Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

Kell-e forgalmi adót fizetni a forgalmi adó után?

Az „Üzlet” folyó évi november hó 10-én megjelent számában oly értelmű közlemény jelent meg, hogy a vevőktől beszedett forgalmi adó összege után is forgalmi adót kell fizetni. 

Minthogy ez a közlemény kellemetlen félreértésekre vezethet, a tényállást a törvény, illetve a végrehajtási utasítás alapján meg kell állapítanunk: 

Sem a törvényben, sem a végrehajtási utasításban nincs olyan szakasz, mely kimondaná, hogy a forgalmi adó után is kell forgalmi adót fizetni, de ez a törvény intenciójával is ellentétben áll; a törvény 31. §-a ugyanis azt mondja, hogy a forgalmi adó alapja az adóköteles által szállított árúk, vagy az általa végzett munkateljesítmények értéke fejében fizetett összeg. Ha tehát ehhez az összeghez – az áthárítás jogánál fogva – hozzá is számítjuk a forgalmi adót, akkor adóköteles bevételként csak az árúk, vagy munkateljesítmények ellenértékét könyvelhetjük, a forgalmi adót az állam részére szedjük be, tehát az nem a mi bevételünk. 

Az áthárításra vonatkozólag az 1921. évi 39. t.-c. rendelkezést nem tartalmaz, de azt kifejezetten el sem tiltja. A törvény végrehajtási utasításának 46. §-a értelmében azonban kifejezetten meg van engedve, hogy az adófizetésre kötelezett az általános forgalmi adót az általa szállított árú árába, illetve az általa teljesített munka díjába beszámítsa. 

A beszámítás kétféleképpen történhetik:
1. Az árú árához a forgalmi adót hozzáadjuk, s a számlában egy összegben mutatjuk ki.
2. Az árú árát és a forgalmi adót a számlában külön-külön kitüntetjük. 

Mindkét esetben a bevételi könyvben csak az árú árát tartozunk bevezetni, mert a számlában hozzászámított forgalmi adó – mint már fent említettük – nem saját bevételünk, hanem az állam részére beszedett forgalmi adó, amit csak átmeneti számlán könyvelhetünk. 

Az áthárított forgalmi adó összegét – akár az árú értékével együttesen, akár külön tétel alatt számlázzuk – mindenkor könnyen megállapíthatjuk, s külön könyvelhetjük, s nem fog akadni olyan bíróság, amely a kincstárnak – amennyiben a forgalmi adó forgalmi adóját a bíróság előtt peresítené – azt megítélné. 

Eszerint tehát világos, hogy a forgalmi adót nem kell adóköteles bevételként elkönyvelni, s így a beszedett forgalmi adó után nem kell forgalmi adót fizetni.
Nádassy Gusztáv

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98