Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

Vissza az egyszerűséghez!

Irta: Balassa József

Beszélgettem a napokban egy filozófussal, aki Tolsztoj hívének mondja magát és aki az emberiség legnagyobb bűnének azt rója föl, hogy eltávozott az egyszerűségtől. Az apostolok – úgymond – nem jártak autón, nem viseltek drága ruhákat, nem ittak pezsgőt és kerülték a világi hiúságokat. A görögök, - folytatta, - nem ismerték a dohányzást. Athénben nem voltak bárok és Spártában nem voltak színházak. Az emberiségnek, - szólott, - vissza kell térnie az egyszerűséghez és már megint megtalálja boldogságát.


Így szólott a tudós, aki hosszú szakállt viselt és egyszerű vászonruhában jár most is, télvíz idején, szandállal a lábán.
Az egyszerűségnek ezzel a játékos beállításával, ha jól emlékezem, már Chesterton is leszámolt egyszer, de közelről ő sem vette szemügyre ezt a kérdést. A régiek életmódja és öltözködése, viselete és táplálkozása vagy él valahogy előttünk, mintha ők az egyszerűséget keresték volna és túlságosan ragaszkodtak is volna a primitivséghez és nem akartak kibontakozni megszokottságukból.

 

Csakhogy ha közelebbről nézzük az emberiség kulturfejlődését, egészen másokat kell megállapítanunk. Való igaz, hogy a régiek nem jártak autón, de szamárháton jártak és teveháton, ami akkor a legfejlettebb közlekedési eszköz volt, ami azért nem jelenti azt, hogy ne lettek volna egyszerűek. A bibliai korszakban csakugyan nem viseltek frakkot az emberek és angol kosztümöt és asszonyok, de minden feljegyzés, ami a Bibliában van, arról szól, hogy ékesítették és diszítették magukat. Salamon udvarában éppen olyan úr volt a divat, mint amilyen úr nálunk és semmi okunk sincsen feltételezni, hogy ma azért rosszabbak az emberek, mert a divatjuk megváltozott.

 

A régiek valóban nem ittak pezsgőt, de ittak szamártejet és kancatejet, és sokkal szívesebben itták a jó bort, mint a rossz bort. Egyetlen példázat sem szól arról, hogy valaki megvetette volna a jó bort csak azért, hogy rossz bort ihasson. Az amerikai szárazak például folyton a biblia egyszerűségére hivatkoznak érveikben és feledik, hogy Noé halhatatlanná lett részegsége után és sehol sem ír arról egy szót sem az ótestamentum, hogy most már ki kell irtani a szőlőtőkéket, hogy abba kell hagyni a bortermelést.

 

A görögök, akik Noé részegségét Odysseusra utalták át, amikor a hős az éposz szerint a szép Circe szigetén úgy berugott, mint a disznó, szintén nem vonták le ebből a klasszikus példázatból azt a következtetést, hogy most már antialkoholistáknak kell lenni. A görögök valóban nem ismerték a dohányzást sem, de ez nem rajtuk múlott, hanem Columbuson, aki sokkal később fedezte fel Amerikát és sokkal később hozta be a dohánypalántát. Ha az ember akár a Bibliát, akár a klasszikusokat olvassa, azt is megállapíthatja, hogy a régi időkben sokkal kevesebbet dolgoztak az emberek, mint most és sokkal többet szórakoztak.

 

A bárokat és a szinházakat akkor a különböző játékok helyettesitették, amelyek nyilván voltak is akkora mulatságok, mint mostanság a revü-előadások. Ami a munkát illeti különben, arról ma is megállapitható, hogy a primitiv népek sokkal kevesebbet dolgoznak, mint a fejlődött társadalmak és hogy a primitivség, a külsőségekben megnyilvánuló egyszerűség egyáltalában nem jelenti azt, mintha abban a keretben az emberek akár jobbak, akár nemesebbek, akár boldogabbak volnának. Az emberevő, aki a szép koponyákat szereti feltüűni kunyhója elé, minden primitivségében nem tiszteletreméltóbb, mint Pierpont Morgan, aki drága műgyüjteményt vásárol magának.

 

A pesti filozófus, aki szandálban jár, feledi, hogy már a bőrcserzés fejlettebb kulturáját jelentette az emberiségnek és hogy volt idő, amikor még az ember mezítláb járt, sőt nem is járt, hanem a fákon mászkált. A primitivség itt nem a szandált jelentette, hanem a fákon való mászkálást, ami bizonyára szintén filozófiai irányzat lehetett valamikor és társadalmi világnézet, de amelyet azóta mégis kissé túlhaladott az emberiség.

 

A szakállviselés sem jelenti az emberi boldogságot, vagy jóságot, mert valamikor nem azért viseltek az emberek szakállt, mert a szakáll volt utolsó maradéka annak az emberi szőrzetnek, amelyet a fejlődés során pár százezer esztendő alatt elvesztettek. A régiek éppen ezért nem meggyőződésből nem borotváltatták magukat és nem is tisztességből és nem is becsületből, hanem azért többek között, mert például a semita népek nem ismerték a vasat, hanem azt legfeljebb másfélezer évvel Krisztus előtt találták meg az árják először az Uralban.

 

Aki most készült nyersvászonba öltözik télidején és ezzel óhajtja kifejezni meggyőződését az emberi jóságról és boldogulásának útjáról, az megint feledi, hogy a lenvászon ma gépeken készül, nagyszerű teknikai műveletek útján, kapitalisztikus gyárakban és hogy ez a lenvászon semmivel sem különb és egyszerűbb termelési eredmény, mint akár a selyem, akár pedig a bársony.

 

Az egyszerűség lehet hajlam és megszokottság kérdése, lehet divat és lehet szegénység, de nem lehet filozófia, nem lehet világnézet és nem lehet meggyőződés, mert a primitivségnek semmiféle köze nincsen az ember szelleméhez, gondolkodásmódjához és jóságához.

 

Haarmann, aki egyszerű teritetlen tölgyasztalnál ebédelt, nem volt jobb ember, mint az, aki szereti a nehéz damasztabroszt, a metszett poharat, a meisseni porcellánt és az ezüstnyelű kés. A szénégető baltája, amellyel leüti ellenfelét, primitivebb eszköz lehet, mint a browning-revolver, de azért épp olyan kevéssé alkalmas a másik életének meghosszabbítására, mint akár a gépfegyver.

 

A jelszavak közül, amelyeket igy kimondani szeretünk és amelyeket úgy meggondolás nélkül hangoztatunk, az egyszerűség és a primitivség így lett olyan szólam, amelyet addig-addig ismételünk, amig hiszünk is benne. Hiszünk addig, ameddig okoskodunk az ilyen dolgokról, ahelyett hogy gondolkoznánk róluk, mert ha gondolkozunk, mindjárt nem is vagyunk se primitivek, se egyszerűek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98