagykövet szombaton beszédet mondott az angol...
A sztratoszféra-repülés Piccard terveiben A sztratoszféra-repülés Piccard terveiben
Két apró szem a hatalmas koponya mélyén, őszes barna haj, széles...
Külföldi művésztelepek Külföldi művésztelepek
Néhány esztendő óta a külföldi művésztelepek mintájára hazánkban is...
Magyarország hosszútávúszó bajnoksága Magyarország hosszútávúszó bajnoksága
Az újpesti hídtól a Margitsziget alsó csúcsáig kb. 5 km-es távon...
Móricz Zsigmond - Gellért Oszkár Móricz Zsigmond - Gellért Oszkár
Az utóbbi években minden verse külön örömem volt. Valami fanyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98