Dtum
Login with Facebookk
1929 | Június

Európa egységes frontját akarják kialakitani Amerika ellen

Jóllehet, még e pillanatban nincsenek amerikai jelentések arról, hogy az uj vámtörvény tételeit miképen módositották az amerikai nemzetgyülésen a vámvita folyamán, de annyi már bizonyos, hogy a tervezett vámemeléseket elfogadták s hogy a szenátus sem fog rajtuk változtatni. Ilyenformán el kell készülve lenni, hogy egész Európa már az ősz elején érzeni fogja az amerikai vámpolitika hatásait.

A vámemelés legnagyobbrészt mezőgazdasági cikkekre vonatkozik, de ez nem irányul az európai, hanem inkább a kanadai és délamerikai export ellen, mig a cukorvámok a kubai cukortermelést érintik.

Az ipari vámok azonban nagy bajt okoznak majd nálunk.
Elsősorban a textilvámokat emelték erősen s állitólag azok után a fehéritetlen pamutáruk után, amelyek eddig értékük után számitott 30 %-os vámmal voltak terhelve, az uj vám szerint 41.5 % vámot szednek, mig a fehéritett pamutáruk eddigi 33 %-os vámját 44.5 %-ra emelték. A nyomott és színes kartonok vámja 16-47 % lesz az eddigi 15-40 % helyett. A gyapjuszövetek után eddig sulyvámot szedtek, ezentul az érték 50 %-os vámjával terhelik s ugyancsak 3-15 %-kal emelik a fonalak, cérnák, csipkék és konfekcionált áruk vámját.

A vámemelések Anglia, Németország, Svájc és főleg Csehszlovákia textiliparát érintik érzékenyen, amely utóbbi egész juta- és vászonkivitelének 20, konfekcióiparának 19 és pamutáruinak 3 %-ával volt érdekelve az amerikai piacon.

Az európai vas- és acélipart főleg a nyersvas szempontjából a vámemelés azáltal érinti, hogy az eddigi tonnánként 1125 dolláros vámot, amelyet csak akkor szedtek be, ha megállapitották, hogy dumpingáron jöttek, most mint állandó vámot fogják alkalmazni. Az uj vámok erősen érintik majd a bőr- és cipőipart is.

A legérzékenyebb csapást az egész vámemelés Csehországra méri és igy nem lehet csodálni, hogy Prága felől nagy agitáció indul meg azzal a céllal, hogy az európai államokat közös eljárásra birják az „amerikai veszély” ellen. A prágai kamara arra figyelmezteti Európát, hogy az egész amerikai kivitel felét az európai kontinens veszi föl és igy represszáliákra volna elég eszköz.

Az európai vámegyesületet legközelebb Hamburgban megtartandó értekezletre kivánják összehivatni egy közös európai védőfront kiképzése érdekében. A francia ipari érdekképviseletek elnöksége is erősen mozgolódik s ujabban tiltakozó fölhivást tett közzé, amelyben represszáliákat sürget az amerikai automobil- és konzervipar ellen.

Ime, a vámkérdés, amely a legnagyobb átka a háboru utáni Európának s egymással szembe állitotta az óvilág nemzeteit, most már világrészeket uszit egymásra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98