Dtum
Login with Facebookk
1932 | November

Rövidek

Churchill: „Egész Európa ujabb háborura készül.”

Londonból jelentik: Winston Churchill a „Sunday Dispatch”-ban a két év óta folyó leszerelési vitát undorító képmutatás üzelmének nevezi. Mindegyik ország a lefegyverzés és a béke pózában katonai előnyöket igyekszik önmagának biztosítani. Egész Európa ujabb háborura készül. A gyárakat ugy rendezik be, hogy percek alatt áttérhessenek hadüzemre. A vezérkarok katonai terveken, a kormányok politikai csoportosulásokon dolgoznak, de a békeszólamok áradata azért szakadatlanul tovább hömpölyög. Nem szabad Angliának uj európai kötelezettségeket vállalnia és meg kell erősödnie tengeri, légi és szárazföldi haderejét, hogy megvédhesse a szigetországok élelmiszerellátását és a birodalom egységét.

 

Gaál Gaszton utolsó utja a boglári templomból a családi kriptába

Gaál Gaszton országgyülési képviselő, a Független Kisgazdapárt vezére 64 éves korában meghalt. Ellenzéki volt, harcos volt és utolsó pillanatáig küzdött a halállal. Tíznapos haláltusa után zárta le a szemét a népszerű politikai vezér, aki sohasem hajhászta a népszerűséget. Halálával a legképzettebb politikusok egyike tünt el a parlament padsoraiból.


Hoober hevesen támadta vasárnap ellenjelöltjét: Rooseveltet
London, november 6.
Hoover elnök Saint Paulban tartott harcias beszédében azzal vádolta a demokráciákat, hogy a nép elégedetlenségét igyekeztek kiaknázni. Roosevelt győzelme esetén az Egyesült Államoknak nem volna határozott politikájuk. Ugyanekkor Roosevelt Newyorkban óriási tömeg előtt, amely lelkesen ünnepelte, beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy pártja elsősorban arra törekszik: az amerikai nemzet minden egyes polgára jogot követelhet magának, arra, hogy munkájával megkeresse kenyerét.

Ma általános rendőri készültség a fővárosban
Vasárnap este kettős rendőrőrszemek cirkáltak Budapest utcáin és detektivek vitték be a főkaptányságra azokat a nyilvántartott embereket, akik kommunista zavargásokat akartak rendezni. Ma általános rendőri készenlét van az egész ország területén, mert ezen a napon tört ki 15 év előtt az orosz bolsevista forradalom.

Herriot miniszterelnök Madridba érkezett

Madridból jelentik: Herriot francia miniszterelnök hétfőn reggel felesége s Dalimier munkaügyi miniszter kiséretében Madridba érkezett. A délelőtt folyamán meglátogatta Zamora köztársasági elnököt, akinek átnyujtotta a becsületrend nagykeresztjét. Herriot az egész napot politikai tárgyalásokkal töltötte. Hire terjedt, hogy a francia miniszterelnök katonai szövetség megkötése céljából érkezett Madridba, ezért a kommunisták háboruellenes utcai tüntetéseket rendeztek.

Kina kilép a Népszövetségből

Genf, november 20.
Hétfőn kezdődik a Népszövetség Tanácsának ülése és a különböző külföldi delegációk után vasárnap érkezett Genfbe a német delegáció is, élén Neurath báróval, a Papen-kormány külülgyminiszterével. A Népszövetségi Tanács mostani ülésszakának szenzációja az lesz, hogy Kína kilép a Népszövetségből.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Churchill Gaál Gaszton Gaál Gaszton temetése. Elindul a gyászmenet A kriptában Hoover Az ülő sorban balról jobbra Zuluereta spanyol külügyminiszter, Herriot, Azana spanyol elnök és Delibier munkaügyi miniszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98