Dtum
Login with Facebookk
1922 | Április

A szövetkezetek és a választások

Lapunk legutóbbi számában már kifejtettük álláspontunkat arról, hogy a szövetkezeti iparosságnak és általában a szövetkezeti ügynek mily vitális érdeke, hogy a nemzetgyűlésen megfelelő képviseletet nyerjen.

A szövetkezetek a gazdasági „liberálisok” részéről állandó támadásnak voltak kitéve a nemzetgyűlésen és a szövetkezeti ügynek és az országnak mérhetetlen kára, hogy a szövetkezés vezérei nem vettek részt a nemzetgyűlésen. Rámutattunk arra, hogy a törvényhozásra mily jelentős törvényalkotási feladatok várnak a szövetkezeti élet kiépítése körül. Erről legtöbbet éppen a szakipari szövetkezetek beszélhetnének, amelyeknek törvényhozási elismerése, illetve központjuknak legitimálása még máig is késik.

Kifejtettük azt az álláspontunkat is, hogy nem akarjuk belevinni a politikát a szövetkezetekbe, de igenis politikai elismertetést és kellő politikai súlyt követelünk az ország leghatalmasabb gazdasági szervezetének: a szövetkezeteknek. 

Ebben az ügyben most a Magyarországi Szövetkezetek Szövetsége a következő felhívást intézte a szövetkezeti tagokhoz: 

Felhívás az összes hazai szövetkezetek tagjaihoz! 

A szövetkezeti eszme és a szövetkezeti élet nálunk még nincs törvényhozásilag kellőleg kiépítve. Ez okból minden szövetkezeti tagnak kötelessége a választásoknál bármely párthoz tartozó oly jelöltre adni szavazatát, aki szövetkezeti vezetőférfiú, vagy akinek legalább szövetkezeti programmja van. 

Ez alapon az 1920. évi október hó 21. és 22. napjain tartott Országos Szövetkezeti Kongresszus egyhangúlag hozott határozata értelmében a szövetkezeteknek oda kell törekedniök, hogy a szövetkezeti ügy a nemzetgyűlésen, illetve az országgyűlésben képviselve legyen. E célból szükséges, hogy a szövetkezeti tagok lehetőleg szövetkezeti vezetőférfiakat jelöljenek, ezekre szavazzanak és ezeket válasszák meg. 

A megválasztott képviselőknek pedig hivatásuk legyen, hogy a parlamentben a szövetkezeti törvényhozást támogassák és fejlesszék s e célra külön szövetkezeti bizottságot alakítsanak, miként ez Angliában meg is van. 

Midőn az összes hazai szövetkezeti tagok szíves figyelmébe idézzük a kongresszus eme határozatát, felhívjuk őket arra, hogy a fentiek értelmében járjanak el, szükség esetén forduljanak Szövetségünkhöz útbaigazítás végett. 

Hazafias üdvözlettel
Budapesten, a Magyarországi Szövetkezetek Szövetsége igazgató-tanácsának 1922. márc. 17-én tartott üléséből
Dr. Bernát István alelnök
Dr. Horváth János igazgató
Gróf Mailáth József elnök

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98