Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Rövidek

Az osztrák fajvédők vasárnapra már teljesen beszüntettek minden akciót a cionista kongresszus ellen
Bécs, augusztus 23.
A cionista-kongersszuson ma elsőnek Pick professzor tett jelentést a palesztinai bevándorlásról, amely egyre nagyobb mértéket ölt. Ebben az évben a bevándorlottak száma már elérte a negyvenezret. Ez annál figyelemreméltóbb, mert 1919 augusztusa óta az emigráltak száma mintegy nyolcvanezer. Utána Urschikin professzor és Weitzmann professzor beszéltek.
Az osztrák fajvédők vasárnap nem rendelkeztek ujabb tüntetéseket.
A kommunisták kedd estére bejelentkezett fölvonulását a rendőrség nem engedélyezte, mert a tüntetést este 7 óra után akarták megtartani, amikor a rend föntartása a sötétség miatt már nehézséggel járna. A kormánybuktató támadások egyébként teljesen véget értek és a politikai élet megnyugvásának legbiztosabb jele, hogy Seipel volt kancellár, a keresztény-szociális párt vezére, Németországba utazott, hogy részt vegyen a stuttgarti katolikus nagygyülésen.

 

A mikádó ujra Kato grófot bizta meg a kabinetalakítással
Tokió, augusztus 2.
Kato grófot ujra miniszterelnökké dezignálták.

Abd el Krim kiküldöttei átvették Tetuánban a francia-spanyol békeföltételeket
Páris, augusztus 2.
Tangerből Abd el Krim két parlamentérje érkezett Tetuánba, akiket Prima di Rivera tábornok, a spanyol direktórium elnöke fogadott és átnyujtotta nekik a madridi konferencián megállapított békeföltételeket.

Szerencséjük van a fascista gyilkosoknak

Rómából érkezett: Néhány hónappal ezelőtt meggyilkolták a katolikus ellenzék ferrarai vezérét, Don Minzoni plébánost és az ügyészség a gyilkosság elkövetésével több fascistát gyanusított. A tegnapi főtárgyaláson az összes fascista vádlottakat fölmentették. Amikor a fölmentettek távoztak a biróság épületéből, nagy tömeg tüntetett mellettük, amely a fascista indulót énekelte. Érdekes, hogy ezeket a vádlottakat már másodszor vádolták gyilkossággal és másodszor mentették föl őket.

Abd el Krim uj offenzivát kezdett

Páris, augusztus 9.
A riff-kabilokat Bikha melletti állásaikból a napokig tartó tüzérségi támadás nem tudta elüzni. A francia röpülők földerítőrepüléseik alkalmával állandóan bombákat dobnak Abd el Krim csapataira, amelyek az elmult éjszaka a melillai fronton támadásba mentek át és különösen ostrom alá vették a Bab Taza melletti francia táborhelyeket. Közelebbi részletek az ütközetről még nem érkeztek, de itt biztosra veszik, hogy ezzel a riff-kabilok ujabb offenzivája kezdődött. Errevaló tekintettel nagy erősítéseket küldtek Marokkóba, ugy hogy hónapok óta először az elmult héten váltották föl a szakadatlanul harcban álló csapatokat. A francia csapatok az Amergu melletti fontos állást elfoglalták. Hivatalos jelentés szerint a keleti csoportok kiszélesítették müködésüket és hadmüveleteik a törzsekre olyan kedvező hatással voltak, hogy ezek minden riff-kabil erőszak ellenére, egymásután meghódoltak.

Hát, kérlek, azt senki sem tagadhatja, hogy a névtelen olasz katona lelőtte Magyarország koronájáról Fiumét és a névtelen olasz katona ott állt rohamra készen ama diplomaták mögött, akik a mi részünkre Trianont megalkották. Bizony, ezek nem szivhez szóló cselekedetek s a magyar névtelen katona, akit az olasz lőtt hasba, most bizonyos bámulattal ülhet ki sirja szélére nézni, amint a magyarság igazi és fajtiszta legjobbjai koszorut fognak az olasz névtelen sirjára helyezni. De meg kell értenie a magyar hősi halottnak, hogy a magyarok tisztelgése nem oktalan talpnyalás és ha az élők a könyörtelen olasz nacionalizmus fekete ingébe öltözötten eldefiliroznak a győztesek előtt, ezzel nem a magyar hősi halott keserüségét akarják inzultálni, hanem egy nagy cél érdekében müvelnek országmentő reálpolitikát.

 

Mert kérlek, lehet, hogy ez a hódolat nem fogja egyszerre visszaszerezni azt, amit a névtelen olasz katona elvett és az olaszok nem adják vissza azt a Fiumét, amit a fél világ katonái által a Piavéba fojtott magyar hősi halott már nem védhetett az olasz testvériség ellen.

 

De ha szorgalmasan hódolunk a győztes olasz hadseregnek és diplomáciának, el fog jönni az az idő, amidőn az olasz nacionalizmus meglátja testvérét a feketeinges magyarban és Mussolini nem kelletlenül kitérő válaszokat, hanem pénzt, puskát és fekete hadsereget ad, hogy a magyar miniszterelnöki palotát Gömbös Gyula számára elfoglalni segítsen. Akkor, ha majd Zsirkai veszi át a jogrendet. Kiss Menyhért a kulturát s a szeszjövendék végre a Lendvai kezébe, illetve torkába kerül, akkor be fogja látni, kérlek, a magyar hősi halott is, hogy mi nem hiába kináltuk szinte tolakodóan az olasz integritás garanciáit, mert a nacionalizmusok ténylegessé vált internacionáléjában megkaptuk annak a Magyarországnak integrálását, amely Magyarországot a nevezett urak képviselik s amelyért a magyar hősi halott tulajdonképen a Piavéba fulladt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Cionizmus
Tánczos G. Károly

A cionizmus a 19. század második felében elindult zsidó nemzeti mozgalom és ideológia, amelynek célja egyrészt a történelmi Izrael területén egy zsidó állam megalakítása, illetve helyreállítása, másrészt a zsidó érdekek védelme a világ más országaiban.
A név a Cion, Sion szóból ered, ami Jeruzsálem egyik erődítménye volt. (Ady híres versének címe: A Sion-hegy alatt.)
A "cionizmus" szót először N. Birnbaum használta, a mozgalomról azonban először a Dreyfus-per nyomán született Judenstaat (A zsidó állam) Herzl Tivadar műve beszél. Ezt tekintik a cionizmus alapművének.
1897-ben gyűlt össze az I. Cionista Világkongresszus Bázelben, és megalakult a Cionista Világszervezet.
1975-ben az ENSZ elfogadta, a 3379-es határozatot, melynek értelmében "A cionizmus a rasszizmus és a faji megkülönböztetés egyik formája". 1991-ben visszavonták ezt a határozatot.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Takaaki Kato Abd el Krim Véres harcok arokkóban. Ez a terület már a lázadó riffek kezébe került Gömbös Gyula Kiss Menyhért
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98