Dtum
Login with Facebookk
1926 | Április

A késhegyig menő harc jegyében 8, majd 12 órás üléseken indul ma meg a költségvetési frankvita

A nemzetgyülés hétfőn délelőtt 11 órakor kezdi meg a pengő-költségvetés vitáját és az egymással szembenálló pártok vasárnap seregszemlét tartottak, hogy teljes fölkészültséggel indulhassanak a ma még teljesen bizonytalan kimenetelü parlamenti küzdelembe. Annyi kétségtelenül megállapítható, hogy a politikai atmoszféra a költségvetési vita premierjén feszültebb, mint valaha.

 

Junius 1-ig ugyanis harmincöt ülésnap áll a Ház rendelkezésére és Bethlen miniszterelnök előre is az ellenzékre háritja a felelősséget, ha eddig az időpontig nem kerül tető alá a pengő-költségvetés, a tavalyi és az idei appropriáció, továbbá a Postatakarékpénztárról és a Pénzintézeti Központról szóló törvényjavaslat, amelyet előreláthatóan az appropriációs javaslatba fognak belefoglalni. A miniszterelnöknek ez a bejelentése, különösen pedig a felelősség kérdésének fölvetése még jobban kiélesitette a politikai helyzetet és erre vonatkozóan a demokratikus ellenzék egyik vezére a következőket mondotta tudósítónknak.

 

- A demokratikus ellenzéki pártok vezető tagjai vasárnap bizalmas tanácskozáson beszélték meg a politikai helyzetet és elhatározták, hogy tekintettel a kormánynak eddigi müködésére, semmi körülmények között sem nyujtanak segitő kezet ahhoz, hogy a miniszterelnök által bekonferált törvényjavaslatok a megjelölt határidőre tető alá kerüljenek. Ha Bethlen gróf ezért reánk háritja a felelősséget, mi vállaljuk ezt, mert sokkal nagyobb veszedelmet látunk az országra nézve a Bethlen-kormány megmaradásában, mint abban, hogy ha a kormány nem tarthatja be a juniusi terminust. A miniszterelnök azzal is fenyegetődzik, hogy a költségvetési vita elhuzódása esetén az ötvenmilliós ujabb beruházásokat a nyár helyett csak a jövő tavasszal tudja kiirni, mi azonban nem látjuk nyomait az eddigi beruházásoknak és igy nem látjuk garantálva az ujabb ötvenmilliós összeg hasznos fölhasználását sem.

 

- Mi tehát fölvesszük az odadobott kesztyüt, nem jelenünk meg sem hétfőn, sem akármikor a jövőben semmiféle pártközi konferencián és a kormány bukásáig álljuk a "késhegyig menő" harcot, amelyet a miniszterelnök bejelentett az ellenzékkel szemben. Az ellenzéknek ez a harcias hangulata nagy föltünést keltett a kormánypárti képviselők között, akiknek egy része vasárnap este fölvetette azt a gondolatot, hogy tekintettel a nemzetgyülés munkarendjét biztositó pártközi megegyezés szükségességére, Zsitvay Tiborra kellene bizni a béketárgyalások meginditását, ezeknek kudarca esetén pedig rövid időn belül gondoskodni kellene nemcsak a 12, hanem a 16, sőt a 20 órás ülések bevezetéséről is.

 

A  munkatársunk beszélt ezekről a kérdésekről Zsitvay Tiborral, a nemzetgyülés alelnökével, aki a következőket jelentette ki: - Eddig még egyik oldalról sem fordultak hozzám azzal a kéréssel, hogy tárgyalásokat inditsak a pártközi béke megteremtése érdekében, ha azonban fölmerül ez a kívánság, a legnagyobb készséggel fogok az egymással szembenálló pártok rendelkezésére állani. Kétségtelen ugyanis, hogy a megegyezésre nem a pártoknak, hanem az országnak van szüksége. Ami pedig a nemzetgyülés üléseinek meghosszabbitását illeti, az uj házszabály nem ugy intézkedik, hogy 12 órásnál hosszabb ülés nem lehet, hanem ugy, hogy a meghosszabbitás időtartama legföljebb 12 óra lehet. A rendes ülések tehát 12 órás meghosszabbitással 16 órásak lehetnek, tekintettel pedig arra, hogy a költségvetést rendes körülmények között is 8 órás ülésen tárgyalja a Ház, szó lehet arról, hogy a költségvetés vitája tizenkétórás meghosszabbitással akár huszórás üléseken folyhassék. Remélem azonban, hogy ilyen hosszu ülésekre nem lesz szükség.

 

Munkatársunk érdeklődött a kormánypárt vezetőségénél is, ahol azt az információt kaptuk, hogy az egységespárti képviselők már ezen a héten - előreláthatóan csütörtökön - javaslatot fognak előterjeszteni a tizenkétórás ülések bevezetésére és amennyiben az ellenzék csakugyan nem hajlandó megröviditeni a költségvetés vitáját, hamarosan sor kerülhet a tizenhat-, sőt esetleg a huszórás ülésekre is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Teleki kiengesztelő politikája Teleki kiengesztelő politikája
Azok a politikai nyilatkozatok, amelyek az uj esztendővel...
A Tiszti Vívó Klub hölgyvívóversenye A Tiszti Vívó Klub hölgyvívóversenye
Mayer Helén világbajnoknő startja ünnepi sporteseménnyé avatta a...
Mesterséges felhő Mesterséges felhő
Mesterséges felhőbe hurkolt támadási ábrázol képünk. Az amerikai...
Az ütemmérő Az ütemmérő
Az ütemmérő, vagy metronom, mint tudjuk, az a szerkezet, amelynek...
Nemzeti Színház ujdonságáról Nemzeti Színház ujdonságáról
Jellemző, hogy mikor a Nemzeti Színház ujdonságáról szólunk, akkor is...
Kommunista tömeggyűlésen második arcvonalat követeltek Londonban Kommunista tömeggyűlésen második arcvonalat követeltek Londonban
Mint az angol hirszolgálat jelenti, vasárnap londoni...
Megvizsgálják az utipodgyászokat Megvizsgálják az utipodgyászokat
A magyar királyi államvasutak igazgatósága értesíti az utazó...
Az FTC nyerte Magyarország ökölvívó csapatbajnokságát Az FTC nyerte Magyarország ökölvívó csapatbajnokságát
Vasárnap délelőtt rendezték Magyarország ökölvívó csapatbajnokságának...
Búcsuzó minisztérium Búcsuzó minisztérium
Július elsején eggyel kevesebb a minisztériumok száma. Megszünt a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98