Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Megvalósulás előtt a kisipari hitel ügye

24 és 1/2 %-os hitelt kap az iparosság

Az ipari kongresszusok tárgysorozatának egyik legégetőbb problémája kerül alkalmasint rövidesen megoldásra: a kisipari hitel ügye. Az Iparosok Országos Központi Szövetkezetéről szóló törvény megalkotásával együtt immár e két legfontosabb kérdés megoldásának örvendhet az iparostársadalom.

Lapunk hasábjain számtalanszor rámutattunk arra a sanyarú helyzetre, amelyben az iparosság a hitelviszonyok tekintetében volt és több ízben megírtuk, hogy e kérdés gyors és méltányos elintézése nélkül a kisipari termelés válsága megoldhatatlan.

Ismételten rámutattunk arra, hogy az Iparosok Országos Központi Szövetkezetének juttatott állami hozzájárulással a kisipari hitelprobléma megoldást nem nyert, mert hisz a hozzájárulás még a már kötelékes szövetkezetek igényeinek kielégítésére sem elégséges.

Most, hogy arra hivatottaknak sikerült a kormánykörök és az egész közgazdasági életnek figyelmét ráirányítani a kisipari problémák jelentőségére, a kisipari hitel ügye oly lépest tett a végleges rendelkezés felé, amelyet alkalmasint a hitelek folyósítása is rövidesen követni fog. 

A kereskedelemügyi minisztériumban dr. Walkó Lajos kereskedelemügyi miniszter elnökletével tartott ankét két napon folytatólagosan foglalkozott a kisipari hitel ügyével és ezen az ankéten, amelyen gróf Hadik János, az Iparosok Országos Központi Szövetkezete elnöke is résztvett, a Pénzintézeti Központ bevonásával oly megoldási tervezetet sikerült létesíteni, amely szerint az iparosság 24 és 1/2 %-os pénzhez juthatna.

A kisipari hitel lebonyolításával a Budapesti Kisipari Hitelintézet R.-T. és az Iparosok Országos Központi Szövetkezete bizatnának meg. Mindkét intézetnél fontos a kihitelezett összegek biztosítása kérdésének elintézése. Remény van arra, hogy azok a tárgyalások, amelyek egy biztosító társaságokból álló külföldi csoportal megindultak, a biztosítás tekintetében is eredményhez vezetnek és a csoport valamely itteni elsőrendű biztosítótársaság útján vállalja majd a kihitelezett összegekért a szavatosságot körülbelül évi 4%-os térítésért.

A Pénzintézeti Központ a lebonyolításért 4% kamatot számít, s a folyósító intézmény részére ugyanennyi van számításba véve, úgy, hogy a Nemzeti Bank váltóleszámítoló kamattételeit figyelembevéve, a terv megvalósítása esetén az Iparosságnak évi 24 és 1/2 %-os pénz fog rendelkezésére állani. 

Amint lapunk értesül, a hitelkeretet egyelőre 15-20 milliárd koronában vélik megállapíthatni.
A kisipari hitelváltók 3 hónapra szólnának, azonban kétízben törlesztessél megújíthatók lennének s így legjobb esetben 9 havi hitel állana az illető iparosnak rendelkezésére. 

Az iparostársadalorn bizonyára örömmel értesül erről a tervezetről és a magunk részéről is szükségesnek tartjuk, hogy a hitelforrásoktól eddig teljesen elzárt iparosság hitelhez juthasson termelésének fejlesztése és a mai nehéz gazdasági viszonyok sikeres leküzdése érdekében.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98