Dtum
Login with Facebookk
1934 | Február

A városházi bürokrácia vesszőfutása

Most folyik az új fővárosi törvényjavaslat vitája a Ház közigazgatási és közjogi bizottságban. A komoly, tárgyilagos és magasszintű vitának részleteiről beszámoltak a napilapok, a felszólalások és megállapítások rendkívül érdekes tanulságairól azonban nem értesült a közönség. A közel tíznapos bizottsági tárgyalások során ugyanis kiderült, hogy a székesfőváros önkormányzata, amely hosszú hónapok óta deresre került a nyilvánosság előtt, csak elenyésző kis részben felelős azokért a közérdekellenes cselekedetekért, bűnökért és visszásságokért, amelyek a belügyminiszter indoklása szerint Budapest autonómiájának erőteljes megrendszabályozását szükségessé tették.

 

A városházi többségi pártok vezérei, Wolff, Kozma, Petrovácz, megdöbbenve értesültek arról, hogy a városházi magasabb bürokrácia, tehát a polgármester és a két alpolgármester a belügyminiszter átiratait eltitkolták előttük, hogy a belügyminiszter ellenőrző hivatását és kötelességét éppen azért nem teljesíthette teljes mértékben, mert átirataira, kérdéseire választ sem adtak: hogy fontos, a közönség érdekében álló szabályrendeletek elkészítését elamerikázták; így az üzemi szabályrendelet, amely a városházi közüzemek sikeresebb ellenőrzését lehetővé tette volna az önkormányzat által, több mint egy esztendeje Borvendég alpolgármester fiókjában hevert és onnan minden sürgetés dacára elő nem került.

 

A városházi ellenzék képviselőtagjai meglepetve tapasztalhatták, mily szakadék választja el a törvényhatósági bizottság többségét a városháza magasabb bürokráciájától, amelyet pedig éppen ez a többség jelölt ki és választott meg az egymilliós székesfőváros élére. Teljes bizonyossággal számolni lehet tehát azzal, hogy a kereszténypárt és a kormánypárt a legrövidebb időn belül nyilt és éles összeütközésbe kerül a városházi magasabb bürokráciával, különösen Sipőcz polgármesterre és Borvendég alpolgármesterrel, akikkel szemben a legmélyebb a csalódás és a legteljesebb a bizalmatlanság.

 

Ez az új harc a városházán, amely kétségtelenül az Sipőcz-Borvendég-rezsim bukását jelenti, igazolása és elégtétele a városházi ellenzék azon tagjainak, akik nem rejtették véka alá azt a meggyőződésüket, hogy a városháza mai magasabb bürokráciájának tehetetlensége és tehetségtelensége, határozatlansága és stílustalansága elsősorban felelős úgy a vásárpénztári, mint egyéb botrányos, kiábrándító jelenségekért. Értesülésünk szerint ezek a budapesti várospolitika és adminisztráció közeljövőjére sorsdöntő kérdések már a közigazgatási bizottság mai, hétfői ülésén szóbakerülnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Budapesti városháza Sipőcz Jenő
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98