Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

Halotti beszéd Wilson fölött

Wilson meghalt, alig egy héttel Lenin után. A halál, ugy látszik, siet, hogy történelmivé fagyassza a tegnap még világhires neveket, amelyek már-már belevesztek a ma unalmába és érdektelenségébe; Vagy ki emlékezett még a tanárra, aki — valamikor ugy látszott - nevét a történelemben odairja a két nagy „Presiden” Washington és Lincolné mellé? A „nagy idők” e halhatatlanjai legtöbbjének halhatatlansága, de nem hogy évezredeket, de nem él tul még egy normális menetű tüdőgyulladást sem.

 

Nem volt géniusz és nem volt zseni. Hiányzott belőle a művészi lendület és a művészi sejtetlenség. Ez a nagy tanár és ez a kis ez a háboru első három esztendejében tudatos leckéket vett a prófétaságból. Emlékezzünk csak vissza a tizennégy pont utánzott és akadémikus latinosságára, a teatrális szónoklatokra, amiket tartott Washington sírján; hevületének hidegségére és tudálékos józanságának enyhületének könyörtelenségére.

 

Emlékezzünk a pedantériára, amellyel - szóban és irásban - utánzott minden történelmi megnyilatkozást az ótestamentum szerzőitől Cicerón és Cézáron át Napóleonig és a tragikomikus bukásra, amely őt tankjai győzelmének másnapján a parki konferencián érte. A népek és nemzetek jogának akart lenni apostola és bevonta a világot annyi szenvedéssel és igazságtalansággal, mint előtte kevesen. És ezen nem változtat jóhiszemüsége, sőt meggyőzödöttsége sem. Dzsingiszkánnak is voltak - meggyőződései, sőt dogmái.

 

Mindenki jó ember akart lenni, minden zsarnok és vezér, aki e világ népeit bele akarta kínozni az egymondatos igazságok szorítójába. Igy volt ez Mohamedtől Wilsonig és nem tudjuk tisztelni a meggyőződés hajthatatlanságát, amióta eleven testünkön éreztük a szenvedéseket, amiket jelent a fanatizmus. Mert mi a különbség: igazság és tévedés, mi: meggyőződés és fanatizinus között? Lenin azt hitte, hogy mert zendülő géppuskások legyőzték Kerenski csapatait, ezzel tudományosan is győzedelmeskedett röpiratainak elmélete.

 

Wilson elég nagy volt ahhoz, hogy fegyveres véget vesse a legnagyobb háborúnak, de kicsi ahhoz, hogy ráeszméljen: itt nem a tizennégy pont fogalmazványa győzött, hanem a tank technikai verhetetlensége. A világ nem változott csak egy hadi szerszámmal lett több és négy békeszerződéssel, a szenvedések és igazságtalanságok pedig legföljebb, ha helyet cserélnek ezen a világon. A Marne mellett győzött, Párisban elbukott.

 

Hüdött pszichével elvonult a szanatóriumba. Csalódott, ám a világ belekényszerült az ő csalódásain felépült formák merevségébe. Maradna a történelmi felelősség. A történelem ítélőszéke az a járásbiróság, amely nem marasztalt el soha senkit még egy féldolláros pénzbüntetésben sem. Nem mert magyarok vagyunk, de még ha amerikaiak is volnánk, mint emberek sem szavazhatnánk halhatatlanságára Woodrow Wilsonnak, aki nyugodjék békében. Mi, áldozatai, nem nyugszunk, amig élünk…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Esztergomi lefiniselte Kelent a Thomka-emlékversenyen Esztergomi lefiniselte Kelent a Thomka-emlékversenyen
Vasárnap délelőtt a rákosi réteken rendezte a BEAC hagyományos Thomka...
Bruszilov taktikája Bruszilov taktikája
keleti orosz offenzívát a következőképp jellemzi Galántai József...
Több mint egy és egynegyedmillió ember volt földtulajdonos az 1930. év végén Több mint egy és egynegyedmillió ember volt földtulajdonos az 1930....
Az elmult héten hozta nyilvánosságra a Statisztikai Hivatal a magyar...
Az angol ligabajnokság Az angol ligabajnokság
A nagy ligacsapatok közül kettőt sohasem lehetett átcsalogatni a...
Az arany polgár Az arany polgár
Lovik Károlyt nyilván a Leányvári boszorkány czímű regényének sikere...
Színház
Mikor ezt a cikket írom, ifjabb Gaál Mózes drámája, Az idegen, már...
A szász király gyermekei A szász király gyermekei
Ismeretes az olvasóközönség előtt Frigyes Ágost szász király elvált...
Darányi, Donogán és Zsuffka győzelmei Antverpenben Darányi, Donogán és Zsuffka győzelmei Antverpenben
Nagyszabású atlétikai versenyt rendeztek a hatalmas belga...
Szerelmes vagy? Szerelmes vagy?
Vasárnap reggel a balatonföldvári csendőrség az országút mentén...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98