Dtum
Login with Facebookk
1926 | December

Olcsóbb Budapestet az uj esztendőben

A választásoknak vége, az aktákat szomoruan, de lezártuk s el kell készülnünk arra, hogy egy ideig még ernyedtebben, még lankadtabban ver ennek az országnak s ennek a nagy városnak a politikai ütőere. Megélhetési és kenyérgondok azok, amelyek ma az embereket foglalkoztatják.

Hosszu betegség, hosszu izgalmak után minden ember ösztönszerüen a gazdaságát, a házatáját hozza rendbe, a forradalmak, épp igy a kurzus és szanálás szenvedései után, mintha csak az anyagiak érdekelnék ezt a polgárságot, ami azt jelenti, hogy kettőzött figyelemmel fordul Budapest lakossága olyan kérdések felé, amelyek egyformán érdekelnek mindenkit pártkülönbség nélkül.

Akár kormánypárti, akár ellenzéki az ember, egyformán érdekli a villamosjegy, a gáz- és a villanyáram ára, mennyi adót kell fizetnie s mire megy el az adójövedelem, amelyet lecsökkent jövedelméből a békeidőkben ismeretlen ridegséggel rajta bevasalnak.

Évtizedekkel ezelőtt indította meg Vázsonyi Vilmos hosszu és végeredményében győztes harcát a törzsfőnökök gazdálkodása ellen, mely megbizhatatlan és gyanus gazdálkodást jelentett, a város jövedelmeinek elherdálását és amely gazdálkodás a város képviselőtestületét arra az alacsony szerepre kárhoztatta, hogy a törzsfőnökök értekezletén kieszelt megállapodásokra engedelmesen igent mondjon.

Ma ismét ott tartunk, hogy a város képviselőtestülete, a főváros parlamentje, arra szerepre van kárhoztatva, hogy a törzsfőnökökök, mai nevükön a pártvezér urak zárt értekezletén kisütött megállapodásokra engedelmesen fejet hajtson, amit ez a pártközi értekezlet kiagyal, az a város polgárságának szent és sérthetetlen törvény kell legyen, ami ellen semmi apelláta nincsen.

Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, arról most kaptunk izelítőt azzal a határozattal, amelyben ez a pártközi értekezlet kijelentette, hogy a Beszkárt által előterjesztett pengőviteldijakat elfogadja és nem követeli azok leszállitását.

Ezek után következik a gáz, a villany és Budapest székesfőváros harminchat egyéb üzemének javaslata, amelyek, természetesen valahányan vannak, kivétel nélkül ragaszkodnak régi bevételi forrásaikhoz, amelyek sok embernek jelentős jövedelmet, de a város egész polgárságának elviselhetetlenül sulyos terhet jelentenek.

Harminchat üzeme van ennek a városnak s az egy Állatkertet kivéve, egyetlen egy sincs, amely erre az esztendőre ne irányzott volna elő üzemi nyereséget. A Beszkárt ezt az üzemi nyereséget kivétel nélkül beruházásokra forditotta, de hogy megállapitsuk, hogyan csökkentik le a Beszkárt urai hatalmas bevételeiket erre a szerény hat s egynegyed millió aranykoronára, arra elég egy pillantás mult évi mérlegükre, amelyben a nyugdijintézet kevés hijján ugyanakkora dotációval szerepel, mint amennyi közlekedési adó cimén a fővárosnak jutott.

Viszont a székesfőváros elektromos müvei, amelynek 1924-ben évi nyeresége nyolcmilliárd koronát tett ki, a mult évben már 68 milliárd korona nyereséget mutatott ki s erre az évre pedig 2,364.138 aranykorona nyereséget irányzott elő, a 4,000.000 aranykorona invesztición fölül; olyan összeg ez, amennyivel egyetlen hasonló nagyságu európai város sem dicsekedhetik.

Akármelyik városi üzemet vesszük sorra, hasonló jelenségekre bukkanunk, miközben a figyelő szemet olyan furcsa jelenségek ütik meg, mint a községi élelmiszerüzem zárszámadása, amely megduplázott forgalom mellett kisebb tiszta nyereséget mutat ki, mint a mult évben, persze a tehertételek között van egy rejtélyes „Egyéb” tétel, amely a tizenötszörösére emelkedett. Városi üzemek mindenütt e világon altruisztikus intézmények, a város polgárságának javát szolgálják s nem az a rendeltetésük, hogy a tömegek erős megadóztatásával nyereségeket facsarjanak ki.

Nálunk minden mintha megfordult volna a tengelye körül s nincs ember s ugy látszik, nincs párt sem, amely komolyan és bátran megragadná a seprőt. A seprőt, amelyet évtizedekkel ezelőtt Vázsonyi Vilmos olyan bátran megforgatott. Igaz, hiába is forgatná!

Amig a városi összeférhetetlenségi törvény el nem készül, amig a város vagyoni ügyeibe olyan emberek is beleszólhatnak, akiket láthatatlan, de néha nagyon is látható szálak füznek olyan hatalmas pénzügyi és ipari szervezetekhez, amelyek a várossal szerződéses viszonyban állanak, addig nehéz lesz megküzdeni azokkal az erőkkel, amelyeknek megélhetésünk e példátlan megterhelését köszönhetjük.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Vigadóban rendezett bál előkelőségei. Középen Ripka Ferenc (x) főpolgármester ül. Rózsa Károly, a Gázművek vezérigazgatója
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Olasz támadás a Szemere-vívóverseny ellen
Amint az előrelátható volt, Pieroni és Jarack az egész olasz sajtót...
Kerékpáros turista ne vigyen revolvert Olaszországba
Olaszországba ránduló kerékpár turisták óvakodjanak oda revolvert...
Jallinek Ede Jallinek Ede
A nagyobb stílű tolvajok között is elsőrangu szerepre kapott Jellinek...
Az olimpiai  vívóversenyek eredménye Az olimpiai vívóversenyek eredménye
A vívás világbajnokságai rendkívül gyengék voltak. Egyetlen európai...
Befejezték a nyomozást a dohányutcai merénylet ügyében Befejezték a nyomozást a dohányutcai merénylet ügyében
Ma egy hete a Hétfői Napló elsőnek közölte, hogy az Erzsébetvárosi...
Halálos „olló” pengéi között vergődik Magyarország gazdasága Halálos „olló” pengéi között vergődik Magyarország...
Most, ezen a halálos tavaszon ujulnak csak ki minden ijesztő...
Határreviziót a Tiszáig Határreviziót a Tiszáig
Nagyvárad lakossága több mint egy hete azoknak az izgalmaknak hatása...
A világ legnagyobb osztalékát fizeti a General Motors Corporation A világ legnagyobb osztalékát fizeti a General Motors Corporation
A General Motors Corporation igazgatósága közzétette az évvégi...
Maettern hat naranccsal átrepülte az óceánt és hétfőn Moszkvába érkezett Maettern hat naranccsal átrepülte az óceánt és hétfőn Moszkvába...
Maettern amerikai pilóta vakmerő kísérlete sikerült. A pilóta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98