Dtum
Login with Facebookk
1925 | Április

A Nemzetközi Árumintavásár

A Budapesti Nemzetközi Árumintavásár ünnepélyes megnyitása f. hó 18-án délelőtt 10 órakor történt meg a városligeti Iparcsarnokban. Horthy Miklós kormányzót Belatiny Artur, a kereskedelmi és iparkamara elnöke, a vásárelnöki tanácsnak élén fogadta.

Az üdvözlő beszédében rámutatott arra, hogy az idei nemzetközi vásár fokozottabb idegenforgalma hivatva lesz a gyár- és kézmüiparunk termékeinek nagyobb piacot biztositani és alkalmas lesz arra is, hogy a tranzitó-kereskedelem céljait előmozditsa.

A kormányzó válaszában azt hangsulyozta, hogy a vásár örvendetes jele a magyar ipar és kereskedelem életerejének. Tizenegy óra tájban érkezett meg József Ferenc királyi herceg az árumintavásárra, ahol nagyszámban jelentek meg a külföldi diplomaták is, igy Carbonel francia, Durin di Monza gróf olasz, Hüszref bej török, Calice osztrák és Grazia del Real spanyol követ is.

A vásár ezidén háromszorta nagyobb a tavalyinál s az iparcsarnokot, a kiscsarnokot, az ott felállitott két nagy pavillont, több kisebb pavillont, a vajdahunyadi lovagvárat és a Mücsarnok helyiségeit és a körülöttük levő területeket foglalják el.

Az Iparcsarnokban és környékén, főként a textil-, kerámia, bőr- és vegyészeti ipar termékei, továbbá az élelmiszerek vannak kiállitva, a mezőgazdasági és elektrotechnikai gépek a kiscsarnokot, a hütőberendezések az ujonnan épitett két nagy pavillont s a körülötte lévő szabad térséget a Hermina-utig a nagyobb mezőgazdasági gépek foglalják el. A Vajdahunyad várában van a rádiókiállitás, a Mücsarnok helyiségeiben az iparmüvészet alkotásai. A jármüveket és közlekedési eszközöket külön tornyos csarnokban helyezték el.

A kiállítók mintegy tiz százaléka idegen.
A külföldi városok vezetői közül is sokan jelentek meg, képviselve vannak a különböző külföldi kamarák is. Eddig a német, cseh, osztrák, román, lengyel, jugoszláv és a török csoportok érkeztek meg. A Nemzetközi Árumintavásár iránt óriási érdeklődés nyilvánul meg és az ország minden tájáról ezrével látogatják. Kötések is nagyszámban történnek.

Örvendetes jelenség, hogy a vidéki kis- és nagyipar is szép számban állitott ki és a kiállitott gyártmányaikkal jelentőségteljes szerepet tölt be.

Az Árumintavásár f. hó 27-ig lesz nyitva, miért is, akinek módjában van, iparkodjon tapasztalatok szerzése végett azt megtekinteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kormányzó megnyitja a városligeti Iparcsarnokban rendezett nemzetközi árumintavásárt A Nemzetközi Árumintavásár legszebb és legnagyobb feltűnést keltett pavillonja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98