Dtum
Login with Facebookk
1923 | Február

Rövid hírek

Összetüzéstől félnek Vilna környékén
Riga, február 17.
Az Havas-ügynökség jelentés: A litván hatóságok folytatják az ellenállást a népszövetségnek Vilna odaitéléséről szóló döntése ellen. E magatartás ellentállásra ösztönzi mindama nemzetiségek önkénteseit, amelyek a lengyeleknek a semleges zóna Lengyelországnak ítélt részébe való bevonulásával szembe akarnak szállni.
Komoly összetüzést nem jelentettek, de incidensektől tartanak.

Franciaország tárgyalni óhajt Németországgal

Bécs, február 18.
 Ha nem csalnak a jelek, a francia kormány már tárgyalni szeretne, vagyis a békeoffenziva többé nem szokatlan utjára lépett. Amig ugyanis a francia sajtó azt hangoztatja, hogy Németországgal tárgyalni csak föltétlen kapituláció után lehet, a Ouai d'Orsay hirei szerint: lehetséges a közvetlen tárgyalás Franciaország és Németország között, de a német kormánynak kell, minden kertelés nélkül, a javaslatokat megtenni. Vagy tehetné ezeket a javaslatokat a német nagyipar is a birodalmi kormány hivatalos megbizásával és akkor a párisi német követségen át közvetlenül kellene az erre vonatkozó közlést a francia kormányhoz eljuttatni.

Gépfegyveres francia támadás Bochumban
Düsseldorf, február 17.
Az Havas-ügynökség jelenti: Egy francia osztag, amely öt tüzérből állott, a bochumi Prinzregent-tárnában ma délelőtt rekvirálni akart. Ellenállás nélkül nyomult be a tárna udvarába, de rögtön utána bezárták a kaput. Az osztag parancsnoka erősítést kért, mert nem tudta kinyittatni a kaput s a németek kihivó magatartást tanusítottak. Egy osztag jött segitségül egy tiszt parancsnoksága alatt, aki, miután a szokásos fölszólítások eredménytelenek maradtak, a legnagyobb óvatosság mellett géppuskatüzeléssel föltörte a kapu zárját.


Este megjelent a bochumi térparancsnokságnál a tárna egy küldöttsége és azt állította, hogy a különítmény egy munkást megölt és többeket megsebesített.
A tiszt és a legénység azonban a tárna udvarába való bemenetel után a kapuk mögött egyetlen németet sem láttak és semmiféle támpont sem merült föl arra, hogy valakit megöltek vagy megsebesítettek volna.

Zita királyné nem politizál – nem készit puccsot

A "Neue Freie Presse" ma reggeli száma hosszabb tudósításban foglalkozik Zita királynénak és gyermekeinek calledelcaminoi életével, a királyi család mai környezetével és Apponyi Albert gróf ottani tartózkodásával. Calledelcaminoba, a királyi család uj lakóhelyére Apponyi február 15-én utazott Párisból és ez a látogatás mindenféle hiresztelésekre adott okot. Még az a gyanusítás is fölmerült, hogy a királynénak politikai céljai vannak és ebben szerepe van Apponyinak is.


Az Agence Havas még azzal a mesével is előállt, hogy a királyné a magyar trónöröklési jognak legidősebb fia, Ottó herceg részére való biztosítása céljából kiáltványt akar a magyar néphez intézni. Ebből természetesen egy szó sem igaz. Nem tervez se manifesztumot – mondja a "Neue Freic Presse" tudósítása – se más ilyen lépést. Az a meggyőződése, hogy fia Ottó, Magyarország törvényes királya, akinek a jogai a magyar alkotmányban gyökereznek és igy azokat nem is kell az ország előtt hangsulyoznia, Nem is gondol semmiféle politikai természetü lépésekre, amelyek külpolitikai bonyodalmakra vezetnének, hanem csak arra, hogy családja anyagi helyzetét javítsa és létét biztosítsa.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vilna Zita királyné
Cikk-ajánló
Olasz mentalitású magyar művészet? Olasz mentalitású magyar művészet?
Az idei velencei nemzetközi művészeti kiállításra vonatkozóan a...
Magyarország 1917. évi ifjusági mezei futóbajnoksága Magyarország 1917. évi ifjusági mezei futóbajnoksága
Csapatbajnok: FTC 29 pont. Egyéni bajnok: Erdélyi Mihály (FTC) ...
Gróf Apponyi beszéde a kisemberek mellett Gróf Apponyi beszéde a kisemberek mellett
Az egész országból összesereglett több mint 300 ipartestületi...
Dobay István örökös földönfutása tragikus szenvedélye elől, Pesttől, végig az egész világon Dobay István örökös földönfutása tragikus szenvedélye elől, Pesttől,...
Dr. Dobay István bécsi letartóztatása a főváros előkelő társaságának...
Az ünneplő ország Az ünneplő ország
Lobogók lengése, kivilágított ablakok, katonazenekarok vonulása, a...
Alligator-költőgép Alligator-költőgép
Az emberi haszonlesés kikezdte immár a krokodilusok tömegét is. Nem...
Sóváry legyőzte Kovács Gyulát, de a bajnokságot Cuci nyerte! Sóváry legyőzte Kovács Gyulát, de a bajnokságot Cuci nyerte!
A birkózó bajnokság második fordulójának nagy eseménye, hogy...
Hitlert a választók 84.3%-a Hindenburg utódává választotta Hitlert a választók 84.3%-a Hindenburg utódává választotta
A vasárnapi német szavazás a birodalom egész területén rendben én...
Szombathelyi volt vezérkari főnök beismerő vallomást tett
A politikai rendőrség befejezte a nyomozást Szombathelyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98