Dtum
Login with Facebookk
1928 | Február

Elzászi szeparatisták tüntetése Poincaré ellen

Páris, február 12.
Poincaré miniszterelnök Elzász-Lotharingia polgármestereinek meghivására vasárnap Strassburgba érkezett. A miniszterelnök megérkezésekor szokatlanul erős rendőri készültség vonult föl a pályaudvaron, hogy az autonomisták esetleges tüntetésének elejét vegye. Este, amidőn Poincaré ismét a pályaudvarra jött, hogy elutazzék Strassburgból, óriási botrány tört ki.


Amikor a miniszterelnök beszállt szalonkocsijába, Hueber képviselő, aki az elszakadási mozgalom egyik vezére, éles hangon ezt kiáltotta:
- Vesszen Poincaré! Pusztuljanak Elzász hóhérai!


A szeparatista vezérek, akik Huebert körülvették, hangos kiabálással és fütyöléssel tüntettek a miniszterelnök ellen.


A tömeg rájukvetette magát és a rendőrség csak nehezen tudta őket a meglincseléstől megvédeni. Közben Poincaré vonata elindult s a tüntetőket rendőri födözet mellett kisérték el a pályaudvarról, nehogy bántódásuk essék.


A nyugalom csak a késő esti órákban állt helyre. A Poincaré elleni tüntetésre állítólag az a beszéd adott alkalmat, amelyet a miniszterelnök a tiszteletére rendezett banketten tartott.


- A most folyamatban levő autonómista pörök tulajdonképeni célja – mondotta – a népnek igazi megvilágitásban bemutatni azokat az urakat, akik az autonómizmus cégére alatt tulajdonképen azon fáradoznak, hogy Elzász-Lotharingiát ujra elszakitsák az anyaországtól. A legközelebbi esküdtszéki tárgyalásokon, amikor a vád alatt álló gyászfickókat felelősségre vonják.


- Elzászt meglepi majd az a gyalázatosság, amit akkor lelepleznek.


- Elzász nem fogja többé megengedni, hogy azzal az ürüggyel, hogy a legmesszebbmenő szabadságot követelik, gyanus daensek lapokat terjesszenek, amelyek külföldi forrásokból táplálkoznak, külföldi szervezetekkel állanak érintkezésben és Elzász autonómiájának cégére alatt Franciaország megcsonkítását készítik elő. Franciaország nem engedi meg, hogy valamely külföldi állam beleavatkozzék a belügyeibe.


- Franciák vagytok? Kimélet nélkül, föltétel nélkül, hátsó gondolat nélkül franciák vagytok? Azokat, akik nem felelnek világosan, akik magukat „hátha” és „igen ám” mögé elsáncolni merészkednek, Elzász – erről meg vagyok győződve – erélyesen lerázza magáról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98