Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

Véglegesen biztositva van a magyar kölcsön

Párisból jelenti a Hétfői Hirlap tudósitója, hogy a kölcsön ügyében az utolsó napokban rendkivül kedvező fordulat állott elő. 

Még néhány nap előtt a kisantant ujabb és ujabb követelésekkel állott elő a jóvátételi bizottságnál liberációs tartozásait illetőleg, amelyeknek lényeges csökkentését kivánta. Azonkivül a kulmináló német probléma is megnehezitette a magyar kérdés megoldását, mert a reparációs bizottság a francia delegátus álláspontját tette magáévá, amely szerint a magyar jóvátétel kérdésének enyhe, vagy éppen kedvező megoldása veszedelmes precedenst teremtene a német jóvátételt illetőleg. 

Most azonban egészen váratlanul – állitólag angol befolyásra – a népszövetség közbelépett és teljes tekintélyét latba vetette, hogy a reperációs bizottság merev magatartását adja fel. 

A népszövetség francia delegátusa is szembehelyezkedett a reparációs komisszió kételyeivel, kifejtvén, hogy a magyar kölcsönügy bármi formájában való elgáncsolása a népszövetség tekintélyén olyan csorbát ütne, amely fennállását veszélyeztetné. 

Jelen pillanatban az a helyzet, hogy a jóvátételi bizottság nem lát más megoldást, mint hogy a népszövetségi tervet teljes egészében magáévá teszi s ily módon – külön kikötéseivel – nem teremt precedenseket, hanem egyszerüen approbálja a népszövetség határozatait s a zálogokat felfüggeszti. 

Azt is jelezhetem, hogy a jóvátételi bizottság határozata február hó 17-én készen lesz ilyen értelemben. 

E helyen jelzem, hogy báró Korányi Frigyes csütörtökön este nagy diplomáciai estélyt adott, amelyen a jóvátételi bizottság tagjai majdnem teljes számban megjelentek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98