Dtum
Login with Facebookk
1923 | Január

Textilgyártási akciónk 1922-ben

Mint a gondos iparos, kereskedő vagy gazda, mi is kötelességszerűen visszapillantunk textilgyártó akciónk elmultévi működésére és annak lényeges haladásáról örömmel számolhatunk be. 

Osztályunk megalakulásakor felállított programmunkhoz híven, az elmult első évben gyártásunknak gerincét az iparosság részére szükséges árúk készítése képezte, igyekezvén jót a viszonyokhoz képest előnyös árban termelni. Az elmult évben gyártott az osztály körülbelül 10.000 méter nyers lenbélés-vásznat, melynek egyrészét közszállításoknak bocsátottuk rendelkezésre, míg a másik része az iparosság részére került eladásra.

Közszállítási osztályunk részére – mely közvetve szintén a kisiparosságot foglalkoztatja – készült körülbelül 5000 méter gyapjúposztó közszállítás céljaira, körülbelül 5000 méter pamut szőttesárú a gyermekmenhelyek részére, körülbelül 1000 méter részben len, részben pamut lepedővászon, ugyancsak a közszállítás céljaira. Mivel szövőtelepeink egyéb cikkek gyártására szükséges felszerelésekkel is rendelkeznek, ezek foglalkoztatásaként készült különböző pamut- és lentörülközők, pamut- és lentörlők és pamut lepedővásznak, továbbá nyári ruhavásznak gyermekek és felnőttek részére. Ezen cikkeket főleg tisztviselőink részére juttattuk, részben azonban jutott belőle a szövetkezeti tagok családtagjai részére is. 

Úgy tisztviselőinknek, mint a szövetkezeti tagok részére igen előnyös és jóminőségű posztóakciót bonyolítottunk le, melyből körülbelül 500 méter került ilyképpen elosztásra. 

A gyapjútermelők részére sikerült kedvező bérszövési akciót posztókészítésre bevezetni, amely meglehetős nagy érdeklődésnek és fejlődésnek néz elébe. Ilyen címen körülbelül 500 méter posztó készült és részben mint nyári, részben mint téli árú került elosztásra. 

Szó nélkül nem haladhatunk el egy új iparágnak a bevezetése mellett, melynek fontossága annál nagyobb, mert hivatva van pótolni olyan készítményt, amelyért eddig idegenben, főleg Csehországban kellett pénzünket kiadni.

De segítségére vagyunk ezen iparág megteremtésével azon nagy szövőháziipari akciómozgalomnak, amely a belső textilipari cikkek termelésével és egyúttal szélesebb alapokra való fektetésével igyekszik az ezen cikkekért külföldre kiadott sok milliárdot csökkenteni. Ezért módunkban van – majdnem teljesen a külföldtől mentesen – idehaza készült teljes szövőberendezéseket szállítani és mivel ezek készítése szakszerű ellenőrzés és vezetés mellett történik, ebben a legjobbat és a célnak legmegfelelőbbet tudjuk az érdekeltek rendelkezésére bocsátani. Ezen a téren még csak a kezdet kezdetén vagyunk, de máris az első száz darab szék elhelyezésénél, illetve készítésénél tartunk.

Szövőiparunknak minél szélesebb alapokra való fejlesztése kormányunknak, társadalmi egyesületeknek, sőt magántőke-érdekeltségeknek (tekintve, hogy ezen iparág jó befektetésnek bizonyult) főtörekvését képezi. Intézetünk, mely ezen iparág megteremtéséhez minden alapfeltétellel rendelkezik (szakszerű vezetés, központi irányítás, a termelés ellenőrzése, a központosított nyersanyag beszerzése, a készült termékeknek a beszervezett kereskedelmi osztály útján való kedvező elhelyezése), ezen ma egyik legfontosabb ipari tevékenységben csak igen szűk anyagi keretek között állhat az osztálynak rendelkezésére és így fejlődésünk e téren csak a rendelkezésre álló eszközökhöz mért lehet. Ennek tudható be, hogy több szövőipari szövetkezet felvételét, illetőleg felállítását voltunk kénytelenek a közeljövőre kitolni, míg ezek nagyobb méretű felállításához szükséges tőke az osztálynak rendelkezésére áll. 

Ez évben intézetünk egy saját szövőtelepet és két nagyobb szövetkezet felállítását viheti keresztül. Szövőipari szövetkezetté való alakítást kérte az elmúlt évben: Gyula, Püspökladány, Velence. 

A meglévő telepek és szövetkezetek működési képe a következő:
Tarpa. 50 szövőszékes foglalkoztat 30-60 munkást; intézetünk 1921-ben vette saját kezelésbe.
Vác. 16 szövőszékes 12-20 munkást foglalkoztat. Az intézet saját telepe; megalakult 1922 februárban.
Hódmezővásárhelyi Szövő Háziipari Szövetkezet. 12 szövőszékkel, 150.000 korona résztőkével, melynek 1 millióra való felemelése folyamatban van, foglalkoztat 10-20 munkást.
Bajai Szövő Háziipari Szövetkezet alakulás alatt. Kontemplálva 10-15 szövőszékre, körülbelül 1-1 1/2 millió korona résztőke-előirányzással. 

Minden általunk felállított szövőipari szövetkezet elsősorban az ottani helyi szükséglet fedezésére alkalmas árúkat gyártja, belevéve a vidéken szokásos bérszövést is (ugyanis a gazda a saját maga által termelt és házilag font kender- és lenfonalaknak bérben való felszövését házivászon, lepedők, törülközők céljaira) és csak ha így az illető szövetkezet még fennmaradó szövőszékkel rendelkezik, azon a kereskedelem részére szükséges árúk készülnek. 

Programmunk az 1923. évre: bekapcsolódni a szövőháziipar terén az Országos Kéziszövő Háziipari akcióba, az intézet hivatalos programmjának fenntartásával; gyártani a legjobbat, a legelőnyösebb feltételek mellett.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kisbirtokos A kisbirtokos
Minél több szó esik a termelés teljes ütemű megindításáról, minél...
A New-York – Párisi automobilverseny. A New-York – Párisi automobilverseny.
Mai képünk a világkörüli automobilverseny new-yorki startját mutatja,...
Mesterséges eső Mesterséges eső
Nyár idején, kiváltképpen mikor hosszantartó szárazság után esőért...
 Milyen hőmérsékletűek legyenek ételeink és italaink? Milyen hőmérsékletűek legyenek ételeink és italaink?
Az egészségre nem közömbös a fogyasztásra kerülő ételek és italok...
A csillagok belső szerkezete 4 A csillagok belső szerkezete 4
A csillagok belseje ionizálódott atómok, elektronok és éterhullámok...
Magyarország – Svédország 2:1 (2:1) Magyarország – Svédország 2:1 (2:1)
Harmadszor állott ki az ősszel a porondra a magyar válogatott csapat...
A villamos A villamos
A mint hogy Budapestet el sem lehetne képzelni a várpalota, a...
Csikorgó hidegben vadászott a kormányzó és előkelő társasága vasárnap Mezőhegyesen Csikorgó hidegben vadászott a kormányzó és előkelő társasága vasárnap...
Csikorgó, tiszta hidegben kezdődött vasárnap reggel a 30 ezer kat....
A szellemi energiák kihasználásáról A szellemi energiák kihasználásáról
Abból a tételből indulok ki, hogy valamely nép, nemzet vagy ország,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98