Dtum
Login with Facebookk
1931 | Február

A vajdasági irodalom

A magyar közönyről, a tespesztő, eszméket fonnyasztó alföldi rónákról sokat írtak már, a modern magyar irodalom sokszáz verse, beszélye, regénye és drámai kísérlete sírja, átkozza az álmok, akarások porbahullását, az ígéretes lendületek gyászos elcsuklását, a patétikus fellobbanások lapos, lagymatag lekókadását.

 

Mindig a por a győztes, a végtelen hatalmú por a szellem minden törekvését elbágyasztja, beszitálja, lassan megfojtja és eltemeti. ha a jugoszláviai magyar irodalomról őszinte beszámolót kellene adnom, akkor mindenesetre egy újabb - talán nem is minden eredetiség nélküli - por-ének, vagy por-dráma témáját kellene felvázolnom. Mert a felpirosló akarások, a lendületes ígéretek szelíden, szürkén, egyre csituló lelkiismerettel belefeküdtek a langyos, vastag bácskai pordunnákba.

Két év előtt még nem ezt hittük, "Mocsaras rónán bércekre vágytunk", a tenniakarás, a feszülő hit nemcsak lenge, széplelkes terveket rajzolt a holnap horizontjára, hanem komoly, átfogó munkába kezdett, egy táborba hozta az írókat, koncentrálni akarta az erőket, melyek tétován tapogatództak, sokan elkallódtak az öntudatlanság, és tanácstalanság útvesztőjében, mások a zsurnalizmus görnyedt és kedvtelen szolgái lettek.

 

Az új területek új magyar irodalma nem merenghetett többé művészi elvek, nemes esztétikai szempontok előtt, az irodalom összefolyt az új élet problémáival, mint árva, tétova medrű csermelyek a messze hegyi úton. Szükségessé vált tehát az összefogás, a különböző egyéniségek, művészi elvek és világszemléletek közös nevezőre hozása, a reális irodalompolitika, amely irodalmunk életét és fejlődési lehetőségeit biztosítsa.

 

Így és ezért született meg a Vajdasági Írás, a jugoszláviai magyarság első irodalmi szemléje. Tiszta hittel, nemes építőkedvvel kezdtük meg a munkát. Először a belföldi értékeket kellett összegyüjtenünk, majd szorosabbá és állandóvá tenni a kapcsolatokat a szerb-horvát irodalommal, végül pedig kapcsolatokat teremteni a magyar kisebbségi irodalmakkal, hiszen vágyaink, törekvéseink szinte azonosak voltak erdélyi és csehszlovákiai testvéreinkével.

 

És a Vajdasági Írás nemcsak terveket rajzolt, hanem valóban hidakat vert a különböző világnézetek, a szerb és magyar irodalom, a kisebbségi magyar szellemi és művészi törekvések közé. Ezek a hidak nem voltak bámult bravurok, de egyszerü és becsületes pontonok, melyeken mindig át lehetett jutni a túlsó partra.

Az elindulás ígéretes volt, a lomha, merev alföldi közöny, a mélyen horkoló magyar lelkiismeret szinte megmozdulni látszott. Talán nem is olyan halálszagú ez a róna, talán nem is igaz az a sok jaj, pányva, sikoly és átok, amit eddig a porról jajongtak. 1928 novemberében a jugoszláviai magyar írók összejöttek a becsei népkör jubileuma alkalmával, hogy közös problémáikat megvitassák. Hosszú, fáradt, kicsinyes viták húzták be az estét a hűvösödő éjszakába, anélkül, hogy az írók valamit is határoztak volna.

 

 

De a határozat nem is volt fontos. A lényeges mégis csak az volt, hogy összejöttek, hogy megismerték egymást. A Népkör nagyszerű ünnepe magasra csavarta a lelkesedés lángpilléit. A legtöbben észre sem vették, hogy tulajdonképpen semmi sem történt és hogy a becsei Helikonon hiányzottak a bácskai Kemény Jánosok. És ez a vak bizakodás nagy lendületet adott, a Vajdasági Írás egyre izmosabb és nívósabb számokat adott, de anyagi megalapozása egyre késett.

 

A becsei ígéretek és ívelések lassan visszahullottak a porba, a túnya, borozgató és tarokkozó magyar hétköznapok közé. De ezt még kevesen veszik észre, a Vajdasági Írás nívója még lelkesen emelkedik, a sokáig tagadott vajdasági irodalom kontúrjai keményen, öntudatosan rajzolódnak a zsíros köztudatba, mégis a por egyre húz, tunyít, temet, Ťitt meddő a nagy gerjedésť. ŤHiába minden, mind lehullunk.ť

 

A Vajdasági Írás ez év januárjában megszűnik, az íróknak nincsen többé kollektív folyóirata, az irodalomnak nincsen többé tiszta otthona. A napilapok ugyan többször hoznak értékes írásokat, néha külföldi folyóiratokban is találkozunk vajdasági írók műveivel, mégis így nehezen lehet áttekinteni irodalmi termésünket. Amit a Vajdasági Írás megteremtett, az lassan, mint gyökérnélküli növény, elszáradt, a bimbózó öntudat együtt senyvedt el az elvetélt irodalmi tervekkel. Néhol talán a fiókok telnek meg kézirattal, legtöbbször azonban a gigászi, alföldi egykedvűség megfojtja még az álmok csiráit is.

Questa mia stanca ed arida terra - sírta valamikor Leopardi a marche-i tespedtségről, de ezek a szavak csak sápadt, vértelen hasonlatosságok, ha erre a tájra alkalmazzuk őket. Mert itt a bágyadt, lelketlen mindenmindegy még akkor is borzalmasabb, ha nem Leopardi szomorú szemével nézzük a bácskai és bánáti rónákat.

 

Ó, ha valaki egyszerűen el tudná sírni a vajdaság: szárazság és tunyaság epopejáját! Ha valaki meg tudná és meg merné írni a pornak, a közönynek nagyszerű győzelmét a fellobbanó akarások felett! Ez lenne a vajdasági irodalom legmagasabb célja, legigazibb, legmegrázóbb és legmesszebb csengő cri et cor-ja.

 

Szenteleky Kornél

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98