Dtum
Login with Facebookk
1933 | Június

Meller Rózsi új színdarabot írt a fogházban, ahol naponta 120 cigarettát szívott

Meller Rózsit nagyon megviselte a három és félhónapos vizsgálati fogság. Hamuszürke az arca és olyan sovány lett, hogy szinte csont és bőr. A bűnügy, amelyben hat hónapi súlyos börtönre ítélték, fellebbezés alatt áll és az „Irja hadnagy” szerzője napról napra ügyvédeivel tárgyal.


Hogy mit csinált a fogházban, erről ezt mondja:
Új színdarabot írtam, amely majdnem készen van. Sokat olvastam. Végtelenül felizgatott Sinclair Lewis „ Ann Vickerse- e és az, hogy minden jóakaróm olyan könyvet küldött be, amelyikben börtönről van szó. Tönkretettem magam azzal, hogy három és fél hónapon keresztül naponta 80-120 cigarettát szívtam. Szinte beleőrültem abba, hogy milyen lesz a főtárgyalás, és mit fogok mondani. A bíróság már ítélt és most az ítélet után is csak azt mondom, hogy nem tudom, miért tettem…


Meller Rózsi, a világhírű hiszterika, Budapesten érettségizett a Veres Pálné – gimnáziumban. A gimnázium 1915 – 16- os értesítőjében mint Meller Rózsa szerepel. Akkor ötödikes volt. Vastag betűvel van szedve a neve, ami azt jelenti, hogy eminens. Tiszta jeles. Magaviseletből is! Elmentünk az írónő akkori osztályfőnökéhez. Középkorú, igen rokonszenves hölgy. Nem akarja, hogy kiírjam a nevét.


- Négy éven keresztül voltam az osztályfőnöke- meséli a tanárnő- Zömök gyerek volt, magábazárkózott, komolykodó…

- Voltak írói ambíciói?
- Határozottan emlékszem, csak a tanulásnak élt. Végig, amíg tanítottam, tiszta jeles volt. Érettségin is. Pedig igen jó osztály volt az, nehéz volt kitűnni. Nem adtuk meg akárkinek a színjelest.
- Nem volt Meller Rózsi kommunista?
- Nem! Emlékeznék rá, mert volt az osztályban másik két lány, akik kommunisták voltak. A Rózsa – ( így mondja a tanárnő ) – nem érintkezett velük. Nagyon meg voltam lepve, amikor meghallottam a botrányt. Nekem az a meggyőződésem, hogy nem feltűnésből csinálta, hanem hisztériából…Amikor gimnazista volt, már akkor sem volt olyan, mint a többi, de írói ambíciót nem néztem ki belőle….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98