Dtum
Login with Facebookk
1928 | Augusztus

A tej vitamintartalma

 Egy koppenhágai gyermekmenhelyen tömeges megbetegedést észleltek a szaruhártya elmállása (keratomalakia) tüneteivel. Közelebbi vizsgálat kitette, hogy ennek oka Dániának nagyarányú vajkivitelében keresendő: a menhelybeli gyermekeknek ugyanis e miatt nem jutott vitamintartalmú teljes tej.

A betegség elmúlt, mihelyt a gyermekek teljes tejet, vajat vagy csukamájolajat kaptak. Ezekben, különösen a tej zsírjában az ember életére nagyjelentőségű A-jelzésű vitamin foglaltatik; mely tehát zsírban oldható; ilyen állapotban van a tejben, tejfölben, vajban, de növényi zsírokban nem fordul elő.

Az 1922-23. évi tejínséggel kapcsolatban az észak németországi gyermekkórházakban 50 %-ig terjedő nagyszámú skorbutesetek szintén arra visszavezethetők, hogy nem állt kellő mennyiségű friss tej rendelkezésre, hanem tejporokkal, kondenzált tejjel igyekeztek azt pótolni.

Az A-vitaminon kívül a tej a C-vitamint is magában foglalja, mely a skorbut, az A-vitamin az angolkór kifejlődése ellen hat, antirachitises vitamin. Nem elegendő, hogy a tej steril legyen, amennyiben a Soxhlet-féle eljárás sem kielégítő, ha a tej minőségi és mennyiségi összetétele nem megfelelő, tej pasztőrözése, forralása a vitaminokat elpusztítja, a tej értékét lényegesen befolyásolja.

Ezért mindinkább nagyobbarányú és széleskörű propaganda indul meg, mely a csírátlanítás helyett inkább az egészséges állatokból hygienés tiszta kezeléssel nyert és forgalomba hozott tej mellett tör lándzsát. A Just-Hatmaker-féle amerikai eljárással oly helyeken, hol nagy, fölös mennyiségű a tejtermelés, száraz tej készíthető, mely huzamosabb ideig eltartható és amelynek vitamintartalma is megmarad.

Dr. Z. Á.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tejkezelés Tejkisérleti állomás A tej táplálék Milimári bádogkannával
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98