Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

Kállay gazdasági programmja

Kállay Tibor pénzügyminiszter vasárnap délelőtt programmbeszédet tartott Nyíregyházán: 

Gazdasági fellendülésünk kiinduló pontja – mondotta – az, hogy rend, nyugalom és konszolidáció legyen az országban. Gazdasági programm a kötött gazdálkodás fokozatos leépitése, a külföldi államoknak a szabad forgalom lehetősége, a középosztály felfegyverzése a létért való küzdelemben, a tisztviselőosztály támogatása, lakásépitési akció.

Európa nemzeteinek be kell látniok, hogy nekünk arra van szükségünk hogy elengedjék a jóvátételi követelést. Halasztást kell kérnünk régi külföldi kölcsöntartozásaink visszafizetése tekintetében is. 

Gazdasági és pénzügyi programmjának további pontja az államháztartás helyzetének rendbehozatala. A liberális ellenzék azt hangoztatta, hogy első feladat a minden jövedelemre kiterjeszkedő egyforma, igazságos és arányos megadóztatás. Kérdi, vajjon nem épen az egyforma, igazságos megadóztatás kivánsága vezette a kormányt akkor, amikor a pénzügy élére őt, a politikától teljesen távol álló embert bizta meg? 

Azt mondja még a liberális ellenzék, hogy a közalkalmazottaktól nem kell a pénzt sajnálni. Összeállitotta az államháztartás jövő képét, ugy, ahogy az a számok világában alakul és ebből azt látja, hogy a költségvetésben tulnyomó kiadás épen a közalkalmazottakra, a beruházásokra és azokra a gazdasági akciókra esik, amelyekhez az ellenzék oly bőven dotálandónak mond. 

Hogy az ország javára irányuló törekvés mennyiben sikerül, azt most még nem mondhatja meg. Egyet azonban megigérhet. Becsületes törekvést a munkára és az akaratot arra, hogy fölépitsék a magyar államháztartás közgazdaságának épületét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98