Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Ily László A Reggel-hez intézett levelében megnevezi az Erzsébetvárosi bombamerénylet tetteseit

A bombát – Ily szerint – Soós Antal, a VIII. kerületi ébredők egyik volt vezetője állitotta össze és Kalonyay István, az Erzsébetvárosi Kör akkori szakácsa helyezte el
Érdekes üzenet – gyulai Molnár Ferenc adóellenőrnek

Tisztelt Szerkesztő Úr!
A kommün utáni kaoszban nem egy ember volt, akit megszéditettek az akkor még uj és lángoló frázisok. Azok a szerencsétlen áldozatok, akiknek ez a kaosz az életüket vette, mártirságukkal, halálukkal rázták öntudatudatra a fiatalságnak azt a jobbérzésü részét, amely a kommün utáni idők szólamain fölhevülve, negyvenfokos lázában, abban a hitben, hogy hazájával szemben kötelességét teljesiti, bünt követett el.


A ma szemüvegén nézve a dolgokat, hej, de máskép cselekednének ezek, az akkor még 18-20 éves fiatal eszközök! E levelem megirására, tisztelt szerkesztő ur, az akkori cselekedetek mai mérlegelése, ami meglátása késztet. Lehet-e férfire keservesebb, mint hogy meg kell állapitania önönmagáról azt, hogy nem az igaz uton járt, érzi bünösségét, beismeri hibáit és jóvátenni akarja azokat. Ha azonban az ember meg akar állni a lejtőn, akkor nem elég a szándék, hanem cselekednie is kell! Hisz ha akkor valamelyik külellenséggel kellett volna szembeszállniuk s valami oly cselekedet kellett volna végrehajtani, amely az életem föláldozásával járt volna, akkori fanatizmusomban ugyanugy gondolkozás nélkül mentem volna végrehajtani azt, mint ahogy gondolkodás nélkül rohantam azoknak karjaiba, akik rutul kihasználva rajtam kívül még sok fiatalember fanatizmusát, hazaszeretét, saját kisded játékaihoz használtak föl minket.


Egy vagyok azok közül, akik egész lényüket dobták oda az akkori időknek, nem törődve családjuk becsületes nevével, egyéni becsületük meghurcolásával, leendő gyermekeik boldogságával, csak egy gondolatot néztek, az integer Nagymagyarországot. Meg kell állapitanom most, hogy a legelszántabb ellenségei ennek a hazának, szántszándékkal sem tudtak volna annyit ártani, mint mi, - a hazafiak. 

 

A legelszántabb orvtámadás nem árthatott volna ennek az országnak annyit, mint például az erzsébetvárosi bombamerénylet, amely galád merénylet áldozatainak halálorditására egész Európa mint egy ember fölhördült. Sajnos, ismerős voltam azokban a társaságokban, ahonnan kikerült ennek az ocsmány cselekedetnek a végrehajtója és ez az ismeretség lehetővé teszi, hogy a szereplőit megnevezzem.

 

A rendőrségi nyomozás, a biróságok itélete nem tudta utólérni a bünöst. Véletlen az, hogy e galád tettről, bár utólag, de tudomást szereztem, mert sohasem tudtam volna meg ennek a borzalmas esetnek a részleteit, ha az egyik tettes nem mondotta volna el azokat nekem.


Jól tudom, hogy ezért, amit teszek Szerkesztő Ur, sem erkölcsi, sem anyagi ellenszolgáltatás nem jár, de nem is azért teszem, de tennem kell, egy belső hang sugallatára, amely nagyobb úr mindennél: a lelkiismeret szavára.


Amit elmondandó vagyok, nem impresszió, hanem személyes tapasztalatok, amelyeket dr. Vogel József rendőrkapitány és Ecsedy Béla rendőrfogalmazó urak előtt már hónapokkal ezelőtt rendőrség vallomásomban is lefektettem. A Márffy-pör táblai tárgyalásakor történt, amikor a királyi itélőtábla Soós Antalt hallgatta ki tanuként.

 

Soóst még a kommün utáni időkből ismerem és nincs okom, hogy kételkedjem abban, amit előadott. Kihallgatása után találkoztam vele a Deák-kávéházban, amikor is Soós valósággal extázisban mesélte el nekem a tárgyaláson történteket. Elmondotta kérdésemre, hogy azért van ennyire fölháborodva, mert az erzsébetvárosi bombamerénylettel vádolt Márffy – ebben az ügyben – ártatlan.

 

Majd amikor megkérdeztem, hogy honnan tudja ezt ily határozottan, megmondotta, hogy a bombamerénylet tettese Kalonyay István, aki abban az időben az Erzsébetvárosi Kör szakácsa volt, de ugyanakkor a VIII, kerületi ÉME „NVO”-jának volt tagja Soós vezetése alatt.

 

Elmondotta még Soós, hogy a bombát ő állitotta össze és azt Kalonaynak adta át, aki, miután a Körben alkalmazva volt, föltünés nélkül tudta elhelyezni a fütőtest mögé.

 

Ugy tudom, hogy a két sötétlelkü ember ma nem tartózkodik Magyarországon.

 

Ez az, amit Szerkesztő Ur segitségével a nyilvánosságnak elmondhatok az erzsébetvárosi bombamerényletről. Kérem azonban Szerkesztő Urat, hogy még egy dolgot közöljön b. lapjában, mert ez egy Budapesten tartózkodó „nemzeti hős”-nek szól.

 

Ennek a nemzeti hősnek hirhedt morális érzéke föllázadt ellenem, mert egy törvényszéki tárgyaláson nem az ő szájize szerint adtam elő védekezésemet. Rám végtelenül kedvező, hogy Molnár Ferenc forgalmi adóügyi főellenőr úr nincs velem egy véleményen.

 

Valami üzenetet kaptam, amely szerint testi épségem forog veszélyben azért, mert a tárgyalásomon beszélni mertem. Sajnos nem vagyok abban a helyzetben, hogy hangos fenyegetéstől megijedve, tovább ne menjek azon az uton, amely utat a lelkiismeretem világitja be.

 

Én is üzenek gyulai Molnár Ferencnek, üzenetem a következő: Bármikor rendelkezésére állok, tetszése szerint eszközökkel (revolver, ólmosbot, gyalogsági ágyu) módjában áll megkisérelni azt, hogy álláspontom helytelenségéről meggyőzzön, ha tud.

 

Rajta tehát, vitéz hösöm, várom az alkalmat, hogy közismert módon nyilvánitott véleményeire szerény megjegyzéseimet leadhassam. Még csak annyit, hogy semmiféle fegyvert nem fogok magammal vinni, mert értesülésem szerint hős gyulainál mindig szokott fegyver lenni.

 

Szerkesztő Urnak kitünő tisztelettel Ily László

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98