Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

A spanyol diktaturát megbuktatja legyőzött forradalom

London, február 24.
A legutóbbi spanyolországi forradalmi mozgalmak idején a „Times” kiküldötte egyik munkatársát, aki most számol be utjának tapasztalatairól. A cikk szerint a diktatura helyzete nagyon megrendült Spanyolországban.


Most először történt – írja a „Times” -, hogy pánik jelei mutatkoztak. Ha az az óriási rendőri karhatalom, amelyet Martinez tábornok belügyminiszter állított föl, nem tudja megakadályozni az összeesküvést, hát akkor ki képes erre? Az, hogy Primo de Rivera fölhívta a hazafiak unióját arra, hogy kémszolgálatot teljesítsen, aligha fog népszerűsége emeléséhez hozzájárulni. Az igazi spanyol rettenetes megveti a politikai spiclit. Ma már nincs ember, aki ne tudná, hogy a spanyol diktatura nem népszerű. Primo de Rivera kommünikéi igazat mondanak, amikor azt írják, hogy a sajtó kilencven százaléka ellenséges érzülettel van a diktatura iránt. Ujabban a közvélemény kételkedik már Primo de Rivera tisztességes szándékaiban.


A diktátor főtámasza a király, aki annyira hozzá van táncolva Primo de Riverához, hogy nem tudna számot adni eljárásáról egy népparlament előtt. És egy népparlament megválasztását csak a diktatura tudja megakadályozni. Eddig a szabadelvű értelmiség volt a diktatura kimondott ellensége, most azonban már konzervativ és arisztokrata körök is ellenzék sorába léptek.


Ezek a rétegek a közelgő rossz napoktól való félelmükben a külföldön helyezik el vagyonukat. Amikor a kormány legutóbb 500 millió pezetás kölcsönt akart fölvenni, a madridi bankok kijelentették, hogy ügyfeleik nem hajlandók pénzt fektetni a kormány által kibocsátott állampapirokba.


A „Times”-nek ezen cikke nyomán, amely politikai és diplomáciai körökben rendkivül nagy föltünést keltett, olyan hirek terjedtek el, hogy a spanyol diktatura végnapjait éli.


Primo de Rivera nyers erővel elnyomta ugyan a forradalmat, de nem tudta elnyomni a lelkek forradalmát és nem tud megbirkózni a közvélemény azon imperativ követelésével, hogy a diktaturát meg kell szüntetni és alkotmányos uralmat kell szüntetni és alkotmányos uralmat kell helyére állítani. Beavatott körökben ugy tudják, egész rövid idő kérdése csupán, hogy a spanyol diktaturát megbuktassa a legyőzött forradalom.


Madrid, február 24.
A „La Nazion” föltünést keltő hosszabb cikkben foglalkozik a politikai helyzettel és a következőket írja:
Primo de Rivera a tervezett uj alkotmány életbelépése után lemond és mint egyszerű képviselő tagja lesz az uj nemzetgyülésnek, de az uj alkotmányos korszakban nem vállal tárcát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98