Dtum
Login with Facebookk
1921 | Január

Gara Arnold illusztrációi

Szeretem azt, ami sikerült, ami kész, amihez nem kell sem barátságos, sem ellenszenves ismertetés. Szeretem a művet, amely az alkotója helyett beszél. Ilyen sikerült műnek tartom Gara Arnold rézkarcait, az "Anyegin"-hez készült illusztrációit.

 

Szokatlan dolog, hogy amikor egy könyv röprizéről van szó, a kritikus külön kiemeli az illusztrációkat, de több okból úgy érzem, hogy erre ezúttal szükség van. Annyi mindenféle forog nálunk "grafika" néven, hogy a selejtest már meg kell különböztetnünk a művészitől. Ma, amikor egy csomó hivatott grafikusunk külföldre gravitál, kell, hogy az ember kedvet csináljon azoknak, akik még itt maradtak. A magyar grafika olyan pompás virágzásnak indult, hogy az ember már szinte látta a japánit megközelítő sikerét és jövőjét.

 

Merjük hinni, hogy a mai zavar csak átmeneti és az, ami nagyszerűen indult, nagyszerűen is fog folytatódni. Gara Arnold egyike azoknak, akiket a magyar grafika a legjobbjai közé sorozhat. Anyegin-illusztrációi legalább is oly emlékezetesek és maradandók lesznek, mint a Puskin regényének Bérczi-féle kitűnő fordítása, amelyhez készültek. Garát közönségünk legnagyobb része főként iparművészeti alkotásaiból ismeri, bár a könyvek és grafikák barátai előtt sem ismeretlen Gara Arnold neve.

 

Amit az Anyegin-illusztrációkban alkotott, eddigi munkásságának nemcsak legjava, hanem valóságos művészi tett. Csak szerencsés ihletből fakadhatnak ilyen rajzok, amiket merek a Brangwyn világhírű illusztrációi mellé állítani. A Puskin regény levegője - az orosz romanticizmus fénykora - valósággal megihlette Garát és nyolc lapjának mindegyike úgy hat az emberre, mint reveláció: az ember újra átérzi és átértékeli rajtok keresztül Puskint.

 

Arról nem is szólok, hogy mennyi komoly, elmerülő tanulmány van e metszetekben. Gara párizsi tapasztalatai épp úgy le vannak bennük szűrődve, mint ama szláv vidékek emléke, amiket a háború zivatarának visszfényében látott. Biedermeierkori tanulmányai, amikkel eddig eljátszogatott, itt ihletté forrottak ki. A karcok technikája is elmélyedést, szeretet árul el, régi mesterek hűséges tanulmányozására vall.

 

Minden körülmény hozzájárult, hogy Garának ez a műve sikerüljön. A mai nagy elkedvetlenedések közepett többszörösen értékes az ilyesmi. Inspirál. És kedvet csinálhat másoknak is, hogy nem kell kétségbeesni és ha szemünk hozzá is szokik a tudatlan, lelkiismeretlen, elkényszeredett munkákhoz, annál hálásabban legel a becsületes és szerencsés ihletből fakadó alkotásokon.

 

Nem akarom túlozni Gara Arnold érdemeit, főként nem akarom túlozni más tehetséges grafikusok rovására, de igenis rá akarok mutatni arra, hogy érdemes és hálás dolog leülni és komolyan dolgozni, még ha magyar művész ölébe gyéren is hull nem az arany, hanem a legsilányabb papírpénz. Gara Arnold művét szeretettel ajánlom azok figyelmébe, akik eddig még nem szereztek tudomást róla.

 

Színi Gyula

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rádió az üzleti élet szolgálatában Rádió az üzleti élet szolgálatában
Amerikában és Németországban mind gyakrabban szereltek fel...
Németország győzelme Svájc ellen Németország győzelme Svájc ellen
Németország és Svájc válogatott labdarúgói vasárnap mérkőztek a...
A kisgazda boldogulása A kisgazda boldogulása
Hazánkban kerekszámban egy millió hold úrbéres legelő van. Ez az egy...
Bartóky József államtitkár kitüntetése Bartóky József államtitkár kitüntetése
A földmívelésügyi miniszterium kiváló államtitkárát, dr. Bartóky...
Bernáth Aurél és a két Basilides Bernáth Aurél és a két Basilides
A művészet évadja megkezdődött egyszerre két kiállítással is, noha a...
Pengőben a cigaretta szeptembertől olcsóbb lesz, de a szivar drágább Pengőben a cigaretta szeptembertől olcsóbb lesz, de a szivar drágább...
Most, hogy minden vonalon életbelép a pengőszámítás, a...
A király és a kiegyezés A király és a kiegyezés
A „Budapesti Hirlap” alkalmi tudósitója a lap aug. 31-iki...
Új Almanach Új Almanach
Mint minden évben ilyen tájban, az idén is megjelent a Singer és...
Az Impregnátor telitő rt. szabadalma Az Impregnátor telitő rt. szabadalma
Az Impregnátor telitő rt. (IV., Munkácsi-u. 3.), amelynek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98