Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

A kutyaidomitás titkai, az artistakutyák

Hogyan idomítják az artistakutyákat?

A baleset után egyideig még reménykedtem, aztán eladtam a lovaimat és céllövöldét vásároltam a Népligetben. Itt kezdtem foglalkozni kutyaidomítással. Ez a legnehezebb mesterségek egyike, mert végtelen türelem kell hozzá. Hat hónap, egy esztendő mulik el addig, amíg a nyers kölyökkutyából artistakutya lesz.

Én csak foxterrierekkel foglalkozom, mert ezek idomíthatók a legkönnyebben és a legjobban. Az artistakutyák idomítása az ültetéssel kezdődik.

Ennél az első számnál van legtöbb baj és ennek betanítása gyakran hónapokat vesz igénybe, pedig mindössze arról van szó, hogy a kutyát ülésre kell tanítani. Ez különben úgy történik, hogy a kutyát zsámolyra ültetjük, eléje ülünk és folyton, de folyton felültetjük hátsó lábaira.

A második szám az ugrás. Néhány centiméter magasságban zsinórt feszítünk ki, ezt kell a kutyának keresztül ugrania. Nyakörvéhez spárgát kötünk és ennek segítségével áthúzzuk a kifeszített zsinór felett, közben pedig folyton azt kiáltjuk, hogy hopp!... hopp!... Hosszú és türelmes munka után a kutya maga ugrik át a zsinór fölött és így végül már levehetjük nyakáról a spárgát vagy a szíjat is.

A harmadik mutatvány a kétlábon való járás. Itt is zsinórt kötünk a nyakára és felhúzzuk addig, amíg két hátsó lábán áll. Közben egy darab kockacukrot tartunk az orrához és biztatjuk, hogy kapja el a cukrot. A kutya, forog, ágaskodik és végül két három napon belül már egyedül, minden segítség nélkül áll két hátsó lábára. Persze, néha-néha meg kell jutalmaznunk egy darab cukorral.


A negyedig mutatvány az úgynevezett kígyólépés. Ez abból áll, hogy a kutya, miközben megyünk, átbújik két lábunk közölt. Itt is tanítás közben cukorral csalogatjuk.

A gátugrás az ötödik mutatvány. Egymásután alacsony gátakat állítunk fel és ezeken ugratjuk át a kutyákat. Ezt is hamar megtanulja.


A kétlábon való gátugrás következik ezután, aztán hetediknek a keringőzik, majd a hordógurítás, a zászlóhordozás és végül a szaltózás.

Annak ellenére, hogy a kutyákkal csak a tanítás kezdetén van sok baj és később mindkönnyebb lesz a munkánk, mégis közel egy évig eltart, amíg az idomított kutyával nyilvánosság elé léphetünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98