Dtum
Login with Facebookk
1928 | Július

Bethlen István gróf soffőrvizsgára készül reggelenként a Népligetben

A városban még nem mer vezetni, mert még nincs igazolványa és fél, hogy igazoltatják
A miniszterelnöknél csak a bizottság tagjai drukkolnak jobban a vizsgától

Kora reggelenként karcsu, elegáns sportautó siklik végig a Népliget néptelen utain. Ugy hét óra tájban tünik föl a Tisztviselőtelep felől és mintha bujkálni akarna, hirtelen besurran, a liget lombjai közé. Eleinte óvatosan halad, aztán nekibátorodik és eszi a kilométereket.


A cirkáló rendőr néha fejcsóválva állapítja meg, hogy ujra áthágták Bezegh-Huszágh főkapitány úr közlekedési rendeletét. Ketten ülnek az autóban. A kormánykeréknél sportuhás, sportsapkás, autószemüveges cigarettázó úr, mellette egy fiatalabb férfi, aki fáradhatatlanul és szüntelenül magyaráz – francia nyelven. Tanácsokat ad, sőt – utasításokat. A magyarázó fiatalember Signor Pedroncelli, a Lancia-gyár egyik műszaki vezetője, az autót vezető cigarettás úr: Bethlen István gróf Magyarország miniszterelnöke.


Ötvenegy esztendős és autóvezetést tanul. Nyolc éve kormányozza az országot és most megtanulja, hogy kell egy autót kormányozni. Pedroncelli mester azt mondja, még soha nem volt olyan szorgalmas, igyekvő, pontos és szolgálatkész tanitványa, mint a miniszterelnök.


Rekordidőn belül, két nap alatt már önállóan vezette a kétüléses Lancia Lambdát, amelyet három héttel ezelőtt vásárolt. Eddig két állami autót használt, - most már privátautója is van Bethlennek…
- Két nap alatt megtanult vezetni – folytatja Signor Pedroncelli -, azután egy-kettőre kitanulta a motor összes rejtelmeit is és ma már azt is tudja, hogy a soffőrnek miért kell néha hátonfekve a kocsi alá mászni.


Olyan biztos a dolgában a kegyelmes úr, hogy már cigarettázik is vezetés közben! A napokban lent járt Inkén és az egész uton maga vezette kocsiját.


Vasárnap reggel Pest környékén rándult ki Bethlen miniszterelnök Kállay Tamással, aki régi autóvezető. Utközben ő is szeretett volna vezetni, de Bethlen nem engedte.
- Majd ha mással mész, vezethetsz! – mondta Kállaynak. 

 

Ugy látszik, a miniszterenök a gyorshajtók tipusához tartozik, mert hir szerint, Vass József már figyelmeztette, hogy vigyázzon a tempóval, nehogy fölirják – gyorshajtásért!


A népjóléti miniszternek nyilván eszébe jutott, hogy tavaly ő is megjárta, a fehérvári országuton két csendőr megállította az autóját és följelentette gyorshajtás miatt. Bethlen mosolyogva hallgatta Vass intelmeit és megnyugtatta, hogy ő a volan mellett is olyan nyugodt, mint a parlamentben. A nyáron sokat fog trenirozni és valószínűen nagy külföldi túraára megy feleségével, Bethlen Margit grófnővel.
- Nagyon óvatos a miniszterelnök – mondják a környezetében -, már biztos a dolgában, de azért Pest belső területén még nem maga vezet, mert fél, hogy igazoltatják és még nincs meg a soffőrigazolványa.


Bizony drukkol a vizsgától és egyik napról a másikra halogatja.
- Kegyelmes uram – mondta valaki -, Magyarország miniszterelnökét ugysem fogják megbuktatni!
Bethlen nagyon komolyan válaszolt:
- Lehet, de Magyarország miniszterelnöke nem állhat oda készületlenül…

 

A vizsgáztató bizottság tagjai talán még jobban drukkolnak, mint ő maga, most fognak először miniszterelnököt examinálni. Bethlen egyébként nagyon vigyáz arra, hogy kocsija mindig tiszta, ragyogó legyen, mintha most hozták volna ki a gyárból. És büszke arra is, hogy tanulás közben eddig nem volt egyetlen defektje sem… Még néhány nap és Bethlen István az ország legfiatalabb urvezetője lesz.


Föltéve, hogy nem bukik meg a vizsgán…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98