Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

Szabadság a hó alatt

Olyan fehér és olyan csillogó! Tiszta, nyugodalmas, megbékélt, összhangzatosan fehér. Eltakar mindent a hó és fehér palásttal leplezi a valóság formáit. Az ablak keretében fehér kép, a makulátlan erkölcs szinében andalító, kék árnyékok lehelletével gyöngéden hullámositott fehér végtelenség: a hó. Gáttalanul szánkózik végig a fantázián az üde tisztaságon és boldog emlékek csillingelése rebbenti meg a fehér csöndet. Égi szinház függönye borult a valóságra, s a függöny mögött vajjon mily emberi szépségek készülnek a bemutatkozásra?


Most lehet ábrándozni, remélni, várni, amikor a meleg takaró éltető álmot szuggerál és lehet képzelődni emberségről, jóságról, szabadságról, föltámadó, régi Magyarországról, amely a kenyér magvával együtt csirázik a hó alatt.

 

Most el lehet mélázni egy erős és mégis oly távol Magyarország emlékén, ahol a becsületes munka bére emberi élet volt és a törvények a tisztességes akaratot védték a bűn támadásai ellen. Ó, szép Magyarország, ahol minden szabad volt, csak ölni, lopni, csalni és erőszakoskodni nem volt szabad. Magasan delelt a gondolat a szabad égen és ha felhők jöttek, cikázó szabad gondolatvillámok vihara tisztitotta üdévé a levegőt.

 

Szabad volt üldözni a bünt, nem védte a közlés tilalma a hopponkapott panamistát, - szabad volt dolgozni, jogokat követelni, az ostobákat kinevetni, a rossz politikusokról véleményt mondani, a gyöngéket pártfogolni, a hatalmaskodásokat visszaszoritani és élni, lélekzeni, járni, kelni, leülni és tovább menni, minden embernek egyformán és szabad volt elszörnyedő megvetéssel lenézni a Balkánra, ahol bombát vetettek, katonák politizáltak és társadalmi egyesületek hirdették a nyilt fórumon, hogy a törvény és az igazság az övék.


Mi van a fehér hó alatt? Talán szabadság, üdvösség, régi Magyarország, - talán örökre eltakarta e tiszta fehérség a besugók, az agent provokateurök feketeségét, a tilalmakat, az igazságtalanságot és a sokszinű forradalmak minden pestises hulladékát?

 

A fehér hó alatt képzelhetünk szabadságot, művelt Európát, bátor liberalizmust, uj életre élesztő, munkás testvériséget, kényes erkölcsöt, egészséges nedveket, amelyek a magyarság egész testében cirkulál, dobog. Álmodozni lehet, szemünkkel fölismerni a hó tisztaságát, de már nem sokáig.

 

A hó elolvad és jönnek a B-listások, kenyerüket vesztett tanitók, tisztviselők és munkások, régi életüktől megfosztott egyenlőtlenek és félrelapátolják a hó szennyes maradékát és a hó alól feketén buggyan föl a csatak, a sár a rabszolgaság: Európa, Krisztus után az 1925. esztendőben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
1908. évi londoni olimpiai világbajnokságok eredményei. 1908. évi londoni olimpiai világbajnokságok eredményei.
100 méteres síkfutás: R. E. Walker (Délafrika) 10 3/5 mp....
Engel országos rekorddal győzött Párisban Engel országos rekorddal győzött Párisban
A magyar úszó és vízipóló csapat hétfőn Párisban vendégszerepelt. A...
A zsombékosok növényzete A zsombékosok növényzete
A zsombékosok növényzete rendszerint igen érdekes. Zsombék csak...
Főrangu detektív Főrangu detektív
Báró Forest Arnold osztrák születésü mágnás, ki Angliában él és jogot...
Zeppelin gróf léghajója Zeppelin gróf léghajója
Zeppelin gróf, a hires léghajós, a minap ismét felszállt léghajójával...
Ferencváros – Hungária 0:0 Ferencváros – Hungária 0:0
A profi érában tizenharmadszor került egymással szembe vasárnap a...
Kedélyes osztrák-magyar gyephokki-mérkőzés magyar győzelemmel Kedélyes osztrák-magyar gyephokki-mérkőzés magyar győzelemmel
Nagy eseménye volt vasárnap délelőtt a magyar gyephokki sportnak. Az...
Szabad a lakás Szabad a lakás
Május elsejétől kezdve az ország összes falvaiban szabadon...
Az ötödik magyar tengerjáró hajó Az ötödik magyar tengerjáró hajó
Vízre bocsátották az ötödik magyar tengerjáró hajót. Az elmult héten...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98