Dtum
Login with Facebookk
1932 | Január

Pekár Gyula megállapodott a miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel

Politikai és gazdasági körökben komoly érdeklődés előzi meg a csehszlovák-magyar kereskedelmi tárgyalásoknak e héten esedékes folytatását. A tárgyalások előkészítése céljából az este a miniszterelnökségen fontos gazdasági értekezletet tartottak, amelyen Károlyi, Walko, Korányi, Kenéz és Ivády miniszterek vettek részt.

 

E tárgyalások anyaga holnap délután a minisztertanács elé kerül, a csehszlovák-magyar közeledés problémájával azonban ma már a politikai pártok is élénken foglalkoznak. Ami évekkel, sőt még csak hónapokkal ezelőtt is kisebbfajta hazaárulásba ment; ma már a kormánypártban is szalónképessé várt az a kívánság, sőt követelés, hogy a gazdasági válság enyhitése érdekében közeledést kell létrehozni a szomszéd államokkal, elsősorban Ausztriával és Csehszlovákiával.

 

Vasárnap este több kormánypárti képviselő bizalmas megbeszélésen vitatta meg ezt a kérdést és az a fölfogás kerekedett fölül, hogy a tárgyalások fonalának fölvételéből semmi esetre sem szabad presztizskérdést csinálni, elérkezett az ideje annak, hogy közvetlen konkrét tárgyalások induljanak meg nemcsak Prágával és Béccsel, hanem Berlinnel is.


Ugyancsak a kormánypártban merült föl az a kívánság, hogy a kormánynak most már a legrövidebb időn belül gondoskodnia kell a külügyi bizottság összehivásáról.

 

Erre vonatkozóan Örffy Imre a következőket mondotta:
„A közelmult belpolitikai kormányzat állandó birálatában nem merülhet ki a politikai élet, minden tisztánlátó embernek el kell ismernie, hogy a magyar ügy, a gazdasági válság enyhitésének kérdése ma elsősorban külpolitikai probléma, amellyel egyrészt a külügyi bizottságot, másrészt – a sajtó utján – a közvéleményt is megfelelően foglalkoztatni kell, annál is inkább, mivel a rendszertelen politikai nyilatkozatok komoly kár okozhatnak az országoknak.
Éppen ezért mindenképen szükséges, hogy a képviselőház külügyi bizottsága minél előbb összeüljön."


Beszéltünk ezután Pekár Gyulával, a képviselőház külügyi bizottság elnökével, aki így nyilatkozott:
- Magam is azt tartom, hogy a magyarságot érdeklődő legfőbb probléma ma a külpolitikával függ össze és ennek tudatában mindjárt ujév után érintkezésbe léptem a miniszterelnök és a külügyminiszter urakkal és együtt teljes egyetértésben intézkedés fog történni, hogy a külügyi bizottság nyomban Walko és Korányi minisztereknek Genfből való hazaérkezés után, vagyis január végén, összeüljön.


Az eredeti terv szerint erre korábban került volna sor, a Népszövetség tanácsülésének egy héttel történt elhalasztása azonban döntő sullyal esik itt latba, mert hiszen éppen a Genfből hazaérkező külügyminiszter urnak kell alkalmat adnunk arra, hogy külföldi tárgyalásainak eredménye alapján részletesen ismertesse a bizottsággal a legidőszerübb külpolitikai problémákat.


A külügyminiszter urnak január végén már módjában lesz bizonyos eredményekre is rámutatni, a külügyi bizottság tehát mindenképen tiszta képet fog kapni a külügyi helyzetről. Ezentul azután rugaszkodni fogok ahhoz, hogy a képviselőház külügyi bizottsága havonként legalább egyszer ülést tartson.


A csehszlovák-magyar közlekedés ügyében ezeket mondotta a külügyi bizottság elnöke:
- A csehszlovák-magyar közeledéssel kapcsolatban legutóbb számos nyilatkozat jelent meg a külföldön és a belföldön egyaránt, de hogy e nyilatkozatokban mi az élő valóság és mi a tüzijáték, azt csak a most meginduló csehszlovák-magyar tárgyalások eredménye fogja megmutatni.


Bethlen legutóbb azt hangoztatta, hogy az első lépést Csehszlovákiának kell megtennie. Csehszlovákia van hatalomban, tőle várjuk, milyen hangnemben üti meg a békülékenység hangvilláját!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pekár Gyula Örffy Imre Walkó Korányi Frigyes
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98