Dtum
Login with Facebookk
1926 | Október

Gróf Andrássy kijelenti

A nemzetgyülés szerdán kezdi meg a felsőházi törvényjavaslat vitáját és politikai körökben érdeklődéssel várják, hogy gróf Andrássy Gyula ebből az alkalomból kilép-e eddigi passzivitásából és a felsőházi vitát megelőzően reflektál-e Bethlen miniszterelnök holnapra várt külpolitikai expozéjára. Ezekről a kérdésekről vasárnap délután alkalmunk volt beszélni gróf Andrássy Gyulával, aki a következőket mondotta munkatársunknak.


- Nem vettem komolyan Bethlen lemondását és még ma sem értem, hogy tulajdonképen milyen célt akart elérni ezzel a lépésével. Rejtelmes politikai célok kényszerithetik a miniszterelnököt elhatározásra. Objektiv politikai szempontból annakidején megértetem volna a bizalmi kérdés fölvetését fölfelé, hogy a politikai felelősség megállapittassék, de amikor már helyrehozhatatlan fait accompli-t, befejezett helyzetet teremtettek, a lemondásnak alkotmányjogi és parlamenti indokát nem tudom belátni. Éppen ezért valószinüen nem is reflektálok Bethlen fölszólalására, hanem egyelőre csak megfigyeléseket teszek.

 

- Az utóbbi idők eseményei megerősitettek abban a fölfogásomban, hogy a régi bizalmatlansággal álljak szembe a Bethlen-kormánnyal. Sürgős rendszerváltozást tartok szükségesnek és az aktiv harcot akkor kezdem meg a kormánnyal szemben, amikor komoly kilátásaim lesznek arra, hogy gyakorlati eredményeket érhetek el. Nem hiszem, hogy Bethlen elfogadható külpolitikai programot adjon. Külpolitikájukat annyira titokzatosan csinálják, hogy fogalmam sincs, vajjon van-e egyáltalában külpolitikája a kormánynak. A miniszterelnök nem tartja szükségesnek, hogy erről az egyik legfontosabb kérdésről fölvilágositsa az országot. Aminthogy nem is érdemes megadni ezt a fölvilágositást, mert az ország ugy sem reagál külpolitikára, hanem csak a fejét bólogatja.


Megemlitettük gróf Andrássy Gyulának, hogy megbizható forrásból kapott hirek szerint a kormány esetleg még a tél folyamán választani fog és ezzel kapcsolatban kormánypárti körökben azt hangoztatják, hogy a három legitimista vezér: gróf Andrássy Gyula, őrgróf Pallavicini György és Rakovszky István semmi esetre sem fognak mandátumhoz jutni.


- Téli választásra egyre emlékszem - válaszolta Andrássy gróf - a Tisza-féle téli választásra. Sok ember pusztult bele. Ez az emberkinzás csak akkor volna megindokolható, ha égetően fontos közérdek kivánná. Ezeket a szempontokat azonban nem találom meg a mai helyzetben. Bethlen téli választása nem egyéb taktikai fogásnál. Azt hiszik, hogy az adminisztráció hatalma nagyobb lesz télen, mint máskor.

 

- Ilyen kicsinyes, önző motivumoknak nem szabad érvényesülniök. Ilyen célokért nem szabad a polgárságot a téli választások szenvedéseinek tenni. Amellett a fegyver visszafelé is elsülhet. Tisza István téli választása sem ütött be a kormányra nézve kedvezően, ez volt az egyetlen eset, amikor választáson elbukott a magyar kormány. Ami azt a kérdést illeti, hogy Bethlen ki akar szoritani néhányunkat a parlamentből, ezen nem csodálkozom, ez megfelel az ő személyeskedő politikájának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ifj. Andrassy Gyula gróf Pallavicini György őrgróf Rakovszky István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kikapott a bajnokcsapat! Kikapott a bajnokcsapat!
Az ökölvívó csapatbajnokság második fordulója a papírforma győzelmét...
Első magyar Gazdasági Gépgyár Részvénytársulat az 1905. évben Első magyar Gazdasági Gépgyár Részvénytársulat az 1905. évben
Ugy a gazdasági, mint a malomosztály is, az egész esztendőn át...
Cellofán  tulajdonságai Cellofán tulajdonságai
Ha már letelt az előírt idő, akkor vízzel való hígítás által...
Tóth Péter dr. tréningben Tóth Péter dr. tréningben
Többszörös tőrbajnokunk, Tóth Péter dr. is megkezdte tréningjét....
Kétféle megoldást ajánlottak a kormánynak a generátorfa-ellátás biztosítására Kétféle megoldást ajánlottak a kormánynak a generátorfa-ellátás...
A közüzemű gépkocsiknak motalkó meghajtásáról fagázgenerátoros...
A margitszigeti új híd A margitszigeti új híd
Szép és nagy hidak dolgában eddig is párját ritkította Budapest s...
Kállay nyitotta meg a Budaörs pompás őszibarack kiállítását Kállay nyitotta meg a Budaörs pompás őszibarack kiállítását
Vasárnap Budaörsön őszibarackkiállítás nyílt meg, amelyre az egész...
Egy álgróf szélhámosságai Egy álgróf szélhámosságai
E Habronszky Sándor foglalkozásnélküli ügynök folytatólagosan...
Tíz év óta a legkisebb a munkanélküliség ma Magyarországon Tíz év óta a legkisebb a munkanélküliség ma Magyarországon
A Magyar Gazdaságkutató Intézet holnap megjelenő negyedévi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98