Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

Az ír helyzet

Az ír szabadállamban, amely pedig már kivivta függetlenségét és szabadságát, még mindig nem tudják helyreállitani a rendet. Kormánycsapatok és lázadó alakulatok összecsapásairól röpit szét híreket a táviró napról napra és talán el lehet mondani, hogy nincs óra, melyben ne öntözné vér az uj szabadság földjét.

 

Griffith halála valószinüleg szintén hozzájárul a zavarok fokozásához, a kormány erős tekintélyt veszitett benne, akinek kidőlése, ha közvetve is, de erősiti az elégedetlenkedők pozicióját, mert igyekeznek kihasználni a pillanatnyi zavart és a kormány helyzetének pillanatnyi gyengülését. De Valera hivei ujabb merényletet kiséreltek meg. Rajtaütöttek a főposta őrségén, majd behatoltak az épületbe és felgyujtották a termeket. Céljuk csupán esztelen rombolás volt és különösen azt a termet akarták elpusztitani, ahol a távirógépek állanak. Nagyobb kárt nem tudtak tenni, mert a katonaság idejében a helyszinére ért, és ártalmatlanná tette a lázadókat.

 

Hivatalos jelentés szerint a kormánycsapatok Cork városának elfoglalásakor 50 foglyot ejtettek. A katonák közül heten estek el és többen megsebesültek. A vidéken többfelé önkéntes csapatok alakultak, amelyek a nemzeti hadsereggel karöltve iparkodnak az ország békéjét és belső rendjét helyreállitani. Az ir lázadók megrongálták az ir partokon azokat a kábelvonalakat, amelyek az Egyesül-Államokat kötik össze Angliával. A vonalakat eddig még nem sikerült kijavitani és különösen a pénzügyi világ szenved emiatt, mert az üzletemberek csak késedelemmel tudnak egymással érintkezni. Neilson vezérőrnagy ellen Ashburton közelében, ugyanazon nap, amikor Wilson tábornok gyilkosait kivégezték, merényletet követtek el. Neilsont puskalövés érte. Állapota igen komoly.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Utcai harcok Írországban. Kormánycsapatok egy ágyuval kilőtt házban tanyáztak le Egy limericki utcán felállított barrikád Politikai merényletek is zajlanak az ír szabad államban. Meggyilkolták az élen látható Collins tábornokot, a hadsereg főparancsnokát is
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98