Dtum
Login with Facebookk
1933 | Február

Az érem másik fele

A beruházási hitelek elosztására, felhasználására vonatkozó tervek még ma sincsenek készen, holott a közvélemény méltán elvárhatta volna, hogy az új adók kivetésével egyidőben az érem másik fele is napvilágra kerüljön. Értesülésünk szerint egyelőre még sem az összegszerűség kérdésében, sem a felhasználás módjára nézve nincs végleges döntés.

A pénzügyminiszter bejelentése szerint e begyujtási hitelekre, illetve gyümölcsöző beruházások céljaira körülbelül hetvenmillió pengő fog a közel jövőben felhasználásra kerülni. Ez az összeg a következőképpen oszlik meg: a transzferalapból a kormány közvetlenül 15 millió pengőt vehet igénybe beruházási célokra. A főváros nagy üzemeinek ugyancsak beruházási célokra 15 millió pengő áll rendelkezésükre a külföldi hitelezők javára a főváros által befizetett, de külföldre át nem utalható összegből.

Az ipari termelés finanszírozására alakítandó intézet 25 millió pengő erejéig nyujthat hiteleket s végül a rövidlejáratú hitelekből a legutóbbi egyezmény értelmében 5 százalékot felmondhatnak a hitelezők, ezzel az összeggel a bankok likviditási tartaléka csökkenni fog s ennek az összegnek, amely kereken 30 millió pengőre tehető, a fele, tehát 15 millió pengő szintén beruházási munkákban fog elhelyezést keresni.

A pénzügyminiszter eddig csak annyit mondott, hogy a kormány rendelkezésére álló összegből elsősorban a MÁV. beruházási munkáit, főleg a motorizálást, másodsorban pedig vízvédelmi, tehát földmunkákat kíván finanszírozni. Mindkét esetben olyan beruházásról van szó, amely azonnali, vagy legalább rövid időn belüli gyümölcsözést tesz lehetővé.

A főváros beruházási tevékenységének a java a nehézipar fellendítését célozza.
Gáz-, víz- és villanyművek beruházásai elsősorban gépek rendelését, megújítását, vezetékek kiépítését jelentik. Végül az ipari termelés finanszírozására szánt 25 milliónyi hitel, úgy tudjuk, arra fog szolgálni, hogy elsősorban az ország ipari fűtőberendezését hazai szén fogyasztására alkalmassá tegyék, a MÁV elektrifikálását folytassák, ennek az összegnek oroszlánrésze tehát szintén a nehézipar céljait szolgálja.

Végül marad a külföldi hitelezők által felmondható hitelnek körülbelül 15 milliót kitevő része, amelynek felhasználási módjára a kormánynak közvetlen befolyása nincs, s amely azonban a bankok révén előreláthatólag túlnyomó arányban újból csak ipari és pedig nehézipari csatornákba fut.

Kétségtelen, hogy a magyar nehézipar, főleg a magyar gépipar évek óta igen sulyos helyzetben van. Kétségtelen, hogy országos érdek a nyomorgó vas- és fémmunkásokat kereseti alkalomhoz juttatni, s az is bizonyos, hogy a nehézipar kiemelése mai sorvadt helyzetéből erős lendületet adhat az egész gazdasági életnek.

De a beruházási és begyujtási hiteleknek ez a tervezett megosztása tulságosan egyoldalú, a nehéziparnak szánt réz aránytalanul nagy s méltán vethetjük fel a kérdést, miért nem bocsátják ezt a tervet idejében a közvélemény és az érdekeltek elé, miért kell a beruházások és hitelek kérdésében is befejezett tények elé állítani az országot.

Fel kell vetnünk azt a kérdést is, vajjon a tervezett földmunkákon kívül, amelyre 4-5 milliónál nagyobb összeg aligha fog jutni, miért kell a mezőgazdaságnak ennél az akciónál a mostohagyermek szerepét játszania?

Mi akadálya van annak, hogy az ipari munkaprogram keretén belül legalább olyan célokra is jusson pénz, amelyek közvetve szolgálják a magyar mezőgazdaság érdekeit?

Miért nem gondol a kormánya arra, hogy a gyümölcskivitel fokozása érdekében hűtőkocsikat építtessen, a baromfikivitel céljaira pedig élő baromfi kivitelére szolgáló speciális vagónokat, olyanokat, amelyeken a jugoszlávok tízezrével szállítják a baromfit Olaszországba, a magyar-olasz barátság nagyobb dicsőségére!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sportkedvelő Sportkedvelő
1901 májusában létre jött a Magyar Athlétikai Club hivatalos Lapja a...
Ingyen kenyér Ingyen kenyér
A főváros szegényeinek nyomora a tél kezdetével még...
Tőkeemelések Tőkeemelések
A Szatmárnémeti népbank r. t. legutóbbi közgyűlésének határozata...
Nordenskjöld meghalt Nordenskjöld meghalt
Korunk utazóinak s az éjszaki sarkvidék kutatóinak egyik...
Franczia-német huzakodás Franczia-német huzakodás
Azóta, hogy Clémenczeau lett franczia miniszterelnök és hűséges...
Egy fiatal szobrász halála Egy fiatal szobrász halála
A koporsón meg a koporsó körül koszorúk ölelkeztek, szallagjaik...
A hegyi vadászok 1. A hegyi vadászok 1.
- Lovasnép a magyar! - mondogatták őseink és ezzel elintézték azt a...
Miért szüntették meg az oláhok a cenzurát Miért szüntették meg az oláhok a cenzurát
A régi római államtudomány azt tanította, hogy valamely szerveit vagy...
A magára talált Erdély szava A magára talált Erdély szava
Van Erdélyben egy nemzedék, melyet széthulló nemzedéknek szoktak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98