Dtum
Login with Facebookk
1927 | Február

Rövidek

Anglia támogatja Olaszország agressziv politikáját Franciaország ellen Északafrikában és a Balkánon
London, február 6.
Azok a félhivatalos közlemények, amelyek szerint Olaszország Kínában Anglia oldalára áll, sőt katonai segitséget nyújt, politikai körökben megelégedést keltettek. A kormány szándékait ismerő politikusok azon a fölfogáson vannak, hogy ezután Anglia nem tagadhatja meg jóindulatát és támogatását Mussolini balkáni és északafrikai terveivel szemben, jóllehet ez a politika erősen belevág Franciaország érdekszférájába.

 

A távol Keleten lezajló események első hulláma igy tehát Európába is elérkezett és Anglia állásfoglalása az olasz aspirációk javára nemcsak Olaszország és Franciaország viszonyának elhidegülését fogja siettetni, de Páris és London között is meglazitja a barátságot, mert Franciaországra nem lehet közömbös, hogy Nagybritannia kormánya Mussolini expanziv politikáját támogatja.

A portugál kormány csapatai kemény harcban állnak a lázadókkal

London, február 6.
A „Daily Express” jelenti Lisszabonból, hogy az ott kiadott hivatalos jelentés szerint Oportóban többezer főből álló kormánycsapat bekeritette a lázadókat, akik kijelentették, hogy utolsó csöpp vérükig harcolni akarnak. Éjszak megkezdték a fölkelők tüzérségi lövetését, miután a kormánycsapatok egyik kapitánya fölszólította Freira vezérkari főnököt, a fölkelők vezetőjét, hogy adja meg magát, de Freira nem tett eleget a fölszólításnak.


Az elesettek és sebesültek számát még nem állapították meg. A fölkelők által letartóztatott kereskedelmi miniszternek sikerült megszöknie. Tavira helyőrsége több ágyunaszád személyzetével megerősítve a város összes középületeit megszállta. A fölkelés leverésére kiküldött gyalogezredet a matrózok ágyutüzzel fogadták. A lövések két katonát megöltek, kettőt pedig sulyosan megsebesitettek. A fölkelőket rövid harc után elfogták és lefegyverezték.

Károly román extrónörökös táviratilag kért atyjától utlevelet és engedélyt a hazatérésre

Páris, február 30.
Károly herceg volt román trónörökös táviratot küldött apjának, a román királynak, akit arra kér, hogy engedje meg hazatérését és küldessen részére utlevelet. A herceg környezetében ugy tudják, hogy a volt trónörökös, ha megkapja az engedélyt a hazautazásra, nem tér vissza többé Párisba.

Kinai polgárok lemészárolták Hangcsauban a megvert északi hadsereg többszáz katonáját
London, február 27
Az észak.kinai csapatok Hangcsau városát elvonulásuk előtt kifosztották. Fegyveres polgárok erre összeverődtek és többszáz északkinai katona leölésével borzalmas bosszut vettek. Ezeknek az eseményeknek nyomán a kantoni csapatok bevonulását a polgárok rokonszenvvel fogadták, különösen miután sokkal jobb fölszerelésük jó benyomást tett. Liu-Song, a shanghai kinai haderők parancsnokló tábornoka elrendelte, hogy a Wusung-folyó bejáratát Whangpunál, mely az egyetlen bejárat Shanghaiba a tenger felől, este 6 órától reggel 6 óráig mindennemü hajóforgalom elől zárják el. A tábornok a konzuli kar tiltakozására azt felelte, hogy ezzel az intézkedéssel elejét akarja venni a déli flotta támadásának. A „Medantic” nevü csapatszállitóhajó, födélzetén Duncan altábornaggyal, a Shanghai számára rendelt angol csapatok főparancsnokával, mult éjszaka Shanghaiba érkezett. Duncan vasárnap reggel partra szállt, majd katonai tanácskozás után vezérkarával együtt megtekintette a védelmi állásokat.

 

Az „Observer” tudósítója azt jelenti Shanghaiból, hogy Japán arra törekszik, hogy a katonai kormánynál megszüntesse az orosz befolyást és maga vegye át annak szerepét.

Lengyelország fölajánlotta katonai támogatását Angliának a szovjet ellen

Londonból táviratozzák: A lengyel követ Chamberlainnél tett látogatásához politikai körökben messzemenő kombinációkat fűznek. A félhivatalos jelentés csak annyit ismer be, hogy a lengyel követ fölhívta a külügyminiszter figyelmét arra, hogy a mostani angol-orosz feszültség időszerűvé teszi minden európai állam összefogását a bolsevista propaganda ellen, de ezen tulmenő megbeszélés nem történt.

 

Beavatott forrásból azonban  azt az információt kaptuk, hogy angol-lengyel katonai szövetség előkészületeiről van szó, amelyet a varsói kormány kezdeményezett és ennek fejében nagyösszegű olcsó kölcsönt kap Angliától.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Károly herceg Előrenyomuló kínai katonák
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98