Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

A magyarok nem állanak meg az osztrák határon

Bécs, szept. 11.
A bécsi lapoknak ahhoz a jelentéséhez, hogy olasz csapatok fognak Nyugatmagyarországra bevonulni, a Rote Fohne mai vezércikke jellemző kommentárt füz. Azt a látszatot, hogy a határok meg vannak védve, - írja a lap, - csak addig lehet föntartani, amíg Magyarországnak tetszik. Ez megmagyarázza, miért hazudik egyre-másra a kormány és a sajtója. Már jóval előbb, hogy az antant nevetséges jegyzékét Magyarországnak elküldötte, Schober hivatalosan kijelentette, hogy az antant közbelépett Magyarországon. Ez közönséges hazugság volt.


Jellemző, hogy az ilyen hazugságok mindig akkor keltek szárnyra, amikor a magyaroknak ujabb előretörése rémületbe ejtette a kedélyeket. A legutóbbi támadás nyomán Schober ujabb hazugsággal állt elő, kijelentvén, hogy Olaszország be fog avatkozni.


Most kiderül, hogy ez is csak hazugság. Az osztrák proletáriálusnak nem szabad Horthy kegyétől függni, hanem a saját védelméről önmagának kell gondoskodnia.


A Rote Fahne közöl továbbá egy felhívást, amely a munkásokat arra szólítja fel, hogy vegyenek részt a ma délután tartandó öt népgyülésen. A népgyülések napirendje: A fenyegető Horthy-veszély.
Mindenesetre jellemző a bécsi kommunista sajtó taktikája, hogy a hőn óhajtott cél eléréséhez, amely abban csucsosodik ki, hogy a proletáriátus végre felfegyvereztessék és ilyen módon a hatalmat magához ragadja, a legbiztosabb elvezető utnak a „Horthy-veszély” állandó emlegetését tartja.


A Rote Fahne fentebbi közleményét érdekesen egészíti ki a Neues Wiener Journal alábbi bécsujhelyi hiradása:
Általános az a nézet, hogy a magyarok csendőreink kivonulása után nem fognak megállni az osztrák határon.


Bécsujhelyen igen komolynak látják a helyzetet. A határvédelemről messzemenő módon gondoskodik. Bécsujhelyben a munkások már egy önvédelmi zászlóaljat alakítottak. (MTI.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar-osztrák-cseh határkő Átkelő a Mura hídján
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98