Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Rövidek

Az osztrák fajvédők vasárnapra már teljesen beszüntettek minden akciót a cionista kongresszus ellen
Bécs, augusztus 23.
A cionista-kongersszuson ma elsőnek Pick professzor tett jelentést a palesztinai bevándorlásról, amely egyre nagyobb mértéket ölt. Ebben az évben a bevándorlottak száma már elérte a negyvenezret. Ez annál figyelemreméltóbb, mert 1919 augusztusa óta az emigráltak száma mintegy nyolcvanezer. Utána Urschikin professzor és Weitzmann professzor beszéltek.
Az osztrák fajvédők vasárnap nem rendelkeztek ujabb tüntetéseket.
A kommunisták kedd estére bejelentkezett fölvonulását a rendőrség nem engedélyezte, mert a tüntetést este 7 óra után akarták megtartani, amikor a rend föntartása a sötétség miatt már nehézséggel járna. A kormánybuktató támadások egyébként teljesen véget értek és a politikai élet megnyugvásának legbiztosabb jele, hogy Seipel volt kancellár, a keresztény-szociális párt vezére, Németországba utazott, hogy részt vegyen a stuttgarti katolikus nagygyülésen.

 

A mikádó ujra Kato grófot bizta meg a kabinetalakítással
Tokió, augusztus 2.
Kato grófot ujra miniszterelnökké dezignálták.

Abd el Krim kiküldöttei átvették Tetuánban a francia-spanyol békeföltételeket
Páris, augusztus 2.
Tangerből Abd el Krim két parlamentérje érkezett Tetuánba, akiket Prima di Rivera tábornok, a spanyol direktórium elnöke fogadott és átnyujtotta nekik a madridi konferencián megállapított békeföltételeket.

Szerencséjük van a fascista gyilkosoknak

Rómából érkezett: Néhány hónappal ezelőtt meggyilkolták a katolikus ellenzék ferrarai vezérét, Don Minzoni plébánost és az ügyészség a gyilkosság elkövetésével több fascistát gyanusított. A tegnapi főtárgyaláson az összes fascista vádlottakat fölmentették. Amikor a fölmentettek távoztak a biróság épületéből, nagy tömeg tüntetett mellettük, amely a fascista indulót énekelte. Érdekes, hogy ezeket a vádlottakat már másodszor vádolták gyilkossággal és másodszor mentették föl őket.

Abd el Krim uj offenzivát kezdett

Páris, augusztus 9.
A riff-kabilokat Bikha melletti állásaikból a napokig tartó tüzérségi támadás nem tudta elüzni. A francia röpülők földerítőrepüléseik alkalmával állandóan bombákat dobnak Abd el Krim csapataira, amelyek az elmult éjszaka a melillai fronton támadásba mentek át és különösen ostrom alá vették a Bab Taza melletti francia táborhelyeket. Közelebbi részletek az ütközetről még nem érkeztek, de itt biztosra veszik, hogy ezzel a riff-kabilok ujabb offenzivája kezdődött. Errevaló tekintettel nagy erősítéseket küldtek Marokkóba, ugy hogy hónapok óta először az elmult héten váltották föl a szakadatlanul harcban álló csapatokat. A francia csapatok az Amergu melletti fontos állást elfoglalták. Hivatalos jelentés szerint a keleti csoportok kiszélesítették müködésüket és hadmüveleteik a törzsekre olyan kedvező hatással voltak, hogy ezek minden riff-kabil erőszak ellenére, egymásután meghódoltak.

Hát, kérlek, azt senki sem tagadhatja, hogy a névtelen olasz katona lelőtte Magyarország koronájáról Fiumét és a névtelen olasz katona ott állt rohamra készen ama diplomaták mögött, akik a mi részünkre Trianont megalkották. Bizony, ezek nem szivhez szóló cselekedetek s a magyar névtelen katona, akit az olasz lőtt hasba, most bizonyos bámulattal ülhet ki sirja szélére nézni, amint a magyarság igazi és fajtiszta legjobbjai koszorut fognak az olasz névtelen sirjára helyezni. De meg kell értenie a magyar hősi halottnak, hogy a magyarok tisztelgése nem oktalan talpnyalás és ha az élők a könyörtelen olasz nacionalizmus fekete ingébe öltözötten eldefiliroznak a győztesek előtt, ezzel nem a magyar hősi halott keserüségét akarják inzultálni, hanem egy nagy cél érdekében müvelnek országmentő reálpolitikát.

 

Mert kérlek, lehet, hogy ez a hódolat nem fogja egyszerre visszaszerezni azt, amit a névtelen olasz katona elvett és az olaszok nem adják vissza azt a Fiumét, amit a fél világ katonái által a Piavéba fojtott magyar hősi halott már nem védhetett az olasz testvériség ellen.

 

De ha szorgalmasan hódolunk a győztes olasz hadseregnek és diplomáciának, el fog jönni az az idő, amidőn az olasz nacionalizmus meglátja testvérét a feketeinges magyarban és Mussolini nem kelletlenül kitérő válaszokat, hanem pénzt, puskát és fekete hadsereget ad, hogy a magyar miniszterelnöki palotát Gömbös Gyula számára elfoglalni segítsen. Akkor, ha majd Zsirkai veszi át a jogrendet. Kiss Menyhért a kulturát s a szeszjövendék végre a Lendvai kezébe, illetve torkába kerül, akkor be fogja látni, kérlek, a magyar hősi halott is, hogy mi nem hiába kináltuk szinte tolakodóan az olasz integritás garanciáit, mert a nacionalizmusok ténylegessé vált internacionáléjában megkaptuk annak a Magyarországnak integrálását, amely Magyarországot a nevezett urak képviselik s amelyért a magyar hősi halott tulajdonképen a Piavéba fulladt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Cionizmus
Tánczos G. Károly

A cionizmus a 19. század második felében elindult zsidó nemzeti mozgalom és ideológia, amelynek célja egyrészt a történelmi Izrael területén egy zsidó állam megalakítása, illetve helyreállítása, másrészt a zsidó érdekek védelme a világ más országaiban.
A név a Cion, Sion szóból ered, ami Jeruzsálem egyik erődítménye volt. (Ady híres versének címe: A Sion-hegy alatt.)
A "cionizmus" szót először N. Birnbaum használta, a mozgalomról azonban először a Dreyfus-per nyomán született Judenstaat (A zsidó állam) Herzl Tivadar műve beszél. Ezt tekintik a cionizmus alapművének.
1897-ben gyűlt össze az I. Cionista Világkongresszus Bázelben, és megalakult a Cionista Világszervezet.
1975-ben az ENSZ elfogadta, a 3379-es határozatot, melynek értelmében "A cionizmus a rasszizmus és a faji megkülönböztetés egyik formája". 1991-ben visszavonták ezt a határozatot.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Takaaki Kato Abd el Krim Véres harcok arokkóban. Ez a terület már a lázadó riffek kezébe került Gömbös Gyula Kiss Menyhért
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Homokkal töltött torpedók Homokkal töltött torpedók
Az orosz katonai hatóságok fölfedezték, hogy egy magasrangú hatóságok...
Rettenetes viharral küzdve kimerülten érkeztek Lindberghék Zágrábba Rettenetes viharral küzdve kimerülten érkeztek Lindberghék...
Lindbergh ezredest vasárnap délután nagy tömeg várta a zágrábi...
 Vége a színházi saisonnak Vége a színházi saisonnak
Kint kánikulai melegek, bent kongóan üres nézőterek, immel-ámmal...
A kamatláb egyelőre marad A kamatláb egyelőre marad
Ma ismét kritikus nap volt, amennyiben szintén bizonyosra vették a...
Illyés Gyula: Naplójegyzetek Illyés Gyula: Naplójegyzetek
Körösi Csomát mindnyájan ismerjük és tiszteljük. Regulyt, aki...
Az életsugarak
A tudományosság vivmányai mondhatni: lépésről-lépésre közelebb...
Vasárnap reggel az Országzászlótól indult két kengyelfutó Rómába Vasárnap reggel az Országzászlótól indult két kengyelfutó...
Vasárnap délelőtt háromnegyedtizenegykor a szabadságtéri...
A 2700 koronás búza – meg a csizma A 2700 koronás búza – meg a csizma
A fogyasztóközönség s a fixfizetésűek mondhatatlan megdöbbenésére és...
Mi történik Oroszországban Mi történik Oroszországban
Oroszországról csupa tendenciózus hirt kapunk. A hirszolgálat a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98