Dtum
Login with Facebookk
1934 | Február

Párizs sztrájkol, hogy megrémítse a köztársaság ellenségeit

Párizs, február 11.
A minisztertanács elhatározta, hogy hétfőn törvényjavaslatot terjeszt a kamara elé, amely felhatalmazza a kormányt, hogy egy hónapon keresztül az eddigi költségvetési keretekben vigye tovább az államháztartás ügyeit. A parlamenti vizsgálóbizottságnak, amelyet a Stavisky-botrány kivizsgálására küldenek ki, 44 képviselőtagja lesz, de bírói jogkört nem fog gyakorolni. A világraszóló botrány legújabb szenzációja, hogy a bayonnei vizsgálóbiró vasárnap Bonnaure képviselő ellen, akinek mentelmi joga fel van függesztve, elővezetési parancsot bocsátott ki.

Párizs, február 11.

Ami lezajlott, azt lehetetlen volna egyetlen okra visszavezetni. Királypárti puccs? A tömeg nem is ismeri Duc de Guise-t a trónkövetelőt. Fasiszta próbálkozás? A demokrácia világválsága? A munkanélküliség bolseviki kirobbanása?

 

Volt a hétnapi forrongásban mindebből valami, de még mennyi más! A gazdasági válság miatti türelmetlenség a Stavisky-ügyön való fölháborodás. Elkeseredés a közélet tolvajaival, orgazdáival és panamistáival szemben. És még mennyi más ok, ami régen forr, ami kirobbantásra várt. Az örökös kormányválság a maga mindig visszatérő tárcát cserélt minisztereivel, a pártok megúnt játékkal….


Ha csakugyan a demokrácia válságról van szó, lehetséges volna-e, hogy egy hetvenhároméves aggastyán visszatérése a politikai életbe lecsendesítene minden vihart és elégedetlenséget? Hiszen nem a szigor, nem a diktátori kéz, vagy a diktátori hajlandóság teszi Doumerguenek a lelkekre megnyugtató befolyását és még csak nem is a győztes csaták emléke, mint Németországban a Hindenburgé.


Doumergue a maga puritán, nyárspolgári életét hozza magával. Politikai multjában soha nemhogy a köztársaságtól tántorodott el, de állandóan balpárti volt. A kormány élén egyszerre biztonságos és megnyugvást kelt a háborgó közvéleményben. Nem fasiszta és antidemokratikus ez a közvélemény, nem parlamentellenes, csupán ezzel a mostani képviselőházzal nincs megelégedve, amelyben mindenki a nagy reformok szükségességét hangoztatta, de a parlamenti munka holtponton vesztegelt.

 

Ma jelent meg a fasiszta és a diktátori szándékokkal vádolt Tardieu új könyve: „L’heure de la décision!” (A döntés órája!) Közmeglepetésre, diktátori törekvéseknek nyoma sincs benne. A hitleri elmélettel ugyancsak éles ellentétben van. Igaz, hogy alkotmányreformot követel, de nem a parlament kiküszöbölésével, hanem a teljesebb munkaképesség érdekében. A felelősség kimélyítését kívánja. Kiemeli, reformjainak nem az a célja, hogy holmi kalandor hatalomra jutását előkészítése, ellenkezőleg, hogy még a lehetőségének is betegye az ajtót….


Doumergue elnöklete alatt az új kormányban békésen ülnek egymás oldalán Herriot és Tardieu. Petsin marsall és a neoszocialista Marquet és legszélsőbb jobboldali Marin.


Doumergue kormánya 450-480 főnyi többségre számíthat. Ezen nem változtat a hétfőre eltérő általános sztrájk: a republikánus és szocialista tömegek nagy tiltakozása minden fasiszta próbálkozás vagy gondolat ellen.

 

Munkásoktól a tisztviselőkig, sztrájkolni fog mindenki, a vasutak is megállanak negyedórára, hogy ízelítőt adjanak, mi lenne, ha létében támadná meg valaki a köztársaságot.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Stavisky
Tánczos G. Károly

1934 januárjában Párizsban kirobbant a Stavisky-botrány. Az első napon százmilliós csalásról beszéltek, következőn félmilliárdról. Január 8-ra Serge A.Stavisky Chamonix-ban letartóztatása előtt főbe lőtte magát. Chautemps miniszterelnök a sértett önérzet hangján tájékoztatta a francia nemzetgyűlést: - Bizonyos közegek részéről súlyos hibák történtek. Stavisky igen szoros összeköttetésben volt a rendőrséggel. Meg akarom tisztítani a légkört attól a fertőzéstől, amely már mindent mérgezéssel fenyeget. Nem leszek tekintettel sem barátokra, sem rokonokra! Aztán nem tisztított meg semmit, le kellett mondania, mert kiderült, hogy Staviskynak nem csak a rendőrséggel, hanem a miniszterelnökkel is szoros és piszkos kapcsolatai voltak. A lavina elindult.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Chautemps-kormany bukása után hatalomra kerükt Daladier nyolc napig volt miniszterelnök, a Concorde téri vérengzés után azonnal lemondott Lebrun elnök Pártvezérek a nagy kormányban Párizs véres éjszakáján tört-zúzott a sokezres tömeg A sztrájk alatt az uccákat védő katonákat gulyáságyúkkal élelmezik
Cikk-ajánló
Port-Artur ostroma Port-Artur ostroma
A japán hadihajóknak márczius 10-én Port-Artur ellen intézett újabb...
A MAC nyerte meg a tőrvívó csapatbajnokságot A MAC nyerte meg a tőrvívó csapatbajnokságot
Magyarország 1941. évi tőrvívó-csapatbajnokságát a MAC együttese...
Hidvéghy László MAC hatodszor is megnyerte Magyarország gyorskorcsolyázó bajnokságát Hidvéghy László MAC hatodszor is megnyerte Magyarország...
Magyarország gyorskorcsolyázó bajnokságait kétnapos verseny keretében...
Amerika atletika bajnokságai Amerika atletika bajnokságai
Amerika bajnokságainak eredményei még a mai viszonyok között is élénk...
Egymillió pengőt vett be hagymából Makó Egymillió pengőt vett be hagymából Makó
1200 vagón hagymát adtak el a kereskedők segítségével a makói...
A legnagyobb ágyú A legnagyobb ágyú
Szakadatlanúl folyik a munka az árzenálokban, hogy minél hatalmasabb...
Kauser F. Jakab Angliában Kauser F. Jakab Angliában
Kauser F. Jakab a M.A.C. jeles rúdugrója, kinek m. hó 15-én történt 3...
A bank kérdés A bank kérdés
A bank-kérdés megvitatására kiküldött bizottságok márczius 26-ikára...
A verduni front A verduni front
A vörös vonalak szemelláthatóan mutatják azt a lassu de állandó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98