Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Bemutatók

A drámairodalom mai apályában nem csoda, ha a szinpad igyekszik hasznosíthatóvá tenni azokat a nagy értékeket, melyeket a regény rejt magában. Még kevésbé csoda, hogy ha e végből körülnéz, minduntalan Dosztojevszkijn akad meg a szeme. A Dosztojevszkij-szinpadiasítások során most a Bün és bünhődés jutott magyar szinpadra Baty, a francia rendező dramatizálásában s a Magyar Szinház vállalta az előadás nagy és minden ambicióra méltó feladatát.

Mindjárt meg kell mondanunk: a feladathoz méltónak bizonyult. Olyan előadást adott, amely egy időre ismét helyreállítja a budapesti szinpad sokat emlegetett színvonalában való bizalmunkat. Ha vannak is kisebb egyenetlenségei, ha a darabban szereplő nők, kettő kivételével relief nélkül maradnak, egészében véve a szokatlanul nagy személyzetet kifogástalanul mozgatja a rendező, Bródy Pál keze, a kis szereplők is értékesekké teszik azokat a perceket, amikor a szinpadon vannak, alig akad észrevehető hézagrepedés az előadáson, három szereplő pedig igazi, nem egyhamar feledhető szinpadi élményt nyujt, ami a mai magyar színjátszás csúcspontjára ér el.

 

Ezek Baló Elemér, Törzs Jenő és Kabos Gyula. Baló Raszkolnyikov szerepét játssza. Ez a különös színész évek előtt az Árnyhalászban tünt fel, sokáig ennek az első nagy szerepének a hatása alatt állott, úgyhogy sokan már kételkedtek is benne. Úgy látszott, nincs regisztere. Jókora időközökön át nem is láttuk a szinpadon; a színházak a tartalékba helyezték s csak ritkán hívták be, fegyvergyakorlatra. Most egyszerre bebizonyította, hogy nem az ő regiszterében volt a hiány, hanem abban, hogy a mai drámaírás kevés nekivaló szerepet tud alkotni.

 

A Raszkolnyikov nagy terjedelmű és szélesen átfogó szerepében, amely a regiszternek a mélység irányában való felszereltségről. A szerep küdenkit meggyőzött nagy feladatokra való felszereltségéről. A szerep különben is jól van az átdolgozásban felépítve, kevéssé érezni kivonatízét, minden benne van, ami a regényalakból szinpadilag értékesíthető s nem ejti el azt sem, ami benne transcendentális, Dosztojevszkij módjára a világegyetembe torkolló. Csaknem minden mondata a regényből van véve, természetesen szinpadra való átformálásban. Alaptalannak bizonyult az az aggodalmunk, hogy a darabból kimarad Dosztojevszkij és megmarad a bűnügyi dráma.

 

Baló Elemér már első jelenetében megadja játékának aláfestését, a karakternek azokat az elemeit, melyekre később az egész játék felépül. Téveteg lénye, ahogy pihenést nem tűrő zaklatódással a gyilkosság ténye körül forog s minduntalan rálép arra a határvonalra, ahol az őrültség kezdődik, annak az embernek a bizonytalansága, aki alatt folyton süpped a valóság talaja, mert eleve nem tud emberi viszonyba jutni a körülötte élő világgal. Baló a problémát lelki eszközökkel oldja meg, kevés színészi apparátussal, de teljes hitelességgel.

 

Azt az embert mutatja meg, aki nem tud abban a közegben élni, amelyben élnie kell s szörnyű gyötrődésében akkor találja meg a felmagasztosulást, amikor elszakad közegétől. Az alak atmoszféráját épúgy megteremti, mint a részleteit: munkája komplett szinészi teljesítmény. Törzs a vizsgálóbírót játssza, a színészi jellemzés minden eszközével, dosztojevszkijsen és oroszosan, az alaknak démoni vonásaira vetve a főhangsúlyt. Kaján mosolya, nevetése, konfidenskedése alatt mindig érezzük belső túlfeszítettségét s azt a masochista gyötrő kielégülést, amelyet vizsgálóbírói tiszte szerez neki azzal, hogy bele tud látni a bűnös vonagló lelkébe.

 

Nagy meglepetés Kabos Marmeladovja. Ezt a kitünő színészt eddig csak komikus, sokszor groteszk s majdnem mindig zsargon-ízű szerepekben láttuk s most egyszerre kiderült, hogy a tragikus aláfestésű groteszkben talán még kitünőbb, olyan penetráns züllöttséggel, maszknak, mozgásnak, beszédnek olyan hitelességével, olyan félreismerhetetlenül orosz atmoszférában játszik, hogy az alak megnő és epizódból főszereplővé válik. Ez a felfedezés kétségtelen nyeresége a szinpadnak. A nők közül csak Kovács Terus és Szabados Piroska játéka elégített ki. Heltai Jenő fordítása a szinpadi nyelv mesterének munkája. A Magyar Szinház olyan erőfeszítést tett s olyan sikerrel, amelyet a közönségnek a teljes sikerrel kellene megjutalmazni.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Patkányirtás Indiában Patkányirtás Indiában
Indiát évről-évre meglátogatja a legborzasztóbb rém: a pestis; már...
A postahajók fölszerelése repülőgéppel A postahajók fölszerelése repülőgéppel
Az Atlanti-óceánon való átkelés idejének lehető megrövidítése a...
Munkások zavargása Békésmegyében Munkások zavargása Békésmegyében
Békésmegye több helyén a mult héten zavargások voltak. A megye...
Királyunk és a cár békeszövetsége Királyunk és a cár békeszövetsége
Husvét előtt, a szeretet ünnepének beköszöntőjéül végigfutott az...
Budapesti Korcsolyázó Egylet nemzetközi meetingje Budapesti Korcsolyázó Egylet nemzetközi meetingje
A Budapesti Korcsolyázó Egylet helyesen megválasztott dátumával...
A Szepes-fivéreket sikerük alapján kiküldik a téli olympiászra A Szepes-fivéreket sikerük alapján kiküldik a téli olympiászra
A pénteki sífutóverseny után már nyilvánvaló volt, hogy...
Erzsébet királyné halálának évfordulója Erzsébet királyné halálának évfordulója
Szeptember tizedikén lesz második évfordulója Erzsébet királyné...
Az 1907. év Az 1907. év
Egy oly esztendőtől veszünk bucsut, amely mindvégig következetes...
Előkészületek a teljes ipari autarkiára Olaszországban Előkészületek a teljes ipari autarkiára Olaszországban
Csak kevesen tudják, hogy mialatt az elmult hetekben az egész világ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98