Dtum
Login with Facebookk
1925 | Október

Szónoklás közben tartóztattak le egy ál-csász. kir. kamarást

Szónoklás közben tartóztattak le egy ál-csász. kir. kamarást, aki a Fehér Kereszt arisztokrata vezetősége előtt éppen egy táncestély terveiről tartott előadást

Két esztendővel ezelőtt a budapesti városparancsnokság tudomására jutott, hogy egy Klein Ottó nevű fiatalember, aki nagyon gyakran elegáns huszártiszti egyenruhában, mint főhadnagy jelent meg a legelőkelőbb helyeken, különféle visszaéléseket követett el. Amikor igazolásra szólították föl, a legkülönfélébb hamisított katonai okmányokat találtak nála és konstatálták, hogy az egyszerű, tartalékos őrmester hamis okmányai alapján hosszabb ideig havonta fölvette a főhadnagyi fizetést.


Jogtalan egyenruhaviselésért és csalásaiért bíróság elé állították Klein Ottót, akit súlyosan meg is büntettek. Nemrégiben megtudták a katonai hatóságok, hogy ez az álfőhadnagy előléptette magát századossá és mint császári és királyi kamarás szerepel.


Hogy címét és rangját hihetővé tegye, nevét is megtoldotta. Névjegyei így szóltak: „lovag Hinzenfeld –Klein Ottó, csász. és kir. kamarás, huszárszázados”. A katonai hatóságok értesítést kaptak, hogy ez a császári és királyi kamarás levelet mutogat ismerőseinek és ezen a levélen Csáky Károly gróf honvédelmi miniszter neve szerepel.


E levél szerint arra szólítja föl a miniszter lovag Hinzenfeld-Klein Ottót, hogy rangsorkiigazítás céljából jelenjen meg nála. Vasárnap végre váratlanul horogra került a „lovag”. Néhány héttel ezelőtt ugyanis lovag Hinzenfeld-Klein Ottó huszárszázados civilben és két úr kíséretében megjelent a Fehér Kereszt Egylet Tűzoltó-utcai székházában és az egylet vezető személyeivel lépett érintkezésbe.

 

Kitűnő fellépésével elhitette, hogy valóban császári és királyi kamarás, majd könnyű gesztussal kijelentette, hogy századosi egyenruháját csak azért nem hordja, mert őt a király nevezte ki és csak a király alatt hajlandó újra katonai szolgálatot tejesíteni.

 

A Fehér Kereszt Egyesületnél Klein Ottó azt az ajánlatot tette, hogy a Fehér Kereszt javára nagy társadalmi és anyagi sikerrel kecsegtető estélyt akar rendezni, amelynek teljes jövedelmét a jótékony célú egyesületnek engedi át.

 

A Fehér Kereszt Egyesület vezetősége értekezletre gyűlt össze, amely elfogadta a három jelentkező úr ajánlatát és mindjárt meg is kezdték az estély rendezésének megszervezését. Már a meghívókat is kinyomtatták, amikor a Fehér Kereszt Egyesület egyik vezetőségi tagja ösztönszerűleg fölhívta a honvédelmi minisztériumot és megkérdezte, hogy ismerik-e ott lovag Hinzelfeld-Klein Ottót.


Természetesen a városparancsnokság már tudta, hogy kiről van szó s azonnal intézkedtek, hogy letartóztassák.


A katonai bizottság éppen abban a pillanatban toppant be a Fehér Kereszt Egyesület nagy tanácstermébe, amikor a „lovag” szónoki beszédet tartott az egylet arisztokrata vezetősége előtt.
Klein Ottó abban a pillanatban összeomlott. Kétféle igazolványt találtak zsebeiben. Az egyik főhadnagyi, a másik századosi rangra szólt. Könyörögni kezdett, hogy semmiféle anyagi kárt senkinek nem okozott és csak tetszelgett magának a fölvett ranggal és élvezte a vele szemben megnyilvánult tiszteletet. Megállapították, hogy Klein Ottó egy kis VII. kerületi szatócsüzlet tulajdonosa volt.


Most mindössze 28 éves, őrmester volt a háború alatt, s, hogy jogosan viselt-e lovagi címet, természetesen nem tudta igazolni semmiféle okmánnyal. Azt mondotta, hogy Bécsben adoptálta őt egy lovag Hinzenfeld Henrik nevű úr, de úgy látszik, ez nem felel meg a valóságnak. Az eljárást megindították ellene.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98