Dtum
Login with Facebookk
1927 | Július

Othello - Moissi a Fővárosi Operettszinházban

Mikor Jago ördögi csele s besúgásai vad kétségbeesésig fokozzák Othello fájdalmát és azt mondja, hogy szerelmét most már elfújja, el, a levegőbe, - akkor Moissi északnak, keletnek, délnek és nyugatnak fordul és a szélrózsa minden irányába fúj s az ujjai mintha pillangókat bocsátanának ég felé.

Mikor Othellóban megérik a gyilkosság gondolata és azt mondja, a szívét úgy megkeményítette, hogyha kezével reácsapna erre a szívre, a keze megsebesülne tőle, - akkor Moissi csakugyan reácsap öklével a szíve tájékára, keményen, zengőn, sokszor egymás után, szinte attól félünk, hogy nyomban kiserked kezén a vér.

Mikor Brabantio felelősségre vonja a szerecsent Desdemona megszöktetéseért és Othello hivatkozik arra, hogy ő királyi vérből sarjadt, - akkor Moissi egyetlen lágy és kecses, de fejedelmien büszke gesztust tesz s elmoshatatlanul előttünk áll egy messzi, álmatag tájakról szakadt furcsa királyfi, aki riadt mosollyal áll a sok kegyetlen idegen között.

Bassermann Othellójának volt egy felejthetetlen mozdulata: mikor a szenátus előtt elmondja, hogyan csüggött Desdemona az ajkain, miközben utazásairól regélt neki, háborgó tengerekről, tépett szakadékokról és kannibál néptörzsekről, kikről az a hír járja, hogy válluk alatt nőtt a fejük, akkor Bassermann olyan mozdulatot tett, mintha a hóna alatt csakugyan egy fejet hordozna és hozzá szélesen vigyorgott, hogy olajbarna arcából kivillantak hófehér fogai. Ő a gyermeteg, nehézkes szavú, vérmes óriást adta, a primitív embert a civilizált emberek között.

Moissi alakításában nyoma sincsen barbár erőnek. Nála véges-végig arra a bejelentésre kell gondolnunk: királyi vérből származom.

Moissinál minden mondat képpé oldódik fel, minden szó mozdulattá; minden belső mozzanatot így visz át térbe, puhán és mégis plasztikusan, a gesztusai céltudatosak s ha kell, végsőkig kiélezi őket.

Azon kevésszámú, középeurópai színjátszáson nevelkedett szinész közé tartozik, aki ismeri a testét. Néha a tánc határáig lebbennek a mozdulatai, néha percekig megakasztja a dialógust pantomimikus közjátékok kedvéért.

Hanghordozása és mozgása mindig pathetikus; mikor a gyanú már megfogamzott benne, Desdemona Kassióért könyörög hozzá és egy követ Velence levelét hozza, akkor kavargó, idegtépett játékot csinál, széttördeli a verssorokat, apró, hisztérikus mozdulatokkal jelzi háborodottságát, az arcán eszelősség tükröződik, - de még ebben a nuance-halmozásban is pathetikus, még így is dekoratív minden szava s minden mozdulata.

Minden szavával és minden mozdulatával stílust akar adni. Othello-alakítása is: hiánytalan, salaktalan stílus.

 

Kürti Pál

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Képzőművészeti Kiállítás Képzőművészeti Kiállítás "A Magyar Művészetért"
Mindnyájan tudjuk, hogy a magyar képzőművészet napjainkban milyen...
Kabos Ede -  Ady Endre édes anyja Kabos Ede - Ady Endre édes anyja
Van egy ügyvédsógorom, akinek első szerelme az újságírás volt és...
Óriási tyúkok Óriási tyúkok
Nemrégen történt, hogy rengeteg mennyiségü ismertető füzet került...
FTC – Rapid 2:2 (2:1) FTC – Rapid 2:2 (2:1)
Az FTC és a Rapid találkozás egykoron gyöngye volt a hazai talajon...
Elkezdhetik a Kossuth mauzoleumot Elkezdhetik a Kossuth mauzoleumot
A fővárosi hatóságnak a Kossuth-mauzoleum épitését intéző bizottsága...
A Barcsi Gazdatárházak Szövetkezete monopóliumot kapott az olaszországi gabonaexportra A Barcsi Gazdatárházak Szövetkezete monopóliumot kapott az...
A magyar gabonakereskedelem körében nagy izgalmat váltott ki az a...
Halotthamvasztás Halotthamvasztás
A halotthamvasztás eszméje immár mind nagyobb tért hódit nálunk is...
El Európától El Európától
Borah szenátor a bázeli tanácskozások eredményéről kijelentette, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98