Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Legitimista zászlóbontó nagygyűlés Szegeden

Szeged, augusztus 6.
Vasárnap délelőtt 11 órakor tartotta meg Szegeden a Griger Miklós vezetése alatt álló Nemzeti Néppárt zászlóbontó nagygyűlését.

 

A gyűlés első szónoka, Griger Miklós bevezető szavaiban hangsúlyozta, hogy a szociális és demokratikus legitimizmus hívei Szegeden bontják ki a restauráció zászlóját.


- Ha a restaurációt nem látnám hajszálig egybevágónak a magyar nép érdekeivel, - folytatta – semmi sem késztethetett volna erre a zászlóbontásra. Egy nagyvonalú reform-konzervatív szociális politikának minden garanciáját megtaláltam a fiatal király egyéniségében.


Egyedül az Ausztriával való vám-, illetve államszövetség képes az Anschines fenyegető veszélyét elhárítani, ez számunkra a legkedvezőbb gazdasági megoldás és egyszersmind az a történelmi formáció, amely egészen más tárgyaló félként jelentkezhet a kisantanttal szemben. Felelősségre vonom azokat, akik ezt az utat járni bármilyen okból elmulasztják, de azokat is akik a mai kormánypolitikának készéggel asszisztálnak, holott egész multjuk és tradiciójuk a legitimizmus ügyének szolgálatára kötelezné őket. Amíg a Habsburgok hatalmon voltak, ott nyüzsögtek az udvar fényében s ma bizony sehol sem lehet megtalálni őket, ha áldozatvállalásról van szó. Én – így fejezete be beszédét – eszméink diadalrajutása után is Bicske község egyszerű papja kívánok maradni….


Ezután Pallavicini György őrgróf emelkedett szólásra. – A berlini út elhibázott és súlyos következményekkel járó ballépése után még mindig nem látom, - mondotta – hogy a kormány eltökélten elindulna az egyetlen lehetséges osztrák-magyar megoldás felé. A belpolitikában a nemzeti egység jelszava diktatúrára való törekvést takar. A nemzeti egység pártjának, mint olyannak, szervező gyűlései legnagyobb részben csúfos kudarcot vallottak, azonban a kormány úgy látszik, ezzel nem törődik és elégnek tartja kijelölt élharcosait párthatalmi status quojának megőrzésére. Nem áll az, hogy sikerült a revizió ügyét a külföld érdeklődésének homlokterébe állítani. Erre alig lehet mással felelni, mint hogy nem a kakas szavára kezd virradni, hanem legfeljebb a kakas kiált, mert virrad.


Pallavicini beszéde után Pethő Sándor dr. emelkedett szólásra. Megkapó szavakban emlékezett meg beszéde elején a magyar legitimizmus nagy államférfiáról, gróf Andrássy Gyuláról.


- A Dunavölgy rendezésébe kell bekapcsolni – úgymond – a magyar revizió ügyét, a Duna völgyének rendező elvét pedig csakis a Habsburg-eszmével az osztrák-magyar vámunióban kompromisszumra lépett magyar gondolat jelentheti. Ebben az eljövendő államszövetségben, amely a magyar függetlenség teljes megóvásával kell, hogy létrejöjjön, a súlypont természetszerűleg Budára tolódik át. A szegények királyának visszajövetel nem jelentheti a magyar feudalizmus nagybirtokrendszerének rögzítését, sem pedig a kartel-kapitalizmus további uralmát. Ezektől egyedül a mai rendszert leváltó restauráció szabadítja meg a magyar népet, mint amelynek nem kell félnie sem mélyreható reformok merészségétől, sem a demokratikus szabadságjogok kiterjesztésétől.


Sigray Antal gróf külföldön szerzett külpolitikai benyomásairól adott számot és hangsúlyozta, hogy a legműveltebb és legnagyobb befolyással bíró külpolitikai közvéleményben, de még a legilletékesebb helyeken is, mint például az olasz kormányelnök részéről a Duna-völgy rendezésének legjobb megoldása gyanánt a restauráció külpolitikai megoldását tartják. Ezzel szemben a magyar kormányelnök nem habozott azt a kijelentést tenni, hogy ezt a megoldási módot, amely nemzetünk számára jelen helyzetében a legtöbbet hozná, még megkísérelni sem tartja érdemesnek. Végtelen könnyelműség és a magyar sorssal szemben való vétkes felelőtlenség ez, amire nekünk csak egy válaszunk lehet, mint a magyar legitizmus avangárdja, végigmegyünk az országon és a kormány fenyegetőzéseitől meg nem ijedve, megmutatjuk, hogy van még királyhű férfiasság ebben a nemzetben.


A gyűlés ezután megalakította a Nemzeti Néppárt szegedi helyi csoportját és üdvözlő táviratot küldött Stcenockerzellbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Griger Miklós Pallavicini György őrgróf Sigray Antal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ballangrud győzött Európa gyorskorcsolyázó bajnokságában Ballangrud győzött Európa gyorskorcsolyázó bajnokságában
Trondhjemből jelentik A Reggel-nek, hogy kitűnő jégviszonyok mellett...
A franczia kormány bukása A franczia kormány bukása
A franczia kormányt márczius 7-én nem várt nagy vereség érte. Az...
A zenei Greguss-jutalom odaítélése A zenei Greguss-jutalom odaítélése
A Kisfaludy-társaság a zenei Greguss-jutalmat Szendy Árpád egy...
Az Ernst-muzeum csoportkiállitása Az Ernst-muzeum csoportkiállitása
Romantika? Hogy ez kell-e korunknak, vagy inkább az új...
A Hősök kard-emlékversenye A Hősök kard-emlékversenye
Győztes és egyben a „a legjobb magyar kardvivó” címért...
Csak négymillió mázsa gabonára számíthat a közellátás Csak négymillió mázsa gabonára számíthat a közellátás
Rónai Sándor közellátásügyi miniszter kedden délután fogadta a magyar...
A szerb trónöröklés A szerb trónöröklés
Sándor szerb király mélyen sértve érzi magát azzal, hogy a czár nem...
A fasiszta rendszer bukása Olaszországban A fasiszta rendszer bukása Olaszországban
Az algiri rádió utján az angolszász hatalmak szombaton este ujabb...
Budapest és Erdély belső idegenforgalma Budapest és Erdély belső idegenforgalma
Amikor igazi magyar szeretettel és hódolattal övezett Kormányzónk...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98