Dtum
Login with Facebookk
1924 | December

A repülőgép a rovarirtás szolgálatában

 Az Egyesült-Államok földmívelésügyi minisztériumának hivatalos közlése szerint a repülőgépről való rovarírtást, amellyel kapcsolatban már régebben is kísérleteztek különösen a gyümölcsösök és az erdők hernyóinak elpusztítása céljából, újabban a gyapotpusztitó zsizsik ellen is eredményesen alkalmazzák.

Ez a veszedelmes rovar, amely az Egyesült-Államok gyapottermő vidékeinek mintegy 4%-át árasztotta el eddig, a gyapottermelésben jelentékeny károkat okoz mind a termelőnek, mind pedig a kincstárnak. A kísérleteket ezernél több gazdaságban próbálták ki, oly módon, hogy az ellepett területet repülőgépről kalciumarzenáttal szórták be.

Azokon a területeken, ahol ezt a műveletet végrehajtották, acre-enkint átlag 750 fonttal növekedett a termés a kezeletlen, féreglepte területek termésével szemben. A rovarirtás acre-enkint 5 dol­lárba került, míg az ily módon előállott terméstöbblet acre-enkint 75 dollárt tett ki. A földmívelésügyi minisztérium elhatározta, hogy a rendelkezésre álló anyagi eszközökhöz mérten speciális repülőgépeket fog építetni a rovarirtás céljaira.

A Filippini-szigeteken szintén végeztek hasonló kísérleteket a sáskapusztítás ellensúlyozására. Itt is kálciumarzenátot szórtak le a repülőgépekről mintegy 5 méter magasságból. A por szétosztását a légcsavar okozta szél végezte. A kísérleteknek volt azonban egy árnyoldala: a sáskák elpusztításával együtt az évi termés javarésze is tönkrement.

Udvary Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dobos István repülőgépén Siemens - Schuckert repülőgép Képünk Lambert gróf repülőgépét repülés közben ábrázolja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98