Dtum
Login with Facebookk
1923 | Január

Perlott Csaba Vilmos képei

Perlott Csaba Vilmos képei

Az egész világon, ameddig tekintetünk ellát, reménytelenség, ernyedt lemondás. Mintha mindenestől alá hanyatlana, szétmállna a kultúra épülete, melyre egykor, bizakodóbb esztendőinkben, büszkén, olykor önhitt elvakultsággal tekintetünk. És ha igazi, talpig művész áramkörébe jutunk, lehull rólunk a gonosz bénultság hálója, a törmelékek alól felujjong régi hitünk, optimizmusunk, látván a művész teremtő küzdelmét, vele rohanunk előretörésében, minden a maga képére formáló nagyszerű játékában.

Az a művész, akiről ezúttal szó van, pihenés nélkül, folyton felfelé emelkedő lendülettel új területeket foglal el a maga számára, egyre gazdagabb, tisztultabb és ereje is csak növekedik ebben a lelkendező, hódításban. Hogy végül hova jut el vándorútján, nem tudjuk. Ő maga se tudja.

 

Úgy hiszem, ez sebtében ne is fontos. maga az előrehaladás, az erők koncentrálásának folyamata és az a mód, ahogy az őt környező dolgokkal való kapcsolatáról számot ad, sokkal többet jelent, mint a megállapodás, a visszatekintés, megtorpanás, ami az ilyen küzdő, kereső művésznél úgyszólván egyértelmű a hanyatlással.

Képei korántsem mutatják a bevégzettség jegyeit. A ma élő ember nervozitása bujkál a formák között, melyek szintes széttöredeznek a belső feszültségtől, ámde erős kéz, tudatosság és széles távlatú kultúra, vaskapocsként egybefogja a kép elemeit. Perlrott művészetébe beszivárgott a kubizmus is, de e beszivárgás csak izgalmasabbá tette az alkotás folyamatát és felszívódott a képekbe.

Kubizmus és - gótika. Időben nagyon távol eső fogalmak. Perlrott művészetében kiegészítik egymást. Nagy szeretettel fordul a gótikus templomok felé, szinte belekábul a boltozatok végeláthatatlan erdejébe. Piranesi börtönrajzainak nagyvonalúsága, sötét miszticizmusa kap új formát, új értelmezést ilyen természetű műveiben. E gótikus életérzés, formalátás, tájképeinek, városképeinek, kompozícióinak egészen különös és egyéni zamatot ad.

 

A vegetáció felviharzó nyugtalansága fokozottan mozgalmassá teszi képeit és heroikus képzeteket gyújt a szemlélőben. Városképein összezsúfolódnak a házak, egymásba fonódnak, valóságos zsombék valamennyi, de mély tűzben égő színek zsarátnoka szinte élőlényekké varázsolja az épületeket.

 

A művész általában érdekessé tudja tenni absztrakcióit és nem érezzük véletlennek, önkényesnek realizált látomásait. Az emberi kéz beavatkozását ritkán fogadjuk törvényszerűnek, de ha a művész az igazság, a szükségszerűség hitét kelti bennünk, annyi új és változó irány szenvedő médiumaiban: meghódolunk teremtő tehetsége előtt és rá bízzuk magunkat.

A Belvedere szalonjában kifüggesztett képek az új magyar művészet életrevalóságán igazolják, kezünket, lábunkat levágták, börtönbe zártak bennünket, de hitünk megmaradt. Művészeink tovább álmodják az életet és álmaik mint a bibliai kenyér táplálékot nyújtanak ezreknek és ezreknek.

*

Csorba Géza
szobrai is a fiatalság, az erő optimizmusát árasztják. Nagyméretű Ady maszkja a költőt a maga monumentalitásában mutatja. Szent János hármas szobra nagy haladás a fiatal művész kibontakozásában. Három férfi test mozgásának és tér kitöltő elhelyezkedésének összhangját teremtette meg e művével. Igazi rátermettség kell hozzá, hogy az elképzelés, míg a megvalósulásig érik, frissességét el ne veszítse. Csorba szereti az összevont, nagy formákat, de nála e nagy formák mindig tartalmasak is.

 

Bálint Aladár

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Funk Németország gazdasági politikájáról Funk Németország gazdasági politikájáról
Funk német birodalmi gazdasági miniszter nagy beszéddel nyitotta meg...
Verekedés az osztrák képviselőházban Verekedés az osztrák képviselőházban
Az osztrák képviselőházban napirenden vannak a botrányos jelenetek....
A *Caronia* gőzös A *Caronia* gőzös
A *Caronia* gőzös mely e napokban indult el Fiuméből Amerikába, a...
Törvényjavaslat a budapesti munkáslakásokról Törvényjavaslat a budapesti munkáslakásokról
Wekerle miniszterelnök a képviselőház jun. 15-iki ülésén...
A Nyirségben 40.000 vagon burgonya eladatlan maradt A Nyirségben 40.000 vagon burgonya eladatlan maradt
Abban a gazdasági leromlásban, amely körülöttünk folyik, szinte...
Vilmos császár a brit tengeri hatalomról Vilmos császár a brit tengeri hatalomról
Az angol flottáról ezt mondta a császár: - Mi mindig követni fogjuk...
A gázbombák eredete A gázbombák eredete
A haditudósításokban gyakran esik szó a gázbombákról, melyeknek fojtó...
Forradalmi mozgalmak Oroszországban Forradalmi mozgalmak Oroszországban
Megdöbbentő események történnek Oroszországban. A kelet-ázsiai háború...
Belloni Gyula nyerte az MTE tájékozódási versenyét Belloni Gyula nyerte az MTE tájékozódási versenyét
Kellemes napsütéses időben rendezte meg az MTE vasárnap délelőtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98