Dtum
Login with Facebookk
1929 | November

Tardieu kormánya csütörtökön lép a kamara elé

Páris, november 3.
Tardieu uj kormányát, amelyben 16 miniszter és 11 politika államtitkár foglal helyet, a vasárnapra virradó éjjel mutatta be a köztársaság elnökének. A kormány kedden és csütörtökön minisztertanácsot tart, hogy letárgyalja programnyilatkozatát, amelyet Tandieu csütörtökön mond el a kamarában.

 

Vasárnap Tardieu fogadta  tudósítónkat és a kormány szándékai s tervei felől igy nyilatkozott:
- A kormány megalakulása végetvet a hosszura nyuló válságnak, amely csodálkozásba ejtette az országot. Ez az első eredmény, amit munkatársaim és én el akarunk érni. Fontos másfelől, hogy a parlamenti munka ujramegkezdésével lehetővé váljék a parlamentben a rendkivül nagyfontosságu nemzetközi egyezmények megvitatása. Nem lehetett tovább késleltetni a költségvetésnek és a hozzákapcsolódó pénzügyi reformnak tárgyalását sem. Remélem, hogy a parlament két háza támogatni fog célunk elérésében.


A többség, amelyre Tardieu a parlamentben számít, ugyanaz, amely Poincarét támogatta.


Briand a miniszterelnöki székben nem tudta ezt a többséget együtt tartani: lehetséges, hogy Tardieu a tettek embere, aki a belügyminiszteri székben céltudatos és erelyéskezü politikusnak bizonyult, képes lesz erre. Előrelátható azonban, hogy a radikálisok az első alkalmat meg fogják ragadni, hogy a kormány ellen fölvegyék a küzdelmet.


Erre mutat a párisi radikális lapok hangja is. A „Volonté” hangsulyozza, hogy a radikálisok az uj kormányt tettei alapján ítéli meg.


A radikális „Republique” kijelenti, hogy a radikálisok ellenséges elfogultság nélkül fogadják az uj kormányt, de nem felejtik el a rájuk ruházott megbizást és ébren fognak őrködni a béke megszilárdításán.


A radikális „Ere Nouvelle” a Young-tervezet ratifikálásának fontosságát hangoztatja. Fontos, hogy az az ember maradjon a külügyminiszteri székben, aki egyedül képes ezt a föladatot locarnói szellemben megoldani.


A szocialista „Populaire” szerint csütörtökön, a bemutatkozás napján, ujabb kormányválsát következik. A kormány nyilvánvalóan nevetséges és reakciónárius.


Ezzel szemben a „Matin” azt reméli, hogy csütörtökig lecsillapulnak a kedélyek. Addig nem is lehet megitélni a kormány kilátásait, számítani lehet azonban a kormány vezérének jellemére, politikai ügyességére és bátorságára. Tardieu ugyanolyan ember, mint Foch marsall volt: tudja, hogy mindenekelőtt akarnia kell a győzelmet és akkor győzelmet is arat.

A Tardieu-kormány – Briand büvészmutatványa

A Tardieu-kormány megalakításával, ugy látszik, sikerült Briand terve, ki – akármilyen paradoxul hangzik – saját békepolitikáját akarta Dalander kormányalakító kisérletének megbuktatásával megvédeni.


Daladier és a radikálisok ugyanis a legbizalmasabb viszonyban állnak MacDonalddal és az angol munkáspárttal. MacDonald és Herriot indították meg annakidején 1924-ben a londoni megállapodással a reparációs kérdés végleges rendezését. Briand talán joggal attól tartott, hogy a francia radikálisok és az angol labour-párt tulságosan szoros együttmüködése egészen angol-száz vizekre fogja téríteni a francia külpolitikát, ami viszont föltétlenül erős nacionalista ellenhatást váltott volna ki a kamarában. A hágai egyezményeknek és a Rajna-vidék kiürítésének már ma is igen erős ellenzéke van a kamarában, amely föltétlenül magához rántotta volna a középfrakciókat, ha a kamara a francia külpolitika függetlenségét látta volna veszélyeztetve.

 

A Briand-Chamberlain-féle politikai jelszava így hangzott: „Együttmüködés, ha szükséges, még Amerika ellen is.”

 

A MacDonald-Hoover-féle együttmüködést ma Párisban így jellemzik: „Együttműködés, ha kell, Franciaország ellen is” és a francia közvélemény semmikép sem látná szivesen, ha maga Franciaország igyekeznék az angol-száz csoporthoz közeledni. Igy jött létre az a groteszk terv, hogy egy jobboldali kabinet segítségével vigyék tető alá a hágai egyezményt, mert Tardieut a jobboldal, Briand békepolitikáját pedig a baloldalinak nem fogják megbuktatni.


Ezért folyamodott Briand az intrika eszközéhez és ezért buktatta meg Daladier kisérletét. Hogy a Tardieu-kormány a bal- és jobboldal sziklái között meddig képes magát fölszinen tartani, attól függ, mennyi idő alatt sikerül Hágában a reparációs tárgyalásokat befejezni és a megfelelő javaslatokat a parlament elé terjeszteni.


Tardieu legvérmesebb hivei sem remélik, hogy ez a kabinet az év végén tul tartani tudja magát.
Tardieu szövegezte meg a trianoni szerződést és buktatta mag a frankügy idején a Briand-kormányt.


Páris, november 3.
Példátlanul érdekes politikai karrier után ül André Tardieu Franciaország miniszterelnöki székébe. Ötvenesztendős koráig ez az izzó temperamentum, de hideg, sőt kifejezéstelen arcu politikus a francia soviniszták legszélsőségesebb elveit vallotta és valósította meg, de az idők járása megfordult Franciaország fölött és megfordította s nemzetközi megértés és a Németországgal való kibékülés irányában Tardien politikai fölfogását is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tardieu Az új francia kormány
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bachát Dániel evangélikus püspök halála
A protestáns püspöki karnak egyik nagyérdemű tagja. Bachát Dániel, a...
Amundsen visszatérése északsarki expedíciójáról Amundsen visszatérése északsarki expedíciójáról
Amundsen, aki repülőgéppel akarta megközelíteni az északi sarkot és e...
Elfogták Lőwy Ernő dr. gyilkosát!
A Kis Ujság elsőnek írta meg, hogy dr. Lőwy Ernőt, az ismert...
Gróf Tisza István középiskolai tanárok fizetéséről Gróf Tisza István középiskolai tanárok fizetéséről
Gróf Tisza István megemlékezik a középiskolai tanárok fizetésének...
Kezdődik az iskola,, kezdődnek a gondok Kezdődik az iskola,, kezdődnek a gondok
Kezdjük azzal, amivel a rendkívül szomorú júliusban elváltunk az...
Atletika ifjusági hadibajnokság Atletika ifjusági hadibajnokság
A margitszigeti sporttelepen rendezte a MASz Magyarország ifjusági...
Az astrophotographia fejlődése az utolsó negyedszázad alatt Az astrophotographia fejlődése az utolsó negyedszázad alatt
Az utolsó huszonöt évben a photographiai módszereket oly nagy...
A bukovinai csángók hazatelepítése A bukovinai csángók hazatelepítése
A négy bukovinai csángó falu, Istensegits, Fogadjisten, Hadikfalva és...
Rudnay Gyula képei
A forma biztonsága a szemlélet biztonságából születik. A szemlélet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98