Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

Oroszország lángokban

Varsó, márc. 13.
A legkülönbözőbb helyekről érkező tudósítások egyértelműen jelentik, hogy Szovjetoroszországban az agyonsanyargatott orosz nép fegyvert fogott a szovjet deszpolizmus ellen és erőszakkal akarja lerázni magáról azt a lelketlen rabló uralmat, amely három és fél esztendő leforgása alatt a világ leggazdagabb és leghatalmasabb birodalmát sivataggá tette.


A szovjet uralom elleni támadás három részre oszlik: északi, déli és középoroszországi lázadásra.


Északi Oroszországban a lázadás a kronstadti tengerészek akcióba lépésével kezdődött és olyan jól szervezettnek bizonyult, hogy szívósságával már nemcsak ellenállást tudott kifejteni a vörös haderőkkel szemben, hanem előnyöket is vívott és Szentpétervárt a hozzátartozó közlekedési vonalakkal és gócpontokkal együtt a maga hatalmába kerítette.


A középoroszországi lázadás inkább parasztlázadás volt s azért az ehhez kapcsolódó moszkvai fölkelést a szovjetcsapatok könnyebben tudták elnyomni és egyidőre lecsöndesíteni.


A déloroszországi lázadás előzménye volt az a nagy csatavesztés, amelyet az oroszok a kis Georgia köztársaság elszánt csapataival szemben elveszítettek. Georgia köztársaságot a szovjetcsapatok, február 21-én támadták meg. Leginkább abból a célból, hogy magukat biztosítsák bármilyen, kelet felől jöhető támadással szemben, hogy azután sokkal nyugodtabban operálhassanak Keleteurópa ellen. A georgiaiak azonban előre tisztában voltak a vörös haderő szándékával, jól felkészültek a küzdelemre és megnyerték a csatát. A csatavesztés nyomán az oroszok ellen fellázadtak az odeszszai kormányzóságban lakó összes orosz és tatár lakók és felvették a küzdelmet az Odesszában székelő orosz hadtesttel szemben is. A szervezett orosz parasztság már maga előtt kergeti a vörös haderőt és csak idő kérdése, hogy egész Ukránia fel fog szabadulni Lenin csapatainak nyomása alól.


Sok jel arra mutat, hogy az orosz ellenforradalom sokkal komolyabb, mint ahogy kezdetben hinni merték s az a hír, hogy az orosz szovjetben a vezetők között óriási egyenetlenség támadt, csak sietteti azt a bukást, amely maga alá fogja temetni Lenin erkölcstelen, hitvány uralmát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kronstadt földrajzi elhelyezkedése A hadikommunizmus ellen és a szabadkreskedemért fellázadt matrózok Kronstadti plakát Az első sebesült kronstadti menekültek megérkezése Finnországba Áldozatok Kronstadtban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98